От х:

Днес в x:

Доматите комуникират с електрически сигнали през мрежа гъбички

Почвата под краката ни е жива, електрически сигнали се изпращат от едно растение до друго, според нови проучвания на изследователи.

Д-р Юри Щесел - професор от университета на Алабама в Хънтсвил (UAH) в катедрата по електрическа и компютърна техника и неговият колега и д-р Александър Волков - професор по биохимия в Университета в Оукууд,  използват физически експерименти и математическо моделиране, за да проучат предаването на електрически сигнали между доматените растения. Специалността на д-р Щесел е контролната техника. Д-р Волков изучава разпространението на електрически сигнал в растенията, а също и между растенията чрез мрежа от гъбички (Mycorrhizal fungi), които са навсякъде в почвата и изглежда, че действат като верига. Двамата за първи път сътрудничи в изследване през 2017 година.

Растенията генерират електрически сигнали, които се разпространяват през техните части. Когато корените на доматите експериментално се изолират един от друг с въздушна междина, електрическият импеданс на празнината е много голям.

Когато растенията растат в обща почва, експериментите показват, че импедансът на земята не е много голям и те могат да комуникират, като предават електрически сигнали помежду си чрез мрежата гъбички в почвата.

"Проучихме експериментално и аналитично чрез симулации само комуникационната мрежа между две растения", казва д-р Штесел.

Изследването на доматите, фокусирано върху експериментално проучване и математическо моделиране на разпространението на електрически сигнал между растения от един и същи вид, отваря нови още въпроси дали има комуникация между различни видове растения чрез гъбичките.

"Смятам, че определено е възможно сигналите да се разпространяват през кореновата мрежа и да се разпространяват през земя или почва от доматено растение до, да речем, дъб", казва д-р Штесел. "Почвата играе ролята на проводник."

Естеството на всяко съобщение, което се изпраща, е неизвестно и изучаването му е извън обхвата на експеримента. Д-р Щесел смята, че това е изключително интересен въпрос.

"Не е правено проучване за когнитивната обработка на електрическите сигнали, преминали и приети от растенията“, казва той. "Друг проблем е да се проучат комуникациите на растенията чрез електрически вълни във въздуха. Това е друга история, която все още не е задълбочено проучена."

Alexander G. Volkov et al. Underground electrotonic signal transmission between plants, Communicative & Integrative Biology (2020). DOI: 10.1080/19420889.2020.1757207 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Договорените срещи ще ви създадат повече вълнения, предвид предложения за сътрудничество и други участия. Не всички от тях носят перспективите, които желаете, за това проучете възможностите, преди да дадете отговора си. Съдбата сама ще ви предложи вариант, и ще си признаете, че по-добър не би могло и да бъде.
14 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще приемете делово предложение, в което виждате добра перспектива за себе си. Благоприятно развитие на събитията ще ви тласне в нова посока на мислене, позволяваща ви пълноценно разкриване на потенциала и лична удовлетвореност. С някого ще постигнете съгласие по спорен въпрос.
14 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Денят ви ще е натоварен и изпълнен с ангажименти. Няма да ви липсва шанс и свидетелства за него ще станат финансови и лични успехи. Намерете време и за семейството си, а също и да си починете от ежедневните грижи. Някои от вас ще усетят силно привличане към една личност и може би начало на силна връзка.
14 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Възможно е днес неочаквано развитие на ваш професионален въпрос да промени всичките ви планове за този ден. Не се учудвайте ако наистина ви се наложи да поемете по различен път от този, който сте планирали досега. Срещате трудности, които изискват навременната ви намеса, затова не се колебайте да действате твърдо. Очакват ви скорошни приходи.
14 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Търпеливо дочакахте решението на свой проблем - пред вас ще се открият добри възможности за развитие. Използвайте времето си пълноценно, като не пренебрегвате любимите ви хора. Те ще ви заредят с енергия и увереност в предстоящите ви ангажименти. Поработете върху физическата си форма.
14 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Мнозина от вас са склонни на рисковани постъпки днес. Явно умеете да поемате разумни рискове. Просто сами осъзнавате възможностите си за момента и е похвално, че не позволявате на ентусиазма се да измести реализма. Опитайте се да отделите повече време за любимия човек, дори да ви струва определени усилия.
14 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Поставяте си високи цели и в определени моменти ще трябва да забавяте темпото, което налагате, за да успявате. Една приятна изненада от любимия ви човек. Споделете вечерта си с него и бъдете на място, което ще ви помогне да се отпуснете. Вашата духовна и емоционална същност има нужда от усамотяване.
14 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Трудностите ще повлияят на някои от вас, правейки ги раздразнителни и затворени. Търсете съдействието на онези, които не биха ви го отказали, за да не губите от инерцията и енергията си. Обърнете внимание на идеите, които ще ви осенят и работете по тях. Приятел ще ви помогне да се разтоварите от стреса, грижейки се за доброто ви настроение.
14 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С доброто си настроение ще правите атмосферата около вас ведра и приятна. Работата няма да ви затруднява и с лекота ще отхвърляте задачите си. Имате енергия, която може да трансформирате в нещо полезно за близките си. Няма причини да сте недоволни от постигнатото.
14 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Предстоят ви различни срещи днес и разнообразна информация, с която ще работите. Стараете се да придвижите напред свой проект и дори да ви се наложи да забавите развитието му, не се отказвайте от намеренията си. Задълбочавате познанията си в определена област, което в последствие ще ви предостави добри възможности на работното място.
14 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Работите ентусиазирано и с желание да постигнете набелязаните резултати. Това ще стане и с немалко далновидност от ваша страна. Опитайте се да не се влияете от конкуренцията, работете за себе си и не се съревновавайте с вече постигнати чужди резултати.
14 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Основателно ще повишите очакванията си към някого или нещо. С действията си показвате силно присъствие, подкрепа или работа, която води до добри резултати. Мислите ви са свързани и с други задачи, освен професионалните и това ви натоварва. При уреждане на финансов въпрос ще търсите нечия подкрепа и със задоволство ще установите, че ви се отдаде по-лесно, отколкото сте предполагали.
14 авг 2020
Последни новини