От х:

Днес в x:

34 °C

Защо манипулаторите манипулират?

Психологическата манипулация може да се дефинира като използване на неоправдана сила (социална, семейна, сексуална, финансова, професионална и др.) с цел манипулаторът да се облагодетелства за сметка на своите жертви.
Умишлената психологическа манипулация се различава от здравословното социално влияние, при което участващите страни са равноправни. При манипулативните взаимоотношения един човек експлоатира егоистично и безскрупулно друг.

Методите на манипулативност включват: негативна манипулация (непрекъсната критика, вменяване на чувство за срам, изключване от определена група, социален натиск, враждебни заплахи); положителна манипулация (престорена дружелюбност, неискрено ласкателство, лъжливи обещания); измама и интриги (лъжа, измама, кражба, неетични методи, оправдания, обвинения, избягване на отговорност); стратегическа безпомощност (манипулаторът се прави на слаб, влиза в ролята на мъченик, вменява вина); враждебност и насилие (тормоз, избухвания, заплахи, физическо / психическо / емоционално насилие).

Защо манипулаторите манипулират? Хроничната манипулация често се използва като средство за оцеляване в силно конкурентна среда, особено когато човек няма власт и контрол. Патологичната манипулация може да е резултат от семейни, социални или професионални проблеми.

А. Фамилна обремененост. Бил ли е манипулаторът повлиян от други манипулативни членове на семейството си? Имало ли е в семейството му борба за икономическо или социално оцеляване? Имало ли е конкуренция за власт, контрол, любов, обич, приемане, статут, привилегии, финансови и материални ресурси? Имало ли е борба за власт между членове на семейството, или срещу външни лица?

Б. Изпитвал ли е манипулаторът някакви социални слабости, бил ли е в неравностойно положение, докато се е формирал като личност? Бил ли е изключван по някакъв начин в социално, икономическо, културно, професионално отношение, докато се е опитвал да стане част от приетата норма?

В. Имало ли е някакви социални, професионални или обществени норми, насърчавали лукавството, интригантството, договорките, пазаренето, възползването от човешките слабости, жестокостта и други форми на косвено влияние и власт?

Хроничната манипулация често (но не винаги) се заражда в силно конкурентна среда, в която различни участници (членове на семейството, съученици, колеги, социални групи, икономически интереси) се борят за власт, влияние, ресурси и предимство, и в която манипулаторът няма пряка власт и контрол върху дадена ситуация. Манипулаторът се чувства ощетен, слаб, неравнопоставен или жадува за повече власт, влияние и привилегии, и прибягва до хитрост и задкулисни игри, за да постигне това, което желае. С течение на времето този тип поведение може да стане хронично, с неизбежни разрушителни последици за манипулатора.

В заключение, манипулацията, която често започва като инстинкт за оцеляване или самосъхранение, се превръща в патологична експлоатация, а в най-лошите случаи прераства в насилие.
Алтернативите на манипулативността са самоосъзнаването, истинността, почтеността и способността за конструктивно решаване на проблеми.

Източник: psychologytoday.com

 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 03.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят ще е благодатен на срещи и установяване на полезни контакти. Работата ви ще е интересна, спорна, и повече отколкото очаквате. Обмислете добре идеите си и пътищата за осъществяването им. Не пренебрегвайте полезната информация, която ще научите помежду другото. Роднини ще ви зарадват с вести, имащи отношение към общите ви начинания.
03 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Посветете се на важните за вас задачи, без да се разпилявате с маловажни неща. Имате прекрасни идеи, които чакат своята реализация, създайте условията за нея, бъдете наблюдателни и разчитайте знаците по пътя си. Много хора ще ви приветстват и помагат. Следвайте убежденията си, те са вашата пътеводна светлина.
03 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес ще имате възможността да се утвърдите като коректен и лоялен партньор. Справяте се отлично със завършването на важен проект, което е сериозна крачка в професионалното ви развитие. Предстои ви скорошна стабилизация във финансов план, което ще ви даде възможност да разширите сферата на проектите си.
03 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Перспективна идея ще ви вдъхнови да заживеете с планове за нейното осъществяване. Настроението ви ще нарасне, ще ви направи активни и по-добри. Наред с това не пренебрегвайте задълженията си, отделете време на всичките си задачи. Дошла навреме вест ще внесе повече яснота в намеренията ви.
03 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работещите в производството, търговията и бизнеса ще продължат и днес да се занимават със служебните си задачи. Трети ще мислят за почивката си, тръгвайки на път. Във всички случаи ще се ползвате с внимание и разбиране, няма да срещате непреодолими препятствия пред себе си. Приемете приятелската покана за среща.
03 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Старанията, които влагате в делата си ще дадат резултати. Но, понякога се налага и да се съобразявате с обстоятелствата, като отстъпите от позициите си - при спорове например, а също и при видими здравословни проблеми. Не въвличайте близките си в рисковани начинания. Спестете им това напрежение.
03 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не изисквайте прекалено много от обкръжението си. Всеки има своите приоритети, които следва,колкото и да не ви се иска. Търпението ви към тях ще повиши уважението им и ще ви помогне да се освободите от напрежението, което носите. Вечерта е подходяща за гости. Поканете някого или вие отидете.
03 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Овладейте емоциите си и не се впускайте в рисковани начинания. Възможността да пострадате сериозно ако го сторите е доста голяма. Заемете се с ежедневните си ангажименти и не се разсейвайте със странични проекти. Имате предостатъчно работа, която не търпи отлагане. Очаква ви привлекателно предложение за вечерта.
03 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Преценявайте добре обстановката, като не прекалявате с търпението на околните. В добра форма сте и изпълнени с ентусиазъм. Трансформирайте излишната си енергия в нещо полезно, творческите ви идеи заслужават внимание. Нека не ви възпират отминали неудачи, дайте воля на въображението си.
03 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Характерни за вас днес са противоречията, които са иначе чужди на зодиакалния ви знак. Чувствате, че стоите на кръстопът и не сте сигурни кой от пътищата е най-правилния за вас. Най-удачния вариант е да се захванете с нещо, което вече сте започнали и да оставите времето да работи за вас. Бъдете сигурни, че не след дълго ще разберете това което ви интересува.
03 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Предстоят ви приятни задължения днес. Привлечени сте от бъдеща възможност, която е свързана с известни инвестиции, но пък е доста перспективна. Обърнете повече внимание на отношенията си с човек, когото пренебрегвате напоследък. Сами знаете колко ценен е той за вас.
03 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Вие сте безспорен, неизтощим източник на енергия и свежо чувство за хумор. Работите усърдно и всеотдайно, и резултатите не закъсняват. Внимавайте да не влезете в пререкание с близките си. Приятелите заслужават повече внимание и това го разбирате и днес. Организирайте в тяхна чест събиране и се повеселете.
03 юли 2020
Последни новини