От х:

Днес в x:

Купиха data.bg?

MSKey Group обяви, че придобива интернет портала data.bg, без да съобщава цената на сделката. От екипа на data.bg обаче заявиха, че няма покупка и MSKey Group ще бъде само рекламен партньор на сайта.

MSKey е група от онлайн медии, в които влизат profit.bg, sportal.bg, gsm.bg и т.н. Според източници от сектора компанията се свързва с рекламния консултант Красимир Гергов.

Въпросът за собствеността на data.bg е сложен. Съдружници в "Дейта.БГ" ООД, която държи портала, са управителят Росен Коларов и Георги Димитров. Неофициално се смята, че Юрий Митев е собственик на капитала, но той отказа да коментира пред "Дневник". Преди дружеството е било собственост на "Хоум лан" (компания на Юрий Митев), а след това на "Хост солюшънс", където Митев също е съдружник.

Data.bg е портал с най-различно съдържание - новини, форум, електронна поща, снимки, видео и блогове. По данни на фирмата той привлича около 300 хил. уникални потребители на ден. В миналото сайтът съхраняваше огромно количество музика и филми с неуредени авторски права. След това data.bg създаде популярен торент тракер (място за индексиране на линкове към файлове, намиращи се на компютрите на хората). Под натиска на българските носители на авторски права торент тракерът затвори през февруари 2007 г. Чрез търсачката на data.bg все още може да се намери музика и филми с проблемни авторски права. Изпълнителният директор на MSKey Group Стилян Шишков заяви за "Дневник", че се търси начин как то да се премахне. Купувачът преструктурира своя бизнес и според Шишков групата скоро ще предложи нови услуги. Една от тях е games.bg - сайт с информация за електронни игри.
Как се развива data.bg

- В началото на 2002 г. порталът е отворен за потребители

- През ноември 2005 г. КЗК глоби data.bg за нелоялна конкуренция на интернет доставчици. Сайтът, тогава собственост на "Хоум лан", дава преференциални условия на клиенти, които напуснат сегашния си доставчик

- В края на 2006 г. "Хоум лан" продаде портала на "Хост солюшънс"

- В началото на 2007 г. торент тракерът на data.bg спря работа

- През март 2008 г. data.bg започва да продава лицензирана музика

- Миналия юни в портала бяха включени обяви за работа от bestjobs.bg
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини