От х:

Днес в x:

Антоан дьо Сент-Екзюпери: Същественото е невидимо за очите

Днес, 29 юни, за милионите почитатели на френския летец и писател Антоан дьо Сент-Екзюпери е Световният ден на Малкия принц. От десетилетие неформални групи в САЩ, Франция, Китай, а вече и в България, се събират оф- или онлайн, за да попият за кой ли път от мъдростта, събрана в малката като обем книжка "Малкият принц".

Датата 29 юни не е избрана случайно - на този ден е роден Екзюпери, а днес се навършват 120 години от рождението му. Освен на философско-поетичния разказ "Малкият принц" той е автор и на книгите "Нощен полет", "Земя на хората", "Боен пилот", "Южна поща" и "Писмо до един заложник". Всички те са вдъхновени от жизнения му път на пилот. На 31 юли 1944 г. Екзюпери излита на разузнавателна мисия и не се завръща. И до днес продължават споровете за мястото на гибелта му. Но всъщност полетът на Малкия принц никога няма да завърши, поне докато има мислещи, четящи хора. Между другото няма друга книга в България, радваща се на такъв читателски и издателски интерес. Когато преди 7 години изтекоха авторските й права, много издателства се втурнаха да я преиздават.

Предлагаме ви няколко популярни цитата на писателя, за да не забравяме неговия дълбок хуманизъм и алтруизъм.

"Ето моята тайна. Много е проста: истински се вижда само със сърцето. Същественото е невидимо за очите."

"Трябва да преживееш много, за да станеш човек."

"Човек никога не е доволен там, дето е."

"Бодлите не служат за нищо, цветята ги имат от чиста злоба."

"Ако искаш да построиш кораб, не започвай да караш хората да събират дъски, да разпределяш работата и да даваш заповеди. Вместо това ги научи да копнеят за огромното и безкрайно море."

"Войната не е приключение. Войната е болест. Като тифа."

"Много по-трудно е да съдиш сам себе си, отколкото да съдиш другите. Ако можеш да съдиш себе си правилно, значи си истински мъдрец."

"Ако искам да видя пеперуди, трябва да изтърпя две-три гъсеници."

"Ако обичаш едно цвете, което съществува само в един екземпляр сред милиони и милиони звезди, това ти стига, за да си щастлив, когато гледаш звездите."

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини