От х:

Днес в x:

Според превозвачи тол системата е "счупена", според АПИ няма технически проблем

Представители на транспортни фирми разговаряха днес в Русе с проф. Олег Асенов - член на Управителния съвет на агенция "Пътна инфраструктура". По време на срещата бяха обсъдени както актуалните въпроси, свързани с прилагането на тол системата, така и резултатите от първите месеци от въвеждането й в експлоатация.

Според Мариета Иванова - управител на транспортна фирма от Русе, тол системата не работи.

"Тази система е счупена. Тя не работи, а само събира глоби. Нашата молба е докато не се изчистят всички тези неизправности, да бъдат върнати винетните такси. Ние искаме да заплащаме такси. Предлагаме дори винетните такси да бъдат в пъти по-високи, но да знаем, че като платим, ще се движим спокойно. В момента се занимаваме да следим бордови устройства, маршрутни карти и други", заяви Иванова.

Тя каза, че са представени много случаи в АПИ, които доказват проблем със системата, като даде пример, че има глоба, защото е взела маршрутна карта, но в системата това не било отразено.

Проф. Олег Асенов обясни, че агенцията организира поредица от срещи на регионално ниво с превозвачите. Основната задача е да се говори за тол системата, да се обяснява как работи, да се разрешават възникнали казуси и да се повишава доверието на хората в нея.

Според проф.Асенов проектът е успешен. Въпреки ситуацията с коронавирусната инфекция и намаляването на интензивността на трафика с повече от 25 процента има устойчив тренд на нарастване на приходите от събиране на пътни такси. Електронно се таксуват повече от 60 000 пътни превозни средства, продадени са над 1 350 000 маршрутни карти.

Асенов обясни, че всяка система по стандарт има определени елементи - т.нар. "технически загуби". В българската тол система те били в нормата - под 0,5 процента.

Той обясни, че "хората не са статистика" и дори един случай да има за неправомерна глоба, това е оценка за работата на системата.

"Нашата задача е повече да говорим с хората, защото изключението създава у тях усещането за правило", каза Асенов.
Ще бъде организиран и приемен ден всяка седмица по региони с началниците на сектори към националното ТОЛ управление.

Според проф.Асенов към момента няма технически проблем със системата на нито едно нейно ниво. Има частни случаи, като даде пример, че за шест дни са подадени около 700 различни жалби. От тях само девет били за неработещо бордово устройство. Останалите били свързани с въведен грешен маршрут, грешен брой оси, невключено бордово устройство.

Според Асенов не трябва да се връщат винетните такси.

"Ние нямаме проблеми в техническата част на системата, а имаме по-скоро проблеми при взаимодействието между елементите по веригата в нейната експлоатация. Върху това трябва да се работи. Не мога да кажа, че колегите имат вина. Вероятно трябва да има повече срещи, на които да разясняваме експлоатацията на системата", каза проф.Асенов.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Съ
  Съвет
  3 -2
  14:24, 10 юли 2020
  Абе хора, вземете камъни и ги счупете тези Тол камери! Те са сложени за да ни обират. Толкова ли е трудно?! Сега поне има и маски и няма да разберат кой ги е счупил. Всеки като строши по 2-3 камери и няма да има Тол система. Аз когато мина и ги замервам с камъни. Да плащам, че се движа по пътя! Пътя е на всички! Това и през Римската и Османската империя го е нямало!
  Това е новия световен ред, да плащаш за всичко! Скоро и за въздуха ще има такса.

Още новини

Хороскоп за 14.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Договорените срещи ще ви създадат повече вълнения, предвид предложения за сътрудничество и други участия. Не всички от тях носят перспективите, които желаете, за това проучете възможностите, преди да дадете отговора си. Съдбата сама ще ви предложи вариант, и ще си признаете, че по-добър не би могло и да бъде.
14 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще приемете делово предложение, в което виждате добра перспектива за себе си. Благоприятно развитие на събитията ще ви тласне в нова посока на мислене, позволяваща ви пълноценно разкриване на потенциала и лична удовлетвореност. С някого ще постигнете съгласие по спорен въпрос.
14 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Денят ви ще е натоварен и изпълнен с ангажименти. Няма да ви липсва шанс и свидетелства за него ще станат финансови и лични успехи. Намерете време и за семейството си, а също и да си починете от ежедневните грижи. Някои от вас ще усетят силно привличане към една личност и може би начало на силна връзка.
14 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Възможно е днес неочаквано развитие на ваш професионален въпрос да промени всичките ви планове за този ден. Не се учудвайте ако наистина ви се наложи да поемете по различен път от този, който сте планирали досега. Срещате трудности, които изискват навременната ви намеса, затова не се колебайте да действате твърдо. Очакват ви скорошни приходи.
14 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Търпеливо дочакахте решението на свой проблем - пред вас ще се открият добри възможности за развитие. Използвайте времето си пълноценно, като не пренебрегвате любимите ви хора. Те ще ви заредят с енергия и увереност в предстоящите ви ангажименти. Поработете върху физическата си форма.
14 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Мнозина от вас са склонни на рисковани постъпки днес. Явно умеете да поемате разумни рискове. Просто сами осъзнавате възможностите си за момента и е похвално, че не позволявате на ентусиазма се да измести реализма. Опитайте се да отделите повече време за любимия човек, дори да ви струва определени усилия.
14 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Поставяте си високи цели и в определени моменти ще трябва да забавяте темпото, което налагате, за да успявате. Една приятна изненада от любимия ви човек. Споделете вечерта си с него и бъдете на място, което ще ви помогне да се отпуснете. Вашата духовна и емоционална същност има нужда от усамотяване.
14 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Трудностите ще повлияят на някои от вас, правейки ги раздразнителни и затворени. Търсете съдействието на онези, които не биха ви го отказали, за да не губите от инерцията и енергията си. Обърнете внимание на идеите, които ще ви осенят и работете по тях. Приятел ще ви помогне да се разтоварите от стреса, грижейки се за доброто ви настроение.
14 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С доброто си настроение ще правите атмосферата около вас ведра и приятна. Работата няма да ви затруднява и с лекота ще отхвърляте задачите си. Имате енергия, която може да трансформирате в нещо полезно за близките си. Няма причини да сте недоволни от постигнатото.
14 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Предстоят ви различни срещи днес и разнообразна информация, с която ще работите. Стараете се да придвижите напред свой проект и дори да ви се наложи да забавите развитието му, не се отказвайте от намеренията си. Задълбочавате познанията си в определена област, което в последствие ще ви предостави добри възможности на работното място.
14 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Работите ентусиазирано и с желание да постигнете набелязаните резултати. Това ще стане и с немалко далновидност от ваша страна. Опитайте се да не се влияете от конкуренцията, работете за себе си и не се съревновавайте с вече постигнати чужди резултати.
14 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Основателно ще повишите очакванията си към някого или нещо. С действията си показвате силно присъствие, подкрепа или работа, която води до добри резултати. Мислите ви са свързани и с други задачи, освен професионалните и това ви натоварва. При уреждане на финансов въпрос ще търсите нечия подкрепа и със задоволство ще установите, че ви се отдаде по-лесно, отколкото сте предполагали.
14 авг 2020
Последни новини