От х:

Днес в x:

34 °C

Почетни граждани Асеновград`2020: Двама "редовно" сутринта + двама "извънредно" следобед

Четирима бяха номинираните тази година за "Почетен гражданин на Асеновград". Двама от тях бяха избрани за такива днес сутринта, в началото на редовното заседание на местния парламент – Абдул Карим Хассун и Вакрил Георгиев Запрянов. Известните на местната общност бизнесмени събраха нужните гласове при тайния вот и с това процедурата по избор на почетен гражданин за годината би трябвало да приключи. Но не би...

Малко преди 14:00 ч. съветници и медии бяха уведомени, че в 15:15 ч. се свиква извънредно заседание. Като причина беше посочено следното: "Във връзка с постъпили устни запитвания от инициативните комитети, относно удостояването със звание "Почетен гражданин на Асеновград" за лицата г-н Димитър Иванов Трамбурджиев и г-н Георги Любенов Велев, както и възражения, относно проведения избор на 27.05.2020 г. от Общински съвет–Асеновград, и съобразявайки наличието на невалидни бюлетини при така проведения избор, входираме предложение №ДЗ-263/27.05.20. В тази връзка предлагаме на вашето внимание Предложения от инициативните комитети , относно удостояването със званието "Почетен гражданин на Асеновград“."

Така час след приключване на редовното заседание в зала 601 започна извънредно такова, на което на съветниците им бе обяснено, че се налага още веднъж да гласуват за двете предложения – това за Димитър Трамбураджиев и това за Георги Велев.

Възмутени от случващото се от трибуната се изказаха Маргарита Стоилова и Мария Вълканова от групата на БСП. Стоилова изрично посочи, че в случая няма никаква "спешност", имайки предвид, че, съгласно чл. 46. т. 4 от Правилника за организацията и дейността на Общински съвет – Асеновград, председателят насрочва извънредно заседание "при събития, за които се налага спешно свикване на Общинския съвет". "А кое е спешното в случая? Кое налага събитие, станало сутринта, да се случва отново 5 часа по-късно? Всички сме общински съветници и недоволството на един инициативен комитет или две невалидни бюлетини са просто смешна причина за гражданите, които ни гледат в момента. Нямаме спешност, за да имаме извънредно заседание. Това е обида както за общинските съветници, така и за хората, за които ще се гласува. Още повече, че сутринта волята на Общинския съвет беше ясна. Под натиск, че някой възразявал, значи ли това, че ако и сега не се случи извънредно събитието в момента (б.ред. гласуването на кандидатурите на Трамбурджиев и Велев), ние ще насрочваме още едно и още едно, и още едно заседания, докато не се случи това, което някой се е ангажирал, договорил или хайде да не казвам по-тежка дума!“, посочи Стоилова. "Ние всички сме избрани от хората и мисля, че носим глави на раменете си и отговаряме за своите решения. Винаги може да има недоволни, винаги може да има натиск. Но тук по-скоро мотивите са други – поети и неизпълнени от някого ангажименти!“, категорична беше тя.

Подобно недоумение от трибуната изрази и друг съветник от групата на БСП. Мария Вълканова сподели, че дори е помислила, че всъщност ще се гласува за връчването на другите две отличия – Почетен знак на Община Асеновград и Плакет "Асеновград", каквато опция съществува и е била прилагана и преди. Разбирайки че става дума за прегласуване отново за "Почетен гражданин", тя видимо бе едновремено смутена и възмутена от предложението.

За да влезе то като единствена точка в дневния ред на извънредното заседание "За" гласуваха 18, "Против" бяха двама, а 6 се въздържаха.

Последва почти скандал с две основни действащи лица – председателя на ОбС Драгомир Георгиев и съветника от БСП Енко Найденов. Според Георгиев комисията по провеждане на тайния вот си беше "готова" още от сутрешното гласуване, докато според Найденов това няма как да отговаря на истината, защото за всеки такъв избор се сформира отделна комисия. "Освен това аз не желая да участвам в тази комисия, за мен това е нелепо“, аргументира се Найденов, предвид, че сутринта бе част от въпросната комисия. "Не ме учете какво трябва да правя и какво не, имайте елементарно уважение към председателя на институцията! Аз не съм свършил, а вие ме прекъсвате! Аз ще преценя кое да и кое не!", почти крещейки на микрофона му отговор съветник №1.

Скорострелно се стигна до момента, в който председателят на комисията по избора Иван Чохаджиев от ГЕРБ предложи на мястото на Енко Найденов да влезе Петя Шопова. Ферди Кадир от ДПС предложи Хюсеин Караджов, а Антон Джиголинов от Български демократичен съюз "Радикали" предложи колегата си по група Иван Иванов.

"На заседанието на ОбС се води протокол, в който се записва кой кого е предложил за влизане в състава на комисията. Аз не чух кой е предложил самия Иван Чохаджиев? Такова предложение нямаше. Нямаше предложение и за още 2-3 членове на комисията. Ето защо смятам, че така конституираната комисия е закононесъобразна и в разрез с нашия правилник" бяха последните думи на Енко Найденов по темата. Отговорено му бе, че такова предложение е имало и то е било на председателя Драгомир Георгиев, който "в крайна сметка е общински съветник и като такъв също има право да прави предложения".

Всъщност крайната сметка от неочакваната от целокупното гражданство драма "Почетното гражданство`2020" бе  резултатът от втория таен вот, този път в качеството му на извънреден – намерени в урната 20 плика с 20 бюлетини. Димитър Трамбурджиев и Георги Велев бяха обявени като избрани за приза "Почетен гражданин на Асеновград".

Отличията ще бъдат връчени на официална церемония на празника на града тази неделя, 31 май, неделя, във Възрожденското училище "Свети Георги".

Кои са четиримата нови почетни граждани на Асеновград може да си припомните ТУК.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Получавате необходимата ви информация. Можете по-точно да планирате действията си. Изпълнени сте с ентусиазъм, но по-важното е че знаете какво точно искате. Денят може да бъде много успешен. Тези от вас, които си търсят работа е много вероятно днес да попаднат на привлекателно предложение. В началното възнаграждение може и да не е впечатляващо, но сами разбирате, че перспективите са много добри.
06 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете търпеливи и последователни в заниманията си. Това ще ви помогне да се справите по-леко със задачите си. Възможни са пречки, които не сте предвидили, но всичко ще приключи добре. Ще има какво още да желаете. Домашната атмосфера ще ви дава спокойствието, от което се нуждаете.
06 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще успеете в усилията си, и това ще ви импулсира за нови завоевания. Ще получите търсена информация, която ще ви улесни, особено на работното място. Не хабете нервите си излишно, мислете за хубавата вечер, която ви предстои. Тепърва ще имате нови запознанства и неустоими предложения.
06 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще имате напрегнат ден, за това се постарайте да свършите всичко навреме и както се очаква от вас. Имате шанса да срещнете интересни хора днес, които могат да ви бъдат полезни, ако разбира се проумеете това. Така ще поставите ново начало и ще се впуснете в реализацията на проект, който ще донесе работа и доходи не само за вас, а и за хората, с които ще го реализирате.
06 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се посветите на изоставените си проекти и нетърпящите отлагане задачи. Работата по тях ще ви донесе нужното спокойствие, защото сте от хората, които не оставят делата си на случайността. Добре ще ви се отрази спорта и престоя до вода. Направете своя избор и ще изпитате удоволствие от умората.
06 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Веднъж набелязали целта си нищо не може да ви отклони от нея. Това е важна предпоставка за вашия успех, който от дълго време очаквате. Моментът е подходящ за радикални промени, не се страхувайте да направите първата крачка.
06 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Вашата обаятелност, активност и предприемчивост губят от стойността си в мига, в който решите, че трябва да поемете командването на парада. Това може да дистанцира тези до вас, които ви приемат за трудни, властни и твърде взискателни. За това пък умеете да се радвате на дребните радости в живота, които днес определено няма да ви липсват. Шансовете ви да се доближите до властта във всичките и измерения са реални.
06 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Всичко може да почака, щом така преценявате, че е най-добре за вас. Запазете доброто си настроение и не пропилявайте времето си в усилия да убеждавате някого в правотата на мислите си. Оставете другите сами да решават бъдещето си, вие се погрижете за своето. Но и не оставяйте в близките си впечатления за отчуждение.
06 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще получите особен импулс и с настроение ще посрещнете новите предизвикателства. Денят е подходящ за започване на нова работа, нова любов, нов проект. С радост и надежда ще осъществявате целите си. Получаване на помощ от силните на деня. Отварят ви се много неподозирани до момента врати и възможности.
06 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес ще се наложи да бъдете особено точни в преценките си относно надеждността на започнат от вас проект. Нека силното ви желание да не заслепява здравия разум, само така можете да се надявате на успех. Много радост ви носи интимният партньор.
06 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Устремени сте към успеха, но забравяте, че големите и бързи печалби крият и големи рискове. Може би това ще ви предпази сега, когато се колебаете как да действате. Имате нужда от почивка, но напрегнете се още малко. Усилията ви ще бъдат възнаградени и скоро ще се похвалите с нови придобивки.
06 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Повечето представители на знака ще прекарат този ден в движение. Имате дела за вършене и естаствено не оставяте нищо за последния момент. Не се отказвайте от предложение на свой колега, което наистина ще е изгодно за вас. Помислете повече за сърдечната си връзка, не пренебрегвайте човека до вас.
06 юли 2020
Последни новини