От х:

Днес в x:

16 °C

Четири стъпки, за да запазим ума си остър с годините

Остаряването е неизбежно и, както се казва, "не е толкова лошо, когато помислиш за алтернативата". Промените в когнитивната функция с напредване на възрастта могат да бъдат разочароващи. Въпреки че някои промени в нашите умствени способности са неизбежни с напредването на възрастта, има стъпки, които можем да предприемем, за да сведем до минимум тяхното въздействие.

Промените в начина на живот и стратегиите, които са под наш контрол и които могат да ни помогнат да останем остри с напредване на възрастта разглеждат специалисти в Psychology Today. Те акцентират четири стъпки:

1. Приоритизирайте съня. Сънят е не само от съществено значение за физическото здраве, но е и от критично значение за когнитивното ни функциониране и психичното ни благополучие. Въпреки митовете за обратното, сънят не е време, когато мозъкът е в покой. Мозъкът е невероятно активен по време на сън и е активен по начини, които са почти невъзможни за пресъздаване докато сме будни през деня. Приоритизирайки съня, ние се възползваме от уникални състояния на мозъка, които могат да подпомогнат всичко - от паметта ни до способността ни да контролираме емоциите си. Преди да се задържите в точката на осезаемата умора, за да гледате края на филм или да завършите нещо, преразгледайте важността на съня.

2. Движете се. Подобно на съня, упражненията са важни не само за нашето тяло, но и за нашия мозък. Упражненията, особено тези, които повишават сърдечната честота, привличат кръвта и увеличават доставката на кислород по цялото тяло и мозък. Оказва се, че мозъкът е особено алчен потребител на този кислород. От целия кислород, който се разпространява в тялото, мозъкът изразходва около 20 процента, повече от всеки друг орган. Този кислород се използва за подхранване на комуникацията между клетките и за поддържане на здравето на мозъчните клетки. Не е чудно, че когато телата ни са активни, умовете ни имат полза. Обширни изследвания показват, че упражненията могат да помогнат за предотвратяване на въздействието на напредването на възрастта върху когнитивните способности (Barnes et al., 2015), а дори и от едно упражнение може има краткосрочна полза (Voss et al., 2019). Упражненията също може да ни помогнат да спим по-добре и да се чувстваме по-добре емоционално. За тези, на които идеята за упражнения им се вижда обезсърчаваща - може би си представяте, че трябва да бягате из квартала, за да има някаква полза, но дори упражненията с ниска до умерена интензивност могат да бъдат полезни. Например, някои изследвания предполагат, че заниманията с градинарство са достатъчни, за да доведат до полезни промени в мозъка (например, Park et al., 2019).

3. Бъдете социални. Хората са социални по природа. През цялата история оцеляването ни е зависело от способността ни да работим заедно за решаване на проблеми. Когато сме лишени от социални връзки, когато се чувстваме социално изолирани, последствията могат да бъдат ужасни. Обширните изследвания показват, че възрастните от всички възрасти имат полза от социални взаимодействия и от чувство за социална връзка с другите. Силните социални връзки са свързани с благополучието в редица показатели, включително физическо и психическо здраве и могат да ни помогнат да бъдем издръжливи, когато срещнем стрес или неуспехи. Въпреки че имаме тенденция да ограничаваме стратегически социалните си кръгове с напредване на възрастта, не трябва да ги орязваме твърде агресивно. Особено с напредването на възрастта социалната изолация може да стане рисков фактор за какво ли не - от лошо настроение, депресия, всевъзможни когнитивни нарушения до смърт. В съвременността има достатъчно възможности да поддържате социални контакти и това не е като да удряте лайкове в социалните мрежи. Пандемията показа колко хората имат нужда от хора и особено от позитивния контакт.

4. Упражнявайте мозъка си. Не само нашето тяло се нуждае от редовни тренировки. Мозъкът ни всъщност може да не е мускул, но е полезно да мислим за него като за такъв, доколкото той се нуждае от постоянно укрепване, за да остане във върховата си форма. Начинът за укрепване на мозъка? Използвайте го и му поставяйте предизвикателства. Не се придържайте само към познати задачи. Опитайте нещо ново: учете нов език, запишете клас по изкуство или учете нов занаят, открийте как да готвите нов тип кухня или да усвоите нов тип технологии. Възможностите са безкрайни и наградите за нашите умствени способности могат да бъдат големи.

