От х:

Днес в x:

Последната българска подводница вече официално е музей

Последната българска подводница "Слава" от днес вече е официално музей. Откриването бе съпроводено с военен ритуал, а церемонията събра представители на Военноморските сили, на местната и държавната власт, офицери от запаса, бивши подводничари, много граждани.

Подводницата-музей е разположена на брега на Белославското езеро, в рамките на Музея на стъклото. "Слава" е пусната на вода в края на септември 1959 година в Русия. Дължината й е 76,6 метра, а широчината - 6,7 метра. На борда може да има 14 торпеда. Далечината на подводното й плаване е 180 мили, а пределната дълбочина на потапяне - 300 метра. Екипажът се състои от 60 души.

"Слава" е предадена на България в края на 1985 г. Флагът на родния военен флот е издигнат на 28 декември от първия командир на подводницата капитан-лейтенант Дарин Матеев. Последното плаване на "Слава" е проведено през декември 2010 г. Флагът е окончателно спуснат на 1 ноември 2011 г.

Много е важно България да възстанови подводното плаване, каза кап.първи ранг Камен Кукуров, началник на щабa на Военноморските сили, който е бил командир на дивизиона за подводни операции на ВМС. По думите му това са най-автономните кораби и най-силната защита на суверенитета на държавата. Години наред зависим от други страни, време е паритетът на подводните сили в Черно море да бъде възстановен, посочи Кукуров.

При откриването на подводницата-музей стана ясно, че през годините в подводния флот на българия са служили повече от 6 500 мъже. За БТА един от мичманите-шифровчици на "Слава" Цветко Цветанов посочи, че за всичките години екипажът на подводницата не е губил човек. Той допълни, че този вид служба не е за всеки, а който влезе в редиците на подводничарите няма право на грешки. Морето не просто обича смелите, то не търпи неможещите, незнаещите и мързеливите, обобщи Цветков.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини