От х:

Днес в x:

Учени кръстиха новия 112-и химичен елемент коперникиум

Група германски учени под ръководството на проф. Зигурд Хофман, която участва в синтезирането на 112-ия елемент на Менделеевата таблица, е предложила име на елемента, съобщи Лента.ру, като се позова на информация на сайта на Асоциацията на германските изследователски центрове.

Физиците смятат, че новият химичен елемент трябва да се нарича коперникиум (Сopernicium) в чест на видния полски учен Николай Коперник. Официално новото име на 112-ия химичен елемент ще бъде утвърдено след около половин година. Тогава той ще се обозначава като Cp.

112-ият елемент е най-тежкият от официално признатите от Международния съюз за чиста и приложна химия (през юни 2009 година).

Междувременно бе съобщавано, че в Обединения институт за ядрени изследвания в Дубна са получени нови химични елементи с номера 113-116 и 118, но те все още не са официално признати.

Новият елемент, който сега е с временното име унунбий, е синтезиран през февруари 1996 година с ускорителя на тежки йони в Института за тежки йони (Gesellschaft fur Schwerionenforschung, GSI) в Дармщадт, Германия.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини