От х:

Днес в x:

Специалната прокуратура в Хага предяви обвинения срещу Хашим Тачи и Кадри Весели

Специалната прокуратура за военните престъпления на Армията за освобождение на Косово предяви обвинения срещу президента на Косово Хашим Тачи и още няколко души във военни престъпления и престъпления срещу човечеството, включително за почти 100 убийства, предаде Ройтерс.

Обвинителният акт съдържа 10 точки, в които Хашим Тачи, бившият председател на парламента Кадри Весели и още няколко бивши членове на Армията за освобождение на Косово са обвинени конкретно в убийства, преследване и измъчване на хора, пише в съобщение на Специализираната прокуратура, цитирано от Танюг.

Имената на убитите около 100 души са известни и те са косовски албанци, сърби, роми и лица от други националности, както и политически противници, посочва прокуратурата.

"Обвинителният акт е резултат от продължително разследване и отразява убеждението на прокуратурата, че може да несъмнено да докаже всички съдържащи се в него обвинения", се казва в съобщението.

Съдът сега разглежда обвинителния акт, за да вземе решение дали да го потвърди.

Специализираният прокурор намери за необходимо да разпространи публично съобщение за обвиненията след систематични опити на Тачи и Весели да спъват и подриват работата на Специализирания съд, се посочва в съобщението.

Те са провели тайна кампания с цел да се премахне законът, с който е създаден Специализираният съд, както и по друг начин да пречат на работата на съда с цел те самите да не бъдат изправени пред правосъдието, се добавя в съобщението.

"С тези си действия те показаха, че личните им интереси са по-важни от жертвите на техните престъпления, от принципите на правовата държава и народа на Косово като цяло", отбелязва прокуратурата.

Съдът бе създаден през 2015 г., за да разследва обвинения за военни престъпления, извършени от членове на АОК по време и след войната в Косово. Той започна изслушвания през декември 2018 г.

Разследването на тези престъпления и създаването на съда бяха инициирани след доклада на специалния докладчик на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Дик Марти, представен на 7 януари 2011 г.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини