От х:

Днес в x:

Кой е Петьо Петров - Пепи Еврото (и жена му)

"Ще те заведа при един човек, който е решителен, сериозен, малко е скъпчия, но пък ще ти реши проблемите. В края на юни ме заведе в ресторант "Осемте джуджета" на "Шандор Петьофи"...Запознаха ме с един слаб мъж, представиха ми го като Петьо Петров..."

Така Илия Златанов, съсобственик в компанията "Изамет" разказва как е получил препоръка кой може да му помогне след като прокуратурата и други институции не реагират на сигналите му по бизнес конфликта, който води със сина си. Обяснението е в разследването "Осемте джуджета" на "Антикорупционния фонд", което се излъчва в последните две седмици

Петьо Велков Петров досега беше известен и като пряк началник на младия следовател Делян Пеевски, назначен в икономическия отдел на Столичното следствие (2005г.) и вероятно като най-известния свидетел по дела в България. Докато работи в съдебната система, той няколко пъти се появява по ключови разследвания и съдебни процеси.

Първата медийна информация за него, е, че работи като прокурор в Софийската районна прокуратура. След това става следовател. Сайтът "Фактор" припомня, че влиза в столичното следствие през 2004 г. и става зам.-шеф по предложение на тогавашния началник на Националното следствие Ангел Александров.

През 2007 г. тогавашният шеф на държавния "Булгартабак" Христо Лачев обвини зам.-министъра по бедствията Делян Пеевски и Ангел Александров в натиск. Сергей Станишев (по това време премиер), уволни Пеевски. Срещу него беше образувано и досъдебно производство за длъжностно престъпление. Прокурорът Иванка Трифонова заяви пред журналисти, че очевидец е потвърдил думите на Лачев, че е бил изнудван от Пеевски. След три месеца Софийската градска прокуратура прекрати разследването поради липса на доказателства.

"Единственият независим свидетел не е потвърдил по никакъв начин казаното от Лачев", обясни тогава главният прокурор Борис Велчев. Не съвпаднали и времето и мястото на твърдените престъпления, добавя той. Според "Фактор" въпросният свидетел е бил Петьо Петров, посочен от Лачев като очевидец на натиска, упражнен от Пеевски. Тази новина до ден-днешен не е опровергана публично и лесно може да се намери в "Гугъл", макар да няма продължение. Според медията следователят е свидетелствал и срещу свой колега, който обвинил шефа на следствието Александров в натиск.

През 2008 г. Петров свидетелства срещу бившия си шеф - районният прокурор Славчо Кържев. Вестник "Банкеръ" пише тогава: "По това дело друг прокурор - Валентин Филипов, свидетел по делото срещу Кържев, обявява, че между адвокатката на Николай Методиев-Пилето и софийския районен прокурор Петьо Петров е била засечена оживена кореспонденция по времето, когато Пилето бе обвинен в контрабанда и му бе повдигнато обвинение за принуда. Около 15-16 съобщения са разменили защитничката и магистрата, впоследствие е регистрирана размяна на есемеси между Иванова и Пилето. Според Филипов, който е бил прокурор по делото срещу Николай Методиев, съобщенията са били засечени точно когато той е прехвърлял контрабандната стока, оформена по документи като строителни материали. Филипов незабавно подал сигнал във Върховната касационна прокуратура, но интересът към темата бързо секнал. Петров и негов колега дори искали делото да им се разпредели на тях, но Кържев отказал, твърди прокурор Филипов. Неговите показания срещу Петров остават без последствия. За сравнение - другият прокурор е разследван и съден за престъпления срещу правосъдието."

През 2009 г. Петров е командирован от столичното следствие в Националната следствена служба, за да работи по няколко внимателно подбрани разследвания - за хонорара на Ахмед Доган за "Цанков камък", срещу издателите на "Труд" и "24 часа" Огнян Донев и Любомир Павлов, както и свързаната с Цветан Василев поръчка за модернизацията на армията, известна като мрежата "Странджа 2", припомня "Капитал". Покрай последното Петров подава сигнал, че бившият министър на отбраната Николай Цонев му предложил подкуп чрез съдията Петър Сантиров и бившия главен секретар на финансите Тенчо Попов.

