От х:

Днес в x:

15 °C

Когато най-студеното място на планетата стане най-топлото

Докато в някои части на света (включително и у нас) последните седмици не са толкова топли и слънчеви, колкото трябваше, в други отчетоха рекордни температури. Подобен пример е Москва, където термометърът достигна до над 30 градуса.

Едни други показания обаче накараха учените да алармират, че се случва нещо притеснително. На Арктика, северната полярна област на планетата, бяха регистрирани температури, по-високи от всички, отчитани до този момент.

Невижданите жеги са най-вече в областта на Сибир. В град Верхоянск бяха отчетени цели 38 градуса по Целзий. А този рекорд Арктика официално се превърна в областта, която се затопля с най-бързи темпове. И това със сигурност няма да доведе до нищо добро.

Температурата на Земята в последните няколко десетилетия се покачва средно с 0.18 градуса на всеки 10 години. Тази в руските части на Арктика обаче бележи ръст с цели 0.69 градуса, изпреварвайки всички останали кътчета по света.

"Арктика гори - буквално и преносно. Северният полюс се затопля много по-бързо, отколкото си мислехме. Причината за това са повишените нива на въглероден диоксид и други парникови газове в атмосферата. А резултатът е не само рекордно топене на ледове, но и много пожари", обяснява климатологът и декан на Университета в Мичиган Джонатан Оувърпек.

Той определя рекордното затопляне в Сибир като сериозен предупредителен знак. От началото на годината в голяма част от руските територи на Арктика е нетрадиционно топло, с температури около 8 градуса над средните за това място и време, предава ABC.

Така Сибир попада в Книгата на рекордите на Гинес като единственото място с толкова огромни температурни промени в диапазона от 106 градуса. Най-ниската измерена температура е -68 градуса, а най-високата - 36 градуса.

Само за миналата година в Сибир са изгорели над 4 милиона хектара гори, което си е истинско природно бедствие. Тази година пък пожарите започнаха много по-рано от обичайното, затова се очаква отново да нанесат непоправима вреда и да доведат до още по-сериозни климатични аномалии, както и до отделянето в атмосферата на тонове метан.

Той навлиза в атмосферата и обикаля по целия свят, затова последствия от този процес се определят като глобални. Учените прогнозират, че може да се стигне до сериозни климатични промени и в САЩ, и в Европа. Така непрекъснато затоплящата се Арктика се превръща в генератор на промени за целия свят.

И докато учените се притесняват от това явление, местните приемат по-скоро одобрително драстичната промяна във времето, която им позволява да правят неща, немислими досега - като да се къпят в басейн или река и да не измръзват.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Вълнуват ви предимно семейни въпроси днес, а работата ви е възможно да остане на заден план. Не срещате сериозни затруднения, но за много въпроси ще ви се наложи да изчакате по-благоприятен момент. Просто периодът е неподходящ за активни действия от ваша страна. Не се притеснявайте да говорите открито да чувствата си с близките си хора, те ще ви разберат.
28 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Вземете под внимание очакванията на близките си и работете за тяхното осъществяване. Така ще запазите мира в къщи и ще ви остане време за другите, не по-малко важни задачи днес. С интелигентното си присъствие печелите популярност и налагате идеи, чийто перспектива предстоят.
28 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще намерите елегантно решение на въпрос, който ви притеснява и без да се губите в догадки, ще пристъпите към изпълнението му. Ще се ползвате с доверието на онези, които ви интересуват и чието мнение е важно за успеха ви. Носители сте на новото и много хора ще се съобразяват с вас.
28 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Преминавате успешно през всички трудности, с които ви сблъсква днешният ден. Малко неща са в състояние да ви откажат от целите ви, преследвате ги твърдо и неотменно. Проявете обаче повече постоянство относно въпрос, който косвено ви засяга. Скоро ще оцените предимствата от подобно поведение. Предстои ви среща с човек, когото не сте виждали отдавна.
28 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Най-сетне имате възможност да си отдъхнете. Резултатите от упоритата ви работа и проявеното постоянство ще надхвърлят очакванията ви. Цената на успеха ви е натрупалата се умора. Отдайте се на заслужена почивка. Отделете повече време на семейството си и любимите си занимания.
28 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Време е да загърбите лошото настроение. Не се измъчвайте от черни мисли, а влезнете в откровен диалог, с човек, с когото имате нужда да се изясните. В служебен план не допускайте да ви припишат чужди пропуски. Нека поведението ви в семейството бъде изпълнено с уважение към по-възрастните. Чувствате се все по-добре.
28 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Различни становища по общ въпрос ще ви накарат да заемете по-твърди позиции в защита на интересите си. Покажете се подготвени и с добро отношение към околните, това ще натежи везните във ваша полза. Ще възстановите силите си след здравословните си неразположения и няма да ви липсва енергия за всичко, което желаете.
28 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прекомерната сдържаност в отношения с желан от вас човек едва ли е верния път към сърцето му, за това опитайте да проявите инициативност и е много вероятно скоро да постигнете успех. Ще се изненадате от лекотата, с която успявате да въдворите ред у дома. Авторитетна намеса в подходящ момент ще ви донесе голямо предимство за в бъдеще, а и ще ви накара да се почувствате много добре.
28 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще избегнете изненадите и нежеланите ситуации, стига да сте внимателни и да се съобразявате с обективните условия. При работа с остри предмети и огнеопасни материали, вземете мерки. Роднините ви ще се радват, ако споделяте повече от времето си с тях. Обмена на мисли и енергия по между ви са важни, не ги пренебрегвайте.
28 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ще ви стигне за да свършите всичко, което предвиждате. Имате и свободата, и волята и желанието, проявете повече активност. Не пренебрегвайте хората, които са ви помагали да постигнете успеха си, отдайте им дължимото. Простете грешките на близък човек и продължете напред.
28 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Използвайте деня, за да го прекарате сред близките си хора. Нуждаете се осезателно от почивка и разтоварване. Опитайте се да туширате в зародиш евентуален финансов проблем.
28 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Намирате много сподвижници днес, така че няма да сте сами в начинанията си. Откривате нещо полезно, което ще ползвате и за в бъдеще. Ваш близък е на път да постъпи по неразумен начин в личен план, опитайте се да му въздействате. Бъдете по-внимателни в сърдечните си взаимоотношения.
28 ное 2020
Последни новини