От х:

Днес в x:

Защо да ядем ягоди?

Ягодите са богати на витамин С. Достатъчно е да хапнем само купичка и да си набавим необходимата дневна доза от него. Разбира се, колкото по-пресни са ягодите, толкова по-полезни и богати на витамина са те. 

Ягодите подкрепят имунитета ни не само заради наличието на витамин С, което съдържат, но и заради антиоксидантите в плода. Антиоксидантите се справят с лошите ефекти на възпалителни процеси, причинени от свободните радикали, което предпазва от възникването на ракови процеси.

Благодарение на тях можем да разчитаме на по-дълго запазване на мозъчните функции и когнитивни способности, въпреки напредването на годините или неблагоприятни условия, на които сме подложение от време на време.


Плодът е полезен за сърцето поне по две причини. Първо, защото ягодите са богати на фибри, които допринасят и за поддържането на добро ниво на холестерола, освен за перисталтиката на червата. Второ, заради наличието на калий, който е необходим за нормализирането на артериалното налягане и поддържането на водно-електролитния баланс.
Заради наличието на калций, магнезий, в комбинация с калия, ягодите се превръщат и в храна, ценна за костното здраве.
В тях има още желязо, манган, мед, селен, цинк, фосфор, както и витамини от В групата, витамин Е.
Съдържанието на витамин А и бета-каротин, лутеин и зеаксантин ги прави полезни за очите и зрението плод.
В ягодите има малко лизин, това е по-рядко срещана аминокиселина, която ни помага да устоим срещу вируси. И триптофан, който е необходим за синтеза на серотонин и усещането ни за щастие и наслада.
80% от ягодите съдържат вода, което ги прави подходящ десерт при желание за редуциране на теглото. В 200 г ягоди има едва 65-80 ккал.

Неприятното е, че независимо от консумираното количество, с ягоди е невъзможно да се заситим. Напротив те биха „отворили“ апетита още повече, а големите количества е възможно да раздразнят стомаха. Въпреки че биха подействали отчистващо, все пак не за всеки стомах е консумацията им на гладно. По-чувствителните могат да комбинират ягодите с кисело мляко, извара и дори сметана. Тази комбинация балансира повишената им киселиност. Не се препоръчва при наличие на язва, болен стомах и чувствителни черва. Не бива да се забравя, че в 100 г ягоди има 5 г захар и ако сме прекалили с тях, то със сигурност диетата за отслабване е компроментирана.
Ягодите са от плодовете, които могат да причинят силна алергична реакция. Алергията може да се изрази в сърбеж, зачервяване и възпаление на кожата, при някои дори оток.
С повишената им консумация трябва да се внимава при прием на лекарства за лечение на повишено кръвно налягане (еналаприлов малеат), тъй като може да натовари бъбреците.
 

Източник: http://puls.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини