От х:

Днес в x:

Сънищата са продължение на реалността, установи мащабно изследване

Изображение 1 от 3

    Масово проучване на 24 000 сънища предполага, че те наистина са продължение на реалността.

    Откъде идват сънищата? Това е вековен въпрос, който хората си задават и теоретизират от хилядолетия.

    Древните цивилизации са тълкували сънищата като имащи свръхестествен или духовен произход, но в съвременното общество е по-вероятно да анализираме сънищата си от гледна точка на живота си в будно състояние, търсейки смислени връзки, свързващи съдържанието на сънищата с преживявания от ежедневието ни. 

    "Изследванията многократно са предоставяли силна подкрепа за това, което учените наричат  "хипотеза за непрекъснатост на сънищата" - повечето сънища са продължение на това, което се случва в ежедневието", обясняват изследователите, водени от компютърния специалист Алесандро Фоли от университета Рома Тре в Италия в ново проучване.

    "Оказва се, че ежедневието въздейства на сънуването (например тревожността в живота води до сънища с негативно въздействие) и обратно (например сънуването влияе върху уменията за решаване на проблеми)."

    Тези теории в психологията идват от работата на Зигмунд Фройд и други през 20 век, водени от идеята, че скритите значения на сънищата могат да бъдат декодирани, когато бъдат разгледани в контекста на реалните преживявания на човек.

    В съвременния анализ на съня терапевтите се опитват да помогнат на пациентите да интерпретират сънищата си, като търсят улики, символи и структури, които могат да съответстват на други части от живота на сънуващия.

    Една от най-използваните системи за тълкуване на доклади за сънища се нарича система на Хол и Ван де Касъл, която кодифицира сънищата по отношение на героите, които се появяват в тях, взаимодействията, които тези герои имат, и ефектите, които тези взаимодействия впоследствие оказват върху героите, сред много други понятия.

    Един проблем на системата обаче е бавният и отнемащ време процес на ръчно пресяване на доклади за сънища, за да се идентифицират тези елементи. Затова учените в наши дни непрекъснато търсят алгоритмични решения, които могат да автоматизират задачата за разпознаване и анотиране на съдържанието на сънищата по метода на Хол и Ван де Касъл.

    В новото си проучване Фоли и неговият екип са измислили нов начин да направят това и са го използвали за проследяване на сънуваното от хората в голям мащаб, анализирайки набор от 24 000 сънища от огромна публична база данни от доклади за сънища, наречена DreamBank.

    "Създадохме инструмент, който автоматично оценява доклади за сънища, като оперира според широко използваната скала за анализ на сънища на Хол и Ван де Касъл", обясняват изследователите.

    "Валидирахме ефективността на инструмента в ръчно анотираните доклади за сънища ... и тествахме това, което учените наричат "хипотеза за непрекъснатост" в този безпрецедентен мащаб."

    Инструментът за обработка на сънища на екипа опростява системата Хол и Ван дьо Касъл, като анализира текста на докладите за сънища и се фокусира върху героите, социалните взаимодействия и думите за емоции.

    "Тези три измерения се считат за най-важните в подпомагането на тълкуването на сънищата", пише екипът, "тъй като те определят основата на сюжета на съня: кой е присъствал, кои действия са били извършени и кои емоции са били изразени."

    Когато те сравнили полученото чрез техния инструмент за обработка с бележките на ръка от доклади за сънища, написани от експерти, около три четвърти от резултатите съвпаднали. Това не перфектен резултат, но обещаващ сигнал, че подобна технологична разразработка може да доведе до нови видове пробив в изследванията на сънищата.

    Изследователите също откриват в своите данни доказателства в подкрепа на хипотезата за приемственост - схващането, че сънищата са продължение на това, което се случва в ежедневието. Според изследователите, докладите за сънища съдържат различни "статистически маркери", отразяващи това, което сънуващите вероятно са преживели в реалния живот.

    Макар че далеч не е последната дума за това какво всъщност означават нашите сънища и откъде идват, изследователите казват, че подходи като този в бъдеще ще улеснят количественото определяне на важни аспекти на сънищата и дори биха могли да направят възможно "създаването на технологии, които преодоляват текущата пропаст между реалния живот и сънуването".

    Откритията са докладвани в Royal Society Open Science.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини