От х:

Днес в x:

32 °C

Четенето на мисли е реалност

Чудили ли сте се някога какво се върти в главата на вашия партньор, на шефа ви, дори на онова хубаво момиче в градския транспорт? Четенето на мисли от векове е привилегия само на шаманите и мистиците, но днес науката и технологиите поемат предизвикателството да надникнат в най-неизследваната от всички територии – тази в главата ни.

Само си представете за миг следното – помисляте си някакъв въпрос и изведнъж интернет търсачката го въвежда и ви показва потенциалните резултати още преди да сте си отворили устата. Искате да намерите снимка на даден човек из стотиците си албуми? Достатъчно е само да си го представите. Планирате редизайн на банята? Скицирате идеите си на екрана, без дори да си мръднете пръста. Илон Мъск, Масачузетският технологичен институт, Университетът в Есекс, а отскоро и едно 16-годишно момче на име Алекс Пинкъртън от Остин, Тексас, се опитват да превърнат всичко това в реалност. Как? Като свържат мозъка ни с компютър и превърнат научната фантастика в реалност.

Надежда за по-добър живот

От една страна, този тип технологии ще променят из основи начините, по които боравим със своите устройства. От друга обаче, те имат и едно далеч по-благородно приложение – да подобрят качеството на живот на хората с увреждания. Точно такава е целта на Алекс Пинкъртън и основаната от него компания Brain Interface. Тя разработва технология, която например би могла да помогне на пациенти, страдащи от церебрална парализа, да движат роботизирани крайници със силата на мисълта си. Как? С помощта на графена – пласт въглерод, който е дебел почти колкото един атом. Този материал обаче е достатъчно чувствителен, че да може да реагира на електрическата активност в мозъка и да я „разчита“. Алекс и Brain Interface се надяват, че ще успеят да създадат продукт, който е достатъчно малък, че крайният потребител да може да го постави в ухото си, досущ като слушалка, и посредством него да управлява телефони, компютри или други устройства чрез мислите си. Без въобще да използва ръце, крака или глас.

Идеята за мозъчно-компютърен интерфейс съществува от десетилетия

Все още обаче нито един продукт не е навлязъл на масовия пазар. Brain Interface ще се конкурира пряко с компании като Neuralink на Илон Мъск. Ексцентричният милиардер има наистина амбициозна цел – да създаде симбиоза между човечеството и изкуствения интелект посредством имплантиране на чипове в мозъка и свързването на всички към една глобална мрежа. През юли дори обяви, че е постигнат първият прогрес в това отношение. Мозъкът на маймуна е бил свързан директно с компютър и животинчето е можело дори да го контролира. През 2020 г. Neuralink планира да тества технологията върху пациенти с пълна парализа на горната част на гръбначния мозък.
Междувременно пък Масачузетският технологичен институт работи по Alter Ego – технология, която позволява на хората да говорят с машини и други хора, без въобще да изричат или изписват и една думичка. В момента точността, с която Alter Ego работи, е около 92 процента. Впечатляващо, нали?

Всичко това обаче повдига редица етични въпроси

 

Усъвършенстването на този тип технология може би ще доведе до драстични промени в световните закони, указващи кой и по какъв начин може да надникне в главата на свой събрат, за да няма злоупотреби. Представете си само как ще се чувствате, ако всеки ден в офиса вашият шеф ви кара да носите шапка с малки сензори, за да следи емоционалното ви състояние. Раздразнени сте от нова корпоративна политика? Шефът знае. След обедната почивка сте по-малко продуктивни? Шефът знае. Ако не можете да си представите подобен свят, питайте китайските служители. Много компании в страната вече използват подобни технологии, за да следят емоционалните пикове на нищо неподозиращите работници. Целта? По-добра продуктивност и повече приходи.  

От местопрестъплението

Все повече правителства по света проявяват интерес към тази нова технология, която би могла да ни помогне в битката с престъпленията и тероризма. Някои дори вече я прилагатвместо детектор на лъжата. През 2008 г. например индийски съд обяви 24-годишната студентка Адити Шарма за виновна за убийството на бившия си приятел въз основа на мозъчно сканиране. Тя е била подложена на разпит с поставена на главата ѝ гумена шапчица за електроенцефалограми, която разчитала мозъчната ѝ активност. Съдът показал, че „пръстовите отпечатъци на мозъка“, свързани с паметта и вината, се активирали, когато младата жена чула подробности от престъплението. Макар впоследствие присъдата да е отменена, Върховният съд в Индия не отхвърля възможността да използва тази технология и в бъдеще. А това е проблем. Въпреки че би могла да е полезна, тя все още не е достатъчно надеждна и на този етап би могла да бъде „заблудена“ с лекота.

Човек 2.0

Д-р Давид Валериани от Университета в Есекс, който работи върху експериментален интерфейс, свързващ пряко мозъка с компютър, е убеден, че всяка задача, която изисква сериозна концентрация, може да бъде направена по-безопасна посредством четенето на мисли. „В близкото бъдеще сензори, вградени в шапка или слушалка, могат да следят нивото ни на концентрация и да ни дават обратна връзка, когато не сме фокусирани. Шофьорите, които са на пътя с часове, могат да се възползват от това, за да карат без инциденти“, категоричен е той.

Определено бъдещето е вълнуващо, но и леко притеснително.

Източник: hicomm.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят бележи материални придобивки и лични удовлетворения за много от вас. Доверието, с което ви приемат е напълно заслужено и самочувствието ви е оправдано. Запазете добронамереността си към всички от обкръжението ви, това ще ви помогне да се концентрирате върху важните за вас дела.
06 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Романтичен флирт или друго нежно чувство ще ви направи по-внимателни към интимните ви партньори. Развитията ще са във ваша полза и бързо ще получите онова, към което се стремите. Други ще са погълнати от делови задачи, но не за дълго. С прагматичен подход ще пристъпите към работа, която ще приключите в рамките на деня.
06 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Очаква ви ден, изпълнен с динамика и промени. Работата ви ще бъде свързана с множество срещи, в които вие сте водещата страна. Справяте се добре с тази роля, а и има хора, които ви оказват необходимата подкрепа. Не пренебрегвайте подробностите, на които ви обръщат внимание вашите колеги. В определен момент те могат да се окажат решаващи за нещо важно.
06 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ще останете доволни от професионалните си изяви днес. Повече съсредоточеност при работа свързана с пари. Възможни са измами и допълнително внимание ще бъде от полза. За някои изгодни предложения свързани с нова работа. Денят ще носи успех за всякакъв вид сдружения. Съвместните начинания се толерират.
06 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Денят ви ще е успешен. За много от вас той се свързва с добри реализации, бизнесът ще ви донесе повече вълнения, но и финансови придобивки. Приятели от чужбина ще разнообразят ежедневието на някои от вас. Очаквана среща ще ви донесе положителни емоции, за други спокойна почивка.
06 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Някои от вас съвсем основателно ще отделят повече време за подготовка на предстоящо събитие. Чувствате се достатъчно уверени в себе си, за да действате по собствено усмотрение. Моментът е подходящ за конкретни стъпки, така че не се колебайте. Време е да действате. Можете да напреднете в много кратки срокове.
06 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Мнозина от вас ще съсредоточат усилията си към повишаване на квалификацията си. Това ще ги направи конкурентноспособни и по-успешни в професионалната им кариера. Не се лутайте в търсене на подходящо занимание, имате ясна цел – следвайте я. Една среща ще остави следа в живота ви.
06 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят ви предлага доста разнообразни събития. На някои от вас може да се наложи да избират между няколко еднакво изкусителни възможности. Не се колебайте твърде дълго и се възползвайте изцяло от случая. Денят бележи и желано избавление от сърдечните терзания за мнозина от вас.
06 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес е добре да владеете емоциите си и да подхождате трезво към задачите си. Здравето е възможно да ви създава проблеми. Любовният ви живот е наситен с вълнуващи преживявания и интересни разговори с вашата половинка.
06 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Поставяйки разбирателството с другите, като водещо начало, ще прозрете, че съдбата ви толерира и дава привилегии. Това е верния път. Обстоятелствата ще бъдат във ваша полза и ще ви дадат възможности да погледнете на проблемите си от по-различен ъгъл, и да решите бързо загадката.
06 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Избягвайте всякакви спорове днес, дори да сте сигурни в правотата си. Спокойствието взима връх над всичко и днес никой няма да е в състояние да ви изнерви.Отдайте се на любимото си занимание и не се занимавайте с чужди проблеми. Ще имате възможност да наситите душата си с хубави емоции, ако разбира се това ви вълнува.
06 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Овладейте емоциите си и се заемете сериозно със задачите си. Отдавате прекалено голямо значение на нечие поведение, а можете просто да го пропуснете покрай себе си. В същото време не бъдете недостъпни за човек, който ви показва добрите си чувства. Възможно е здравето ви да ви създаде грижи.
06 авг 2020
Последни новини