От х:

Днес в x:

33 °C

Ляво или дясно: При еволюцията на живота космическото лъчение ориентирало важните биологични молекули

Физиците предполагат, че влиянието на космическите лъчи върху ранния живот на Земята може да обясни защо важните биологични молекули са ориентирани по един и същи начин.

Преди да има животни, бактерии или дори ДНК на Земята, самовъзпроизвеждащите се молекули бавно еволюират по пътя си от неживата материя до жива под постоянния поток от енергийни космически частици.

В нова статия учени от Станфорд предполагат, че това взаимодействие между древните протоорганизми и космическите лъчи може да има решаваща роля в ориентацията на структурата на биологичните молекули.

Всички живи организми на Земята обаче използват само една от тези форми - само L-аминокиселини и само D-захари. 

Ако молекулата в биологичната система се замени с огледалната й версия, системата често ще функционира неправилно или ще спре да функционира изобщо. В случая на ДНК, една захар с грешна ориентация би нарушила стабилната спирална структура на молекулата.

Може да се различават L и D молекулите по тяхното взаимодействие със светлината. Когато чист изомер преминава през разтвор, равнината на поляризираната светлина се завърта по посока на часовниковата стрелка или обратно. И още откривателят на  тази биологична хомохиралност, Луи Пастьор, предполага, че не химическите, а физичните свойства на оптичните изомери са довели до това, че някои от тях доминират в биосферата. 

От откриването на това свойство на живота през 1848 г. и досега то остава една от основните загадки на биологията-  учените се питат дали хомохиралността на живота се е появила случайно или заради някакъв неизвестен фактор.

Магнитна поляризация от космоса

„Предполагаме, че биологичната хомохиралност, на която сме свидетели сега на Земята, се дължи на еволюцията под влиянието на магнитно поляризираното лъчение, където малка разлика в скоростта на мутациите може да е стимулирала еволюцията на живота, базиран на ДНК, а не на огледалния й образ“, заяви Ноеми Глобус (Noémie Globus), водещ автор на статията от Института за астрофизика и космология на частиците Кавли (KIPAC).

В своята статия, публикувана на 20 май в Astrophysical Journal Letters, Глобус и Роджър Бландфорд (Roger Blandford) от Станфордския университет излагат своята хипотеза, че хомохиралността е възникнала в условия на постоянно бомбардиране от космически лъчи още на първите етапи от възникването на живота, по време на химическата еволюция на молекулите-предшественици.

Те също така обсъждат потенциални експерименти, за да тестват своята хипотеза.

Такива високоенергийни частици идват при нас както от Слънцето, така и от по-далечни звезди и галактики. За щастие те почти не достигат земната повърхност, сблъсквайки се с молекули в атмосферата и генерирайки потоци от вторични частици, като мюони.

Мюоните са нестабилни частици, съществуващи само за 2 милиона секунди, но като вземе предвид скоростта им, която е почти колкото тази на светлината, те успяват да проникнат много по-ниско до повърхността - тези частици може да се открият на дълбочина от 700 метра под земната повърхност.

Те също са магнитно поляризирани, което означава, че средно мюоните имат една и съща магнитна ориентация. Когато мюоните най-накрая се разпаднат, те произвеждат електрони с една и съща магнитна поляризация. Изследователите смятат, че проникващата способност на мюоните позволява на тях и произведените от тях електрони потенциално да повлияят на хиралните молекули на Земята и навсякъде другаде във Вселената.

Сблъсквайки се с биологични полимери на аминокиселините (протеини) и захари (които влизат в състава на РНК и ДНК), високоенергийните мюони причиняват техните мутации.

Хипотезата на изследователите е, че в началото на живота на Земята тази постоянна и последователна радиация повлиява на еволюцията на двете огледални форми на живот по различни начини, като помага на едната в крайна сметка да надделее над другата.

Тези малки разлики в скоростта на мутациите вероятноса били най-значителни, когато животът започва и участващите молекули са много прости и по-крехки. При тези обстоятелства малкото, но упорито хирално влияние от космическите лъчи би могло да наложи за милиарди поколения еволюция една единствена биологична хиралност, която виждаме днес, като направи някои изомери по-стабилни и естественият отбор фиксира тази характеристика на живота.

Любопитно е, че подобни процеси трябва да се развият на други планети, подходящи за появата на живота. Следователно е възможно една и съща хиралност да е характерна за организмите, които са се развили не само на Земята.

„Това малко прилича на рулетка във Вегас, в която е заложено леко предпочитание към червените клетки, за разлика от черните“, обяснява професор Бландфорд, водещ автор на статията. „Ако изиграете няколко игри, нищо няма да забележите. Но ако играете с тази рулетка в продължение на много години, тези, които залагат обичайно на червено, ще печелят пари, а тези, които залагат на черно, ще загубят и ще си отидат".

Готови за изненада

Глобус и Бландфорд предлагат експерименти, които биха могли да докажат или опровергаят хипотезата им за космическите лъчи. Например те биха искали да тестват как бактериите реагират на радиация с различна магнитна поляризация.

„Експерименти като този никога не са правени и съм развълнувана да видя какво ще ни покажат. Има неизбежно изненадите, когато се работи по интердисциплинарни теми “, коментира Глобус.

Изследователите също очакват органични проби от комети, астероиди или Марс, за да проверят дали и там ще преобладават определени изомери.

„Тази идея свързва фундаменталната физика и произхода на живота“, отбелязва Бландфорд. „Независимо дали е правилно или не, премостването на тези много различни области е вълнуващо и един успешен експеримент трябва да бъде интересен“.

Ако идеята им е вярна, това означава, че целият живот във Вселената би могъл да споделя еднакви хирални предпочитания.

Справка: The Chiral Puzzle of Life. Noemie Globus and Roger D. Blandford, Published 2020 May 20 • © 2020. The Astrophysical Journal Letters, Volume 895, Number 1, DOI: https://doi.org/10.3847/2041-8213/ab8dc6

Източник:

Cosmic rays may have left indelible imprint on early life, Stanford physicist says, Stanford University Communications

Източник: nauka.offnews

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Приятни ще са моментите ви с любимите хора, а и близките ви ще са толерантни към вас. В добро настроение сте и всичко, с което се захванете ще ви спори и ще оставате доволни от себе си. Не допускайте човек от миналото ви да повлияе на бъдещите ви планове. За предпочитане е да не пътувате.
05 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
И да имате своите основания не избързвайте и не пристъпвайте към вземане на крайни решения. Анализирайте по-задълбочено информацията, която получавате. Възможни са здравословни проблеми, но можете да ги избегнете, ако навреме вземете мерки. Направете нещо повече за себе си.
05 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Дилемите пред вас са не една и две, но изискват да съберете мислите си и да вземете най-доброто решение за себе си. Други ще ги занимават неотложни промени, оставайки на втори план личните си такива. Въпреки това се отнесете с повече внимание към здравословните си неразположения.
05 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Все по-често мислите за промяна в живота си и това ви подтиква да търсите нови възможности. Споделете за тях с близките си и не се затваряйте в себе си. Чувството ви за свобода ще бъде изострено и е възможно да реагирате необичайно на някои прояви на околните. Погрижете се за почивката си, нуждаете се от нея.
05 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Опитайте се днес да не поемате излишни ангажименти, дори към близки приятели. Най-добре ще е ако си останете у дома и се опитате да се разтоварите сред спокойна обстановка. Заемете се с нещо полезно и приятно едновременно. Изкушавате се от предложението на свой близък, което ще ви зарадва към края на деня. Добре ще да помислите за физическата си форма.
05 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Може би е добре днес да отделите повече време на семейството си и личните дела. Приемете съветите на близък човек и си починете добре. Не се заемайте с прекалено много дейности наведнъж, въпреки че дори и да го сторите най-вероятно ще се справите. Ще получите интересно предложение в професионален план.
05 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предстои ви кратко пътуване, което ще ви подейства обновяващо. Имате нужда от разнообразие и презареждане с енергия, така че не го пропускайте. Не се тревожете за работата си или за каквото и да било, забавлявайте се.
05 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Възможно е много от вас днес да преосмислят досегашната си работа и да предприемат сериозни стъпки към промяна. Осъзнавате начините, по които бихте могли да промените онези неща от ежедневието си, които са ви в тежест. Близките ви ще приемат с охота идеите ви, но ще са ви необходими доста усилия. Започнете постепенно и се радвайте на всеки малък успех.
05 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Приятна изненада ще ви направи активни в посока на личните ви предпочитания. Довежданата до вас промяна ще ускори започнати вече процеси и скоро ще се поздравите с придобивки от различен характер. Дайте шанс на човека, който търси път към вас и му позволете да изложи тезата си.
05 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от вас ще се посветят на дома и семейството. Отдайте им се и ще останат доволни всички. Отпадат колебанията ви по въпрос, който отдавна ви занимава. Желанията си ще видите осъществими и ще положите усилия да ускорите момента.
05 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се организирате и ще свършите всичко, което планирате за днес, без това да се отрази на връзките ви с околните. При постигане на договорености не изхождайте единствено от личните си интереси, защото няма да се стигне до сделка. Използвайте деня си и за подготовка на предстоящо пътуване.
05 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ваши близки ще предизвикат значителна промяна в живота ви. Това ще ви помогне да преодолеете лично пристрастие или стара позиция. Бъдете по-гъвкави и по отстъпчиви в отстояване на мнения и позиции. Това ще ви направи по-общителни и ще ви помогне да заживеете в мир с другите и дори със себе си. Една съдбовна среща, защо не и с чуждестранни претенденти за сърцето ви. Романът ще е необичаен но непременно зареден със страст.
05 юли 2020
Последни новини