От х:

Днес в x:

Домашни спа процедури

Спа процедурите са чудесен метод да се отпуснем и направим това, за което отдавна жадуваме – да си осигурим пълен релакс и възстановяване от ежедневния стрес. Факт е обаче, че много от специализираните процедури в големите спа салони не са по джоба на всеки.


Добрата новина е, че има как да се „преродим“ и у дома. Нито е скъпо, нито е трудно когато знаем, че основните компоненти на салонната спа грижа са ексфолианти, масла, билки и камъни. Ето няколко домашни рецепти:

Скраб

Основата на домашния скраб може да бъде всяко растително масло, например, зехтин или ленено масло и вещества с ексфолиращ ефект: сол, захар, кафе, смляна овесена каша или ядки.

Пилинг за крака - солен скраб

Съставът на солния скраб включва минерали и микроелементи, които ще подобрят функционирането на лимфната система и ще бъдат отлична превенция на отоци. За да го направим, е нужно да смесим половин чаша морска сол с две супени лъжици зехтин.

Пилинг за ръце - захарен скраб

Ако кожата на ръцете е суха и обичайният крем не помага, може да опитаме със захарен скраб. Рецептата е лесна: смесваме захарта с масло от гроздови семки и масажираме бавно и приятно ръцете.

Пилинг за тяло - скраб от кафе

Кадифена кожа? Нужно е да сварим половин чаша смлени кафени зърна с вряла вода, за да направим гъста каша. След това към получената смес се добавят 2-3 супени лъжици мазна заквасена сметана и всичко това се втрива внимателно в кожата.

Пилинг на лицето - овесени ядки и скраб с ядки

Още една лесна репецта, която носи свежест и красова. Смиламе овесените ядки в блендер и почистваме лицето. Ако искаме да комбинираме почистващата процедура с подхранване, след пилинг е нужно да оставим сместа върху кожата за 10-15 минути.

Маслена маска за крака

Забравете за всички „вълшебни“ чорапи, които уж се грижат за стъпалата ни. По-добре е да смесим в блендер половин авокадо, 1 яйчен жълтък, сока на половин лимон и 4 супени лъжици ленено масло. Готовата маска се нанася върху стъпалата (за предпочитане след банята за крака и пилинг), и обуваме памучни чорапи. След 30 минути изплакваме с топла вода.

Камъни

У дома можем да си направим опростена версия на популярната тарепаия с камъни. Всеки от нас е събирал камъчета на морския бряг, които пази за спомен. Ето, че и те могат да помогнат в домашния спа салон. Нужно е да приготвим ваната за крака, като на дъното й изсипем камъчета с гладки ръбове, с различни размери. Важно е да стъпваме бавно върху камъчетата в продължение на 2-3 минути. Камъните влияят на акупунктурните точки на стъпалата, което помага за по-добрия тонус.

Каменен масаж на лицето

Тази процедура е страхотна. За каменен масаж са нужни две заоблени камъчета. Едното поставяме в гореща вода (температура 50-60 С), а другото в хладилник. Масажираме лицето и шията си по масажните линии първо с топъл камък, а след това и със студения.

Източник: http://puls.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини