От х:

Днес в x:

Цветозар Томов: Избори може да се състоят още през октомври

На нас ни трябва правителство, в което да има необходимия санитарен минимум доверие. Мисля, че времето за това е изпуснато. Избори все още могат да се проведат през октомври. Това заяви пред БНТ социологът и бивш говорител на ЦИК Цветозар Томов.

Законовите срокове са такива, че, при добра воля, октомври може да има избори. Той даде като пример 1997 година, когато на 4 февруари мандатът бе върнат, а изборите се проведоха на 19 април - т.е. след два месеца.

Отговорността за стихване на социалното напрежение е на тези, които управляват. Темата за предсрочни избори не е свързана с това дали е подходящо времето, а с това дали ще се създаде обстановка хората да се приберат по домовете си. Има достатъчно медицински основания да се иска това (заради разпространение на коронавируса - б.р.).

Призивът хората да не се събират може да бъде издаден от власт, която може да издаде разпореждане, да забрани събирането на много хора. Нека на власт бъде този, който може. Едни избори ще дадат легитимност на следващото правителство.

Не е въпросът на кого би било (правителството - б.р.), а да успокои обстановката. Имаме нови рекорди на заболели хора в най-топлия месец, който е неблагоприятен за вируса. Живеем на Балканите, където има пик на коронавирус в сравнение с цяла Европа. Има правителство, което отваря и затваря нощните заведения, обясни опасността от по-мащабно разрастване на заразата Томов.

За числеността на протестите той обясни, че хората не ходят всеки ден на протест и трябва да умножим броя на тези, които виждаме по 4 или по 5. Когато едно правителство изкарва хората на улицата, това е ясен сигнал за загуба на доверие, каза Томов.

Запитан дали протестите са организирани, той заяви: "Протестите не бих казал, че са организирани, то е и невъзможно. Ако някой се колебае, би излезе на улицата."

Виждам спонтанен протест срещу правителството. Акцията на плаж Росенец и нахлуването в президентството са разголили същността на управляващите и това сопоред Томов именно е предизвикало протестите.

За машинното гласуване Томов обясни, че единственият начин, предоставен досега, е тъчскрийн екран, не се съхраняват бюлетините, издава се разписка - това се отрича от все повече страни. В законодателството у нас не може да се гласува машинно по друг начин. Сега има други системи. По този въпрос трябва да има повече дебат, а няма кога да се въведе.

Много преди Ковид-19 този въпрос можеше да се въведе, промените за машинното гласуване са от август 2019 г., когато нямаше коронавирус, допълни социологът Цветозар Томов.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ас
    АСЕН ИЛИЕВ
    1 0
    15:08, 23 юли 2020
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
Последни новини