От х:

Днес в x:

Печелене на време, но стъпка в правилната посока за ГЕРБ. Преглед на печата

Време е за рестарт на държавата, пише на първа страница “Труд”.Според премиера към този момент правителството е изпълнило своите ангажименти. Той предлага свикване на Велико народно събрание и приемане на нова Конституция.

Труд цитира и думите на Борисов, който заяви, че в момента, в който Народното събрание вземе решение да се произведат избори за Велико народно събрание, той  ще се оттегли от поста на министър-председател в същия ден. Според изданието „новата конституция“ вече е изпратена от  правосъдния министър Данаил Кирилов на коалиционните партньори от ВМРО и НФСБ.

“Телеграф” публикува предложенията: Намаляване на брой на депутатите от 240 на 120, При Велико народно събрание броят им да бъде намален от 400 на 280. Предлага се още: да се създаде Съдебен съвет на съдиите и Съдебен съвет на прокурорите, мандатът за главния прокурор, за председателите на ВКС и  ВАС да е 5 години, както и отчет на главния прокурор пред НС на всеки 6 месеца. И още: да се въведе институтът на индивидуалната конституционна жалба, както и да се ограничат правомощията на министъра на правосъдието.

Печелене на време, но стъпка в правилната посока за ГЕРБ. Така съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов коментира пред “24 часа” предложението на Бойко Борисов за промени в Конституцията. В същото време обаче Иванов обвини премиера в плагиатство, като заяви, че всички тези точки Борисов е извадил от неговите предложения през 2015 година.

„Изтупали са ги от прахта и са пришили към тях тази глупост с намаляването на депутатите и са решили да печелят време с това“, коментира Христо Иванов. Според него всички лансирани от Борисов промени не изискват свикването на Велико народно събрание, а за рестарт може да се говори, ако първо се мине през предсрочни избори и новият парламент направи смели конституционни промени.

С позиция по идеите на Борисов излезе и „Отровното трио“, провъзгласило се за организатор на протестите. Според тях изявлението на премиера е пореден опит за печелене на време и проява на страх. Нито едно исканията на протеста не е уважено, затова продължаваме, обяснява „Отровното трио“.

„Повече от месеци продължават протестите с искане за оставката на правителството и главния прокурор. Доверието в управляващото мнозинство е безвъзвратно загубено“. Това заяви президентът Румен Радев, който излезе с изявление, след обръщението на премиера Борисов, пише“Монитор”. Разговорът за Конституцията и бъдещето на България, според Радев, е възможен само след исканите от обществото оставки и провеждането на честни, предсрочни парламентарни избори.

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Бо
    Борисовата работа
    7 -3
    10:53, 15 авг 2020
    Те не го искат в селото - той пита за поповата къща
    • Fo
      Forever
      2 -6
      15:49, 15 авг 2020
      Не го искат шепа пияндета. И не пита за поповата... Виж коментара
  • 2
    Fo
    Forever
    2 -2
    17:57, 15 авг 2020
    ***************** Боко Методиев беше дотук.
    • Fo
      Forward forever
      2 -3
      18:44, 15 авг 2020
      Дотук означава месец май догодина! Цакане на простия фатмак избран за пРезидент а не знае на кое небе хвърчи. Те и затова го наричат Мунчо Хвърчилков.
  • 3
    Ре
    резил
    5 -2
    19:00, 15 авг 2020
    Крадливият пeдераст Боко Тиква не знае къде се намира.
Последни новини