Това, разбира се, не е изчерпателен списък, но ако нашата цел е да останем с остър ум с напредване на възрастта, това е важен списък, който трябва да поставим на челно място сред житейските си приоритети. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ако днес се нуждаете от съвет, допитайте се до близък приятел или роднина. Така може да не се съмнявате в неговата лоялност. Видимо се нуждаете от промяна на обстановката около себе си. Сами можете да си създадете душевен комфорт, но също се погрижете и за близките си. Любовта ви се усмихва днес.
24 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
По-често давайте израз на добрите чувства към близките си, за да се радвате на взаимност. Духът ви ще укрепне и това ще се отрази благоприятно на живота ви. Въпросите, които ви вълнуват ще намерят по-бързо решението си, срещайки разбиране и подкрепа. Не правете компромиси с нещата, които са важни за вас.
24 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Планирате да свършите много неща днес, но ако не се организирате по подобаващ начин, едва ли ще доволни от резултатите, които постигате. Част от вас губят прекалено много време в колебания и това едва ли ще им помогне да се вместят в предвидените за работата им срокове. Можете да оползотворите свободното си време с активно раздвижване или спорт.
24 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
По никакъв друг начин не виждате изхода от нещата за себе си, освен като победители. Това ви поведение ви поставя най-отпред и ви мотивира да дадете най-доброто от себе си. Нямайте колебания относно начина си на действие, вие знаете къде са силните ви страни. Ще имате подкрепа, ако такава ви е нужна.
24 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще останете доволни днес от това, което се случва около вас. Имате възможността да изпълните намеренията си и го правите по блестящ начин. Измъквате се ловко от деликатна ситуация и то в печеливша позиция. Ще ви се наложи да изчакате още нещо, което досега не ви се е отдавало, скоро ще успеете да го направите според предварителните си планове.
24 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви дълго мечтан ден в домашна обстановка, където атмосферата едва ли ще бъде нарушавана от разноречия и други неприятни неща. Наслаждавайте се на спокойствието си и ако имате време подгответе плановете си за предстоящата седмица.
24 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Придържайте се към онова, което се изисква от вас, за да не ви вземат за особняци. Желаете да имате повече свобода, но засега се задоволете с това, което ви се предлага. Ще намерите верния път към сърцето на желания от вас човек, но трябва и вие да дадете от себе си повече.
24 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
След усилията ви напоследък парите няма да закъснеят. Постепенно възстановявате обичайния си ритъм на живот. Без излишни усилия получавате това, което искате. Добри новини свързани с близките ви правят деня ви още по-хубав. Съвместни ангажименти ви дават възможност да получите добри позиции.
24 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Помислете кое е най-доброто за вас и семейството, и с него се заемете. Краткосрочните цели са за предпочитане, виждате резултатите веднага и това ви дава сили да продължите. Освен това се нуждаете и от почивка, а също и от развлечения. Дали ще ви стигне времето всичко…
24 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днешният ден едва ли ще си останете у дома. Независимо с какво ще го свържете, бъдете сигурни, че ще останете доволни от прекараното време. Разтоварвате се сред хора, които не сте виждали отдавна или пък виждате за пръв път. При всички случаи промяната на обстановката ви се отразява особено добре.
24 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще имате възможност да изчистите някои стари задължения. В интимен план искреността би ви донесла успех, колкото и невероятно да звучи. Бъдете открити за желанията си и може да се изненадате от споделената обич, която ще срещнете. Приемате на доверие думите на непознат за вас, но не се лъжете.
24 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С желание ще се погрижите за близките ви хора, но и не само защото ще бъдете помолени за това. Добре съзнавате, че помагайки им да подредят живота си, помагате и на себе си. Изразявайки уважение към мнението на околните, ще откриете, че симпатиите ви са взаимни и от това ще последват интересни развития.
24 окт 2020
Последни новини