От х:

Днес в x:

ТЕЛК в Кърджали се задъхва, възможностите на лекарите са на предел

Хиляди пациенти със заболявания от област Кърджали чакат с години ТЕЛК-овите си решения. Някои от тях дори не успяват да получат желания документ. Според лекарите двете комисии към областната болница работят при 200 процента натовареност и въпреки това не смогват да обработят навреме подадените заявления. Само в една от комисиите за първите седем месеца на годината са преминали близо 3000 души, като вече е надхвърлен разрешеният по норматив годишен брой от 2400 пациенти.
Лекарите казват, че ако не се вземат спешни мерки, проблемът ще продължи да се задълбочава. Те предлагат създаването на още експертни комисии към общинските болници в района, но решението за това е в ръцете на Регионалната здравна инспекция и на местните общински съвети.
Област Кърджали е единствената в страната с най-много издадени ТЕЛК-ови решения.
Двете комисии към областната болница обслужват пациенти от две държави – България и Турция. Едните са жители на областта, а вторите – наши изселници с двойно гражданство. Работата се засилва през лятото, когато много от тях се връщат по родните места. Както казват лекарите – опашките пред ТЕЛК са толкова големи, колкото и пред паспортната служба.
Доктор Илия Габровски е председател на първия състав в ТЕЛК. Той е лекар от 50 години, вече е пенсионер, но продължава да работи. Като него са и останалите му колеги – в пенсионна възраст. „Възможностите ни вече са на своя предел“, казва доктор Габровски:
„35 експертни решения са издадени вчера от нашата комисия. От тези 35 експертни решения 16 лица са с двойно гражданство, почти 50 на сто“.
Според заместник.директора на областната болница доктор Мариян Запрянов проблемът е изкуствено създаден:
„Тези специализирани ТЕЛК комисии се закриха изведнъж и всичко това дойде при нас, а можеше да стане в планов порядък, постепенно, плавно, а ние изведнъж,  всичко дойде накуп, 3000 изведнъж пациенти за освидетелстване и преосвидетелстване“.
Двете комисии към болницата изготвят средно на месец близо 700 решения. Според доктор Запрянов капацитетът вече е изчерпан:
„Ние имаме един, който е на осем часа, т.е. пълен работен ден, и направихме втори състав, за да можем да помогнем на хората, от работещи в лечебното заведение, които са в по-млада възраст, но самата работа в ТЕЛК е много специфична“.
Оказва се, че причина за забавените решения е липсата на кадри и желанието им да работят в ТЕЛК.
„Всеки един лекар в своята представа, когато завършва медицина, си мисли, че ще работи в една определена сфера на медицината. В ТЕЛК нещата са такива, че трябва да имаш универсална медицинска подготовка, за да се вземе едно такова експертно решение, трябва много опит и много високо ниво на професионализъм, достигнат защитен през годините“, каза изпълнителният директор на болницата доктор Тодор Черкезов. БНР

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини