От х:

Днес в x:

Селските кметове искат правомощия да глобяват нарушителите на мерките

Изображение 1 от 5

    Кметовете на малките населени места искат повече правомощия в ситуацията на ковид кризата.

    От Националното сдружение на кметствата в България, чийто председател е кметът на хасковското село Брягово Делчо Митев смятат, че селските кметове трябва да имат законовото право да налагат санкции на всички, които нарушават разпоредбите, свързани с извънредното положение. Едно от най-честите нарушения е неносенето на маски, казва Делчо Митев.

    „Седи на срещата ти и киха и кашля срещу теб, а  маската му е свалена на шията. Правиш му забележка-не го интересува какво казваш. Особено младежите, непрекъснато пренебрегