От х:

Днес в x:

Проектът за българска ваксина срещу COVID-19 - без държавно финансиране

Проектът за разработване на българска ваксина срещу коронавируса е останал без държавно финансиране до края на годината.

Това потвърди пред "24 часа" доц. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология към БАН, където се работи по ваксината. 

Той не е сред седемте, одобрени от фонд "Научни изследвания" на МОН, обясни тя.

Проектът е на стойност 300 000 лв. - таванът, за който може да се кандидатства. Останал е обаче в резервите, които ще се състезават, ако се отпуснат още пари по линия на фонда. Сега отпуснатите средства са в общ размер от 1,7 млн. лв.

В момента разработването на ваксината е стигнало до етап, при който може да започнат изпитвания върху животни. Работата по нея сега се финансира от френския институт "Пастьор". Одобреният от тях проект на БАН е на стойност 70 000 евро. Той е за период от 1 г. и половина и е предвидено да се разработи до фаза 1, т.е. да започнат изпитвания върху малка група хора, обяснява доц. Петрова.

Допълнително финансиране от държавата обаче ще даде възможност за по-активна работа върху ваксината, както и продължаването на изпитванията на следващ етап.

От Института по микробиология се надяват да бъдат отпуснати средства за проекта. Ако това не се случи, финансирането му догодина ще успее да го спаси, но може да забави финализирането му. Това означава, че ако с допълнително финансиране сега българска ваксина може да има до 2 г., колкото са изискванията за продължителност на изпитванията, гарантиращи нейната сигурност, без него този период може да се удължи, допълни доц. Петрова.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Pu
    puffff
    2 -1
    20:49, 4 авг 2020
    А бе простия българин един кибрит не може да произведе , ваксина щели да ми откриват и произвеждат ., Ооооу ще умра от смях.
    • Ja
      Jack Bauer
      0 -1
      23:01, 4 авг 2020
      Прост си ти бе, боклук.
Последни новини