От х:

Днес в x:

За пръв път секвенираха напълно човешка хромозома

2003 г. остана в историята. За пръв път бе секвениран човешкият геном. Оттогава, технологичният напредък даде възможност за корекции и допълнения, което направи човешкия геном най-точния и пълен геном на гръбначни секвениран някога.

Въпреки това останаха някои празнини – включително човешките хромозоми. Имаме добра представа за тях като цяло, но в секвенциите им има празнини. Сега за пръв път, генетици успяват да запълнят част от тези празнини, представяйки ни първата завършена секвенция на човешката Х хромозома.

Постижението станало възможно благодарение на нова нехника, наречена секвенирани с нанопори. Тя позволява четене на ултрадълги ДНК вериги.

При предишните техники за секвениране бе възможно да се разчетат само къси участъци от ДНК веригите, затова учените бяха принудени да сглобяват парчетата, подобно пъзел.

Учените започнали да осъзнават, че част от областите с празнини, са сред най-богатите на варицаии, което означава, че до момента ни е липсвало огромно количество информация за човешката биология и заболявания.

Ето тук се намесила техниката за секвениране с нанопори. Тя се състои от протеинова нанопора в електроустойчива мембрана. Към мембраната се прилага ток, който преминава през нанопората. Когато нанопората бъде захранена с генетичен материал, промяната в електрическия ток се превръща в генетична секвенция.

Тази технология намалява зависимостта от полимирезната верижна реакция – техника, която усилва ДНК-то, създавайки милиони негови копия.

Именно с помощта на тази техника екипът успял да проучи ДНК на рядък доброкачествен тумор на матката, наред с други техники, като Illumina и PacBio.

Но дори и след като използвали горните три метода за секвениране, останали няколко празнини – най-вече в центромера – структурата, свързваща хроматидите. Този регион е жизненоважен за митозата, но е изключително сложен. В Х хромозомата тази област обхваща 3.1 милиона ДНК бази.

Учените успели да разгадаят тази сложна област, като потърсили леки вариации в повторенията. Вариациите им позволили да подравнят и свържат дългите участъци, така че да образуват пълната секвенция на центромера.

В крайна сметка, техниката позволила на екипа да запълни всички 29 празнини в Х хромозомата. Това е огромна крачка напред в проекта за пълно картографиране на човешкия геном.

Източник: sciencealert.com

 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 13.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Няма да липсват проблеми на работното място, но ще се справяте с тях в движение. Ще запазите позициите си независимо от трудностите. Някои ще бъдат принудени да търсят нова работа, заради невъзможността да продължат на досегашната си. Възможно е умората и стреса ще предизвикат нервни емоции.
13 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Получаваната от вас енергия ще ви направи активни и с желание за развлечения. Някои ще пътуват до интересни места. Потърсете вината за влошените ви отношения с някого и в себе си. Има какво да се желае в тази посока. Пазете се от закостенели предубеждения, станете по-отворени за новостите в живота ви.
13 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Погрижили сте се програмата ви за днес да обхване всички приоритетни задачи и ще я следвате, отговорно и без излишни емоции. Специално внимание в нея е отделено на чуждестранните партньори, бизнесът ви с тях има добри перспективи. Добрите ви мисли и настроение ще влияе благотворно на околните.
13 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Старайте се да бъдете обективни, когато близките търсят мнението ви, а не просто да налагате възгледите си. Обзети сте от съмнения относно работата си, но те са неоснователни. Опитайте се да си починете и да се отърсите от напрежението.
13 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много детайли на другите ще убягват, но това ще ви носи предимство и ще вземате правилни решения. Също ще ви предпазва и от грешки. Стремете се към успеха и не отлагайте нищо по пътя към него. Денят носи сполука във всичко,с което се захванете. Притесненията ви скоро ще отпаднат и настроението ви ще бъде чудесно.
13 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Възможни са затруднения в изпълнение на бизнес-ангажиментите ви днес, но не прехвърляйте вината върху другите. Достойнството ви изисква на първо място да се съобразите със ситуацията и да действате според нея, като разбира се, не пренебрегвате и интересите си. Търсещите работа ще получат информация за интересуваща ги желана позиция.
13 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Посветете се на задачите си, които повече не търпят отлагане. Възможно е объркване и е нужно по-внимателно да обмисляте ходовете си. Ще успеете, но с цената на какво, зависи само от вас. Вслушвайте се в интуицията си, ще ви подскаже верния път. Не прибързвайте и правете добре нещата.
13 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка.
13 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Завиден ентусиазъм за работа имате днес. Вие сте инициатор на доста начинания, които обаче изискват пълното ви отдаване. За част от вас концентрацията е нещо крайно необходимо. Вие я компенсирате с пъстър емоционален живот.
13 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Нуждаете се от подкрепа, за това се обърнете към хора, имащи власт и сила да ви помогнат. Добрите ви страни ще насочат мислите ви в подходяща посока и няма да таите омраза или други недобри чувства в себе си. Вечерта ще научите интересна и вълнуваща новина. Дамите ще се стараят повече с външния си вид.
13 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Поемате изпълнението на определен проект днес, който ще ви открие неподозирани възможности за в бъдеще. Добре ще е ако още от сега се замислите за нещата, които бихте могли да свършите. Не сте доволни от взаимоотношенията си с близък човек, но най-добре ще е да вземете нещата в свои ръце, вместо да чакате да се оправят от само себе си.
13 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днес ще ви се наложи да бъдете внимателни в работата си, ако искате да постигнете добри резултати. Попадате в деликатна ситуация и положението ви ще зависи от начина по който успеете да реагирате. Доверете се на интуицията си и можете да разчитате на успешни действия. Ще ви се наложи да обърнете внимание на нещо, което ви е убягвало досега.
13 авг 2020
Последни новини