През юли 2010 г. следователят удря с автомобила си на софийско кръстовище две коли, тестван е с дрегер, който показва 1,2 промила алкохол. Направената кръвна проба драстично се разминава - само 0,2 промила. Районната прокуратура пренебрегва факта, че на Петров му е взета кръв 4 часа по-късно, вместо до час от произшествието, каквото е нормативното изискване, и отказва да му образува досъдебно производство. Етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) се самосезира за случая, съобщава тогава "Правен свят". Материалите по случая са изпратени на Софийската градска прокуратура за проверка на законосъобразността на постановлението на районната. ВСС иска прокуратурата да назначи експертиза, която да установи към 13.00 ч. колко алкохол в кръвта е имал Петьо Петров. Това не се случва - прокурорът Васил Иванов не намира нищо нередно.

По същото време следователят вече е основен свидетел на градската прокуратура по делото за подкупсрещу бившия военен министър Николай Цонев, съдия Петър Сантиров и Тенчо Попов. По това дело става ясно, че негов отпечатък се пази в базата данни на Националния институт по криминалистика и криминология, защото е бил намерен на местопрестъпление - кражба във Враца през 90-те, пише "Капитал".

През 2014 г. при съмнителни обстоятелства изчезнаха тефтерчетата на бившия председател на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов, по които течеше разследване как висши кадри от ГЕРБ са му нареждали да "удря" техни противници. Веществените доказателства бяха откраднати от колата на вещото лице на метри от Столичното следствие, а по негови твърдения няколко дни ръководството на институцията не уведомило нито полицията, нито прокуратурата. На страниците на тефтерчетата, заснети и показани от прокуратурата на мултимедийна пресконференция, се видяха ясно иниицалите Б.Б., Ц. Ц., Д. П, И. Ф., след което последва оставката на юридическото острие на ГЕРБ Искра Фидосова. С кражбата на доказателствата разследването приключи. Петров и останалите от ръководството на следствието бяха проверявани за нея, но не беше открито нищо.

След това Върховният касационен съд (ВКС) потвърди оправдателната присъда на първите две инстанции по делото за подкуп срещу Цонев, Сантиров и Попов. Съдът определи случая като "емблематичен пример за полицейска провокация, инсценирана и проведена с участието на Петьо Петров под ръководството на лица от службите за сигурност, полицията и държавното обвинение".

През 2013 г. сайтът "Пик" нарича следователя Петров и Пеевски "взривоопасен дует в следствието". Поводът е връщането на Пеевски за кратко в Столичното следствие след оставката му като шеф на ДАНС, какъвто беше няколко часа. Като следовател негов началник беше именно Петров. Тогава медии припомнят, че през 2005 г. той е пряк началник на младия следовател Делян Пеевски, назначен в икономическия отдел на Столичното следствие. През март 2013 г. Петров беше издигнат за началник на това следствие.

Бившият банкер от КТБ Цветан Василев цитира в интервю през 2016 г., което дава на Сашо Диков, Пеевски: "В моменти на откровеност Делян Пеевски ми е казвал: Дадеш му една бутилка уиски, изпие я и може да спретне каквото поискаш обвинение на когото кажеш."

"Биволъ" разкри, че е имал и кредитна карта в КТБ от 2005 г. с лимит 9779 евро при лихва 15%.

Решението на ВКС по делото Цонев-Сантиров-Попов принуди Петров да подаде оставка "по лични причини" - първо като шеф на Столичното следствие, след това изобщо от съдебната система. Така му се полагаше при напускането да получи 18 брутни заплати. Част от членовете на Висшия съдебен съвет се противопоставиха и бяха остро критикувани от главния прокурор по това време Сотир Цацаров, който не намери за нужно да повдигне обвинение на следователя. Христо Иванов - тогава министър на правосъдието - няколко пъти внесе предложение в съдебния съвет за дисциплинарно производство на следователя, но му беше отказано с аргумент, че е изтекла давността. Казусът стигна до Върховния административен съд и в крайна сметка петчленният състав: Боян Магдалинчев, Галина Солакова, Мадлен Петрова, Росен Василев и Милена Славейкова, се произнесоха в полза на Петров, който напусна системата без никакви щети и с щедър бонус.

"Викам, протокол щяхме да подпишеме. Абе, какъв протокол, бе? И тя се потупва, тя носи винаги пистолет. Ти трябва да си благодарен, че си жив."

Това разказва Илия Златанов за срещите си с Любена Петрова в "Осемте джуджета".

Любена Павлова стана публично известна през лятото на 2015 г. с неправителствената организация "План Б", в чиито управителни органи е. Ако се съди по активността на сдружението, може да се заключи, че каузата му беше да протестира срещу тогавашния министър на правосъдието Христо Иванов, съдия Калин Калпакчиев, тогава член на Висшия съдебен съвет, и председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, както и да защитава бившия главен прокурор Сотир Цацаров.

В интервю за "Дневник" от това време учредителката Павлова твърди, че се бори срещу корупцията, която била навсякъде, и че организацията се финансира от близки и роднини.

Сдружението организира протести срещу приемането на промените в Конституцията, прокарани от Христо Иванов. Повечето от предложенията бяха бламирани от ГЕРБ и ДПС. На протестите на "План Б" впечатление правят млади мускулести момчета, някои от тях непълнолетни, които нямат идея срещу кого викат. Те не говорят много, често крият лицата си.

"План Б" поиска и оставката на министъра, а по-късно подаде сигнал до прокуратурата че "имало четири различни подписа" в четири негови заповеди. След като беше държано да трупчета над 4 години, това абсурдно дело беше възобновено преди месец с разпити на различни хора, докато самият Христо Иванов, който припознава подписите като свои, досега не е изслушан.

Точно преди Коледа на 2015 г. "План Б" сезира Висшия съдебен съвет, защото не хареса речта на председателя на ВКС Лозан Панов, произнесена по повод 135-годишнината на Върховния съд. В нея Панов говори за превзетата държава, която трябва да бъде върната на гражданите. Уж гражданската организация "План Б" обаче се притесни за властта, а не за гражданското общество, и видя опасност в думите на Панов.

През април 2017 г. мускулести татуирани младежи с маски, подобни на тези от контрапротестите за конституцията се строиха пред Висшия съдебен съвет, за да посрещнат Лозан Панов с кървави агнешки глави точно преди заседанието на съвета, на което той поиска обсъждане на срещата на Цацаров в кабинета на Георги Гергов в ЦУМ, след която издателят на в. "Сега" Сашо Дончев се оплака, че му е оказан натиск. Никой от ВСС не поиска разследване кой е организирал младежите да заплашват съдия №1. Прокуратурата също неглижира случая.

Сходна агитка блокира центъра на София миналия декември и при избора на главен прокурор, но ВСС, полицията и прокуратурата отново не обърнаха внимание.

През ноември 2016 г. в брачния регистър е записано, че Любена Павлова е сключила брак с Петьо Петров, съобщи "Капитал". Според информация на медията от имотния регистър фирмата на Павлова "Ар. Пи. Ес-Риъл Проблем Сълюшънс" ЕООД купува от майката на Петров дял във врачанското дружество "Сити Груп ХПГ ООД", което има земи край Сливница.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ид
    Идва време разделно
    19 -1
    21:35, 6 юли 2020
    Цялата държава е пробита от мафията ! За всеки вече всичко е ясно ! Идва време разделно , или мафията или народа.
Последни новини