От х:

Днес в x:

Засякоха първо изтичане на метан от морското дъно в Антарктида

Учени за пръв път откриха активно изтичане на метан от морското дъно в Антарктида – процес, който най-вероятно ще ускори глобалното затопляне.

Метанът е мощен парников газ, който допринася за климатичните промени и затопля планетата много по-бързо от въглеродния диоксид.

Рискът от изтичане отдавна тревожи учените, които твърдят, че все пак някои микроорганизми успяват да го погълнат преди да достигне атмосферата.

Изтичане на метан бе открито за пръв път през 2011, като бяха нужни 5 години на мястото да се развият микроорганизми, филтриращи газа.

Метанът, обаче, продължава да изтича, въпреки тяхното наличие.

Първите, появили се на мястото микроби, били неочакван щам, като е възможно да изминат 5-10 години преди колонията има да се адаптира напълно към условията и да започне да консумира метан.

Под леда е съхранено огромно количество метан. Изследователите отбелязват, че Антарктида съдържа ¼ от морските запази от метан на Земята.

Учените отдавна предупреждават за въздействието от изтичането на метан, в резултат на топене на ледовете.

През 2018 НАСА предупреди, че топенето на ледове в Арктика може да освободи газове, като метан, допринасящи за по-бързото затопляне на пленатата, които не са били взети под внимание при изготвянето на климатичните модели.

В случай на освобождаване на метан от леда, ефектът на покачващите се температури няма да може да бъде предотвратен.

Досега в Антарктида не е било регистрирано активно изтичане на метан.

Изследователите посочват, че в този случай, газът не е бил освободен в резултат на глобалното затопляне – мястото, на което е наблюдавано изтичане - море Рос, не демонстрира признаци на значително затопляне.

Източникът на освободилия се метан остава неизвестен.

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини