От х:

Днес в x:

9 °C

Защо манипулаторите манипулират?

Психологическата манипулация може да се дефинира като използване на неоправдана сила (социална, семейна, сексуална, финансова, професионална и др.) с цел манипулаторът да се облагодетелства за сметка на своите жертви.
Умишлената психологическа манипулация се различава от здравословното социално влияние, при което участващите страни са равноправни. При манипулативните взаимоотношения един човек експлоатира егоистично и безскрупулно друг.

Методите на манипулативност включват: негативна манипулация (непрекъсната критика, вменяване на чувство за срам, изключване от определена група, социален натиск, враждебни заплахи); положителна манипулация (престорена дружелюбност, неискрено ласкателство, лъжливи обещания); измама и интриги (лъжа, измама, кражба, неетични методи, оправдания, обвинения, избягване на отговорност); стратегическа безпомощност (манипулаторът се прави на слаб, влиза в ролята на мъченик, вменява вина); враждебност и насилие (тормоз, избухвания, заплахи, физическо / психическо / емоционално насилие).

Защо манипулаторите манипулират? Хроничната манипулация често се използва като средство за оцеляване в силно конкурентна среда, особено когато човек няма власт и контрол. Патологичната манипулация може да е резултат от семейни, социални или професионални проблеми.

А. Фамилна обремененост. Бил ли е манипулаторът повлиян от други манипулативни членове на семейството си? Имало ли е в семейството му борба за икономическо или социално оцеляване? Имало ли е конкуренция за власт, контрол, любов, обич, приемане, статут, привилегии, финансови и материални ресурси? Имало ли е борба за власт между членове на семейството, или срещу външни лица?

Б. Изпитвал ли е манипулаторът някакви социални слабости, бил ли е в неравностойно положение, докато се е формирал като личност? Бил ли е изключван по някакъв начин в социално, икономическо, културно, професионално отношение, докато се е опитвал да стане част от приетата норма?

В. Имало ли е някакви социални, професионални или обществени норми, насърчавали лукавството, интригантството, договорките, пазаренето, възползването от човешките слабости, жестокостта и други форми на косвено влияние и власт?

Хроничната манипулация често (но не винаги) се заражда в силно конкурентна среда, в която различни участници (членове на семейството, съученици, колеги, социални групи, икономически интереси) се борят за власт, влияние, ресурси и предимство, и в която манипулаторът няма пряка власт и контрол върху дадена ситуация. Манипулаторът се чувства ощетен, слаб, неравнопоставен или жадува за повече власт, влияние и привилегии, и прибягва до хитрост и задкулисни игри, за да постигне това, което желае. С течение на времето този тип поведение може да стане хронично, с неизбежни разрушителни последици за манипулатора.

В заключение, манипулацията, която често започва като инстинкт за оцеляване или самосъхранение, се превръща в патологична експлоатация, а в най-лошите случаи прераства в насилие.
Алтернативите на манипулативността са самоосъзнаването, истинността, почтеността и способността за конструктивно решаване на проблеми.

Източник: psychologytoday.com

 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ако днес се нуждаете от съвет, допитайте се до близък приятел или роднина. Така може да не се съмнявате в неговата лоялност. Видимо се нуждаете от промяна на обстановката около себе си. Сами можете да си създадете душевен комфорт, но също се погрижете и за близките си. Любовта ви се усмихва днес.
24 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
По-често давайте израз на добрите чувства към близките си, за да се радвате на взаимност. Духът ви ще укрепне и това ще се отрази благоприятно на живота ви. Въпросите, които ви вълнуват ще намерят по-бързо решението си, срещайки разбиране и подкрепа. Не правете компромиси с нещата, които са важни за вас.
24 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Планирате да свършите много неща днес, но ако не се организирате по подобаващ начин, едва ли ще доволни от резултатите, които постигате. Част от вас губят прекалено много време в колебания и това едва ли ще им помогне да се вместят в предвидените за работата им срокове. Можете да оползотворите свободното си време с активно раздвижване или спорт.
24 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
По никакъв друг начин не виждате изхода от нещата за себе си, освен като победители. Това ви поведение ви поставя най-отпред и ви мотивира да дадете най-доброто от себе си. Нямайте колебания относно начина си на действие, вие знаете къде са силните ви страни. Ще имате подкрепа, ако такава ви е нужна.
24 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще останете доволни днес от това, което се случва около вас. Имате възможността да изпълните намеренията си и го правите по блестящ начин. Измъквате се ловко от деликатна ситуация и то в печеливша позиция. Ще ви се наложи да изчакате още нещо, което досега не ви се е отдавало, скоро ще успеете да го направите според предварителните си планове.
24 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви дълго мечтан ден в домашна обстановка, където атмосферата едва ли ще бъде нарушавана от разноречия и други неприятни неща. Наслаждавайте се на спокойствието си и ако имате време подгответе плановете си за предстоящата седмица.
24 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Придържайте се към онова, което се изисква от вас, за да не ви вземат за особняци. Желаете да имате повече свобода, но засега се задоволете с това, което ви се предлага. Ще намерите верния път към сърцето на желания от вас човек, но трябва и вие да дадете от себе си повече.
24 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
След усилията ви напоследък парите няма да закъснеят. Постепенно възстановявате обичайния си ритъм на живот. Без излишни усилия получавате това, което искате. Добри новини свързани с близките ви правят деня ви още по-хубав. Съвместни ангажименти ви дават възможност да получите добри позиции.
24 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Помислете кое е най-доброто за вас и семейството, и с него се заемете. Краткосрочните цели са за предпочитане, виждате резултатите веднага и това ви дава сили да продължите. Освен това се нуждаете и от почивка, а също и от развлечения. Дали ще ви стигне времето всичко…
24 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днешният ден едва ли ще си останете у дома. Независимо с какво ще го свържете, бъдете сигурни, че ще останете доволни от прекараното време. Разтоварвате се сред хора, които не сте виждали отдавна или пък виждате за пръв път. При всички случаи промяната на обстановката ви се отразява особено добре.
24 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще имате възможност да изчистите някои стари задължения. В интимен план искреността би ви донесла успех, колкото и невероятно да звучи. Бъдете открити за желанията си и може да се изненадате от споделената обич, която ще срещнете. Приемате на доверие думите на непознат за вас, но не се лъжете.
24 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С желание ще се погрижите за близките ви хора, но и не само защото ще бъдете помолени за това. Добре съзнавате, че помагайки им да подредят живота си, помагате и на себе си. Изразявайки уважение към мнението на околните, ще откриете, че симпатиите ви са взаимни и от това ще последват интересни развития.
24 окт 2020
Последни новини