От х:

Днес в x:

Плутон крие обширен подземен океан на възраст 4,5 милиарда години

Плутон крие обширен океан под замръзналата си кора от близо 4.5 милиарда години – с 500 милиона години по-стар от земните морета, твърди изследване.

Плутон е известен като кълбо от замръзнал лед и скали, обикалящо около слънцето на разстояние 3.7 милиарда мили.

Новопроведено изследване разкрива, че планетата джудже вероятно е бил гореща малко след формирането си, като на повърхността и се образувала течна вода и създала условия за поддържане на живот.

Това противоречи на първоначалното схващане, че Плутон се е образувал като кълбо от лед и скали, което впоследствие се разтопило достатъчно, за да се появи подземен океан, в резултат на топлината от разпада на радиоктивните елементи в скалите.

Учените сравнили симулирани топлинни модели на еволюцията на вътрешността на планетата със снимки от апарата New Horizons на НАСА.

Идентифицирали хребети и корита с дължина над една миля, вероятно появили се в резултат на движения във вътрешността на планетата, поради увеличаващия се обем на водата при замръзване.

Изследването сочи, че и други планети джуджета в Пояса на Кайпер, като Хаумея и Макемаке , някога са били топли и способни да поддържат живот.

Според изследването топлината на Плутон в ранните му години, се дължи на астероиди и други космически скали, които се сблъскали с планетата джуде и разтопили ядрото и.

Тази топъл период продължил 30 000 години.

Топлина се генерира и при разпада на радиоактивните елементи в скалите.

Ако Плутон се е формирал за едва 30 000 години, както твърди изследването, течните океани, вероятно също са се развили рано, докато планетата все още е била гореща.

Това може би се е случило преди около 4.5 милиарда години.

За сравнение земните океани са се образували преди 3.8 милиарда години, когато планетата вече е била на 700 милиона години.

Според астронома Карвър Биърсън от Калифорнийския университет в Санта Крус дори в този студен и отдалечен от Слънцето район, е възможно да се са образували горещи светове с течни океани.

„Ако при формирането си планетата е била студена, а ледът се е стопил вътрешно, Плутон щеше да се свие и ние щяхме да наблюдаваме следи от компресия по повърхността му.

“Ако се е образувал горещ, вероятно се е разширил със замръзването на океана, затова на повърхността ще има следи от разширяването.”

“Наблюдаваме доказателства за разширяване, а не за компресия, което подкрепя теорията, че в ранните етапи от развитието си Плутон е приютявал течен океан”, казва Биърсън.

Според учените този сценарий прави много по-вероятно на Плутон някога да е имало живот, тъй като водата е разполагала със значително повече време да реагира със скалите отдолу.

Възможно е по подобен начин да са се образували и Хаумея и Макемаке, макар учените все още да не знаят дали течните океаните съществуват и до днес или отново са замръзнали.

Източник: dailymail.co.uk

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини