От х:

Днес в x:

Растенията абсорбират миниатюрни частици пластмаса чрез корените си

Растенията абсорбират миниатюрни частици пластмаса чрез корените си, които възпрепятстват растежа им и едновременно с това намаляват хранителната им стойност, твърди новопроведено изследване.

Откритието на експерти от САЩ и Канада е първото, осигуряващо преки доказателства, че частиците пластмаса се натрупват в растенията.

Масовата употреба на пластмасови продукти и устойчивостта на този материал, доведоха до огромно замърсяване.

Досега е изследван ефекта на микро- и нанопластмасата върху морските екосистеми и морските обитатели.

Нужни са допълнителни изследвания, за да се определи степента на въздействие на замърсителите върху земеделските култури и тяхната безопасност.

Проведените експерименти категорично доказали натрупване на нанопластмаса в растенията – в тъканите, и на молекулярно ниво.

В своето изследване учените използвали растението Arabidopsis thaliana. То било засадено в почва, към която била добавена флуоресцентна нанопластмаса.

Наночастиците пластмаса – с размер на протеин или вирус – се променят под въздействието на климатичните условия, което ги отличава от кристално чистите наночастици полистирен, използвани в лабораторни тестове.

Ето защо учените синтезирали наночастици полистирен с положителен или отрицателен заряд.

След 7 седмици, екипът открил, че растенията, изложени на въздействието на замърсителите, са поели частици и с положителен, и с отрицателен заряд, и че като цяло са по-малки и ниски от растенията, развиващи се в незамърсена почва.

Нанопластмасата намалила общата биомаса на лабораторните растения.

“Това не е добре за растенията, защото добивите и хранителната стойност също намаляват ”, казват учените.

Изследователите установили, че растенията са абсорбирали по-малко от по-вредните положително заредени частици.

“Не знаем защо, но е възможно положително заредените частици микропластмаса да взаимодействат повече с водата, хранителните вещества и корените и да задействат различни генни експресии”, казват те.

Натрупването на наночастици в растенията има пряк ефект върху устойчивостта на земеделието и безопасността на храните.

Източник: dailymail.co.uk

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини