От х:

Днес в x:

15 °C

Според превозвачи тол системата е "счупена", според АПИ няма технически проблем

Представители на транспортни фирми разговаряха днес в Русе с проф. Олег Асенов - член на Управителния съвет на агенция "Пътна инфраструктура". По време на срещата бяха обсъдени както актуалните въпроси, свързани с прилагането на тол системата, така и резултатите от първите месеци от въвеждането й в експлоатация.

Според Мариета Иванова - управител на транспортна фирма от Русе, тол системата не работи.

"Тази система е счупена. Тя не работи, а само събира глоби. Нашата молба е докато не се изчистят всички тези неизправности, да бъдат върнати винетните такси. Ние искаме да заплащаме такси. Предлагаме дори винетните такси да бъдат в пъти по-високи, но да знаем, че като платим, ще се движим спокойно. В момента се занимаваме да следим бордови устройства, маршрутни карти и други", заяви Иванова.

Тя каза, че са представени много случаи в АПИ, които доказват проблем със системата, като даде пример, че има глоба, защото е взела маршрутна карта, но в системата това не било отразено.

Проф. Олег Асенов обясни, че агенцията организира поредица от срещи на регионално ниво с превозвачите. Основната задача е да се говори за тол системата, да се обяснява как работи, да се разрешават възникнали казуси и да се повишава доверието на хората в нея.

Според проф.Асенов проектът е успешен. Въпреки ситуацията с коронавирусната инфекция и намаляването на интензивността на трафика с повече от 25 процента има устойчив тренд на нарастване на приходите от събиране на пътни такси. Електронно се таксуват повече от 60 000 пътни превозни средства, продадени са над 1 350 000 маршрутни карти.

Асенов обясни, че всяка система по стандарт има определени елементи - т.нар. "технически загуби". В българската тол система те били в нормата - под 0,5 процента.

Той обясни, че "хората не са статистика" и дори един случай да има за неправомерна глоба, това е оценка за работата на системата.

"Нашата задача е повече да говорим с хората, защото изключението създава у тях усещането за правило", каза Асенов.
Ще бъде организиран и приемен ден всяка седмица по региони с началниците на сектори към националното ТОЛ управление.

Според проф.Асенов към момента няма технически проблем със системата на нито едно нейно ниво. Има частни случаи, като даде пример, че за шест дни са подадени около 700 различни жалби. От тях само девет били за неработещо бордово устройство. Останалите били свързани с въведен грешен маршрут, грешен брой оси, невключено бордово устройство.

Според Асенов не трябва да се връщат винетните такси.

"Ние нямаме проблеми в техническата част на системата, а имаме по-скоро проблеми при взаимодействието между елементите по веригата в нейната експлоатация. Върху това трябва да се работи. Не мога да кажа, че колегите имат вина. Вероятно трябва да има повече срещи, на които да разясняваме експлоатацията на системата", каза проф.Асенов.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Съ
  Съвет
  3 -2
  14:24, 10 юли 2020
  Абе хора, вземете камъни и ги счупете тези Тол камери! Те са сложени за да ни обират. Толкова ли е трудно?! Сега поне има и маски и няма да разберат кой ги е счупил. Всеки като строши по 2-3 камери и няма да има Тол система. Аз когато мина и ги замервам с камъни. Да плащам, че се движа по пътя! Пътя е на всички! Това и през Римската и Османската империя го е нямало!
  Това е новия световен ред, да плащаш за всичко! Скоро и за въздуха ще има такса.

Още новини

Хороскоп за 26.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят предразполага към неангажиращи занимания и активна почивка. Имате прекрасна възможност да се отърсите от напрежението на работната седмица и да възстановите напълно силите си. Доверието, което гласувате на непознат няма да остане излъгано и най-вероятно ще бъдете много доволни от сътрудничеството си, въпреки първоначалните колебания.
26 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Независимият ви дух ще се прояви и днес. Водени от разбирането си за нещата, ще сложите край на онези, които ви пречат да се чувствате истински и ще вземете решения, променящи в известна степен обичайните ви занимания. Бъдете толерантни и ще ви бъде по-лесно в отношенията с околните.
26 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Споделете притесненията с близките си, ще намерите бързо решение и ще ви олекне. Денят ще ви предложи изненади, които бихте могли да трансформирате в добри реализации, стига да се възползвате на момента. Със сигурност няма да скучаете. Не се намесвайте в чужди спорове, имайки желание да сте полезни.
26 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Налице са всички предпоставки, за да прекарате един приятен и спокоен ден. Заемате се с ангажименти, които не ви натоварват и се справяте чудесно. Ще споделите нещо, което ви вълнува с близък човек, надявайки се на съвет. Добре ще е, ако обърнете повече внимание на здравето си.
26 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
За да решите въпросите, които ви притесняват си осигурете малко спокойствие. Нуждаете се от него и заради самите вас. Развлечения с приятели излет в планина, ремонтна дейност или риболов са сред възможните алтернативи за деня. Нещата ви се нареждат, а неприятностите бягат от вас.
26 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Денят се свързва с творчески изяви и с внимание към любими хора. Няма да ви липсва желание за удоволствия и любов. Други от вас ще пътуват, но на близки разстояния. Подготвяте нечии празник и това изисква повече време по организацията му. Ентусиазирани сте и ще се справите.
26 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Този ден повечето от вас ще отредят за почивка сред домашна обстановка. Имате нужда да се разтоварите и да обмислите бъдещите си професионални задачи. Вслушвате се в съветите, които получавате от близките си и това ще бъде само от ваша полза. Ще ви се наложи да се откажете от прекалено смел за момента замисъл. Вечерта ще се забавлявате истински.
26 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не споделяйте личните си перипетии с всеки. Бъдете по-дискретни. Възможни са неприятни изненади и провокации. Потърсете приятни занимания, с които да се разтоварите от напрежението. Ще ви заредят с позитивни мисли и емоции. Подобно въздействие може да има и любим човек.
26 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нуждаете се от повече спокойствие и силна храна. Здравето ви също изисква грижи, движение и почивка. Споделете домашните задължения с близките си, не се ангажирайте с всичко сами. За щастие, до себе си имате хора, които ви обичат и с готовност ще поемат от товара ви. За други денят е свързан с пътувания и срещи.
26 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Покажете благородство на характера си и благодарете на онези, които ви подкрепят и същевременно остават в сянката ви, грижейки се за вашето развитие. Ще овладеете стреса, като потърсите подходящи за интересите ви и желанията ви забавления. Любовта е мощна сила, не я пренебрегвайте.
26 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Посветете този ден на семейството си и се опитайте да си починете в семейна обстановка. Нищо не застрашава спокойствието ви и все пак се постарайте всички да са доволни. Подхождате с разбиране към всеки един човек, затова едва ли ще ви е трудно. Направете нещо и лично за себе си, имате нужда.
26 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Нерешени проблеми ще ви накарат да потърсите нови възможности за справяне с тях. Наясно сте, че това не може да продължава повече. Ако ви е нужна помощ, потърсете подходящия човек, за да не губите енергията си напразно. Вслушайте се в интуицията си, ще получите свежи идеи и желание да общувате с нови хора.
26 окт 2020
Последни новини