От х:

Днес в x:

Двама тийнейджъри откриха златни монети на 1100 години (видео)

Двама израелски тийнейджъри, които помагали на археолозите по време на лятната си ваканция с екип, откриха съкровище от стотици златни монети, съобщава CNN.

Монетите са на около 1100 години, установиха учени. Те били скрити в глинен съд. Монетите от чисто злато, което не се окислява във въздуха, са открити в отлично състояние, сякаш закопани предния ден. 

425 монети са били скрити в земята в края на IX век, когато регионът на сегашния град Явн в централната част на страната е бил под контрола на Абазидския халифат. Те са изработени от 24-каратово злато и тежат 845 грама.

"С такава сума пари човек е можел да закупи луксозен дом в един от най-добрите райони на Фустат, голямата богата столица на Абазид в онези дни", казва Робърт Кул, експерт по монети от Израелската агенция за антики.

В това съкровище има изключително рядка монета, която никога не е намирана при разкопки в Израел -  фрагмент от златен солидус на византийския император Теофил (829-842 CE), изсечен в Констинопол.

Ръководителите на разкопките казват, че изключително рядко се намират толкова голям брой златни монети, тъй като златото често било претопявано и използвано повторно от по-късните култури.

"Човекът, който е закопал това съкровище преди 1,100 години, е очаквал, че ще си го вземе и дори е фиксирал съда с пирон, за да не мърда. Можем само да гадаем какво му е попречило да се върне, за да вземе това съкровище", разказват още археолозите.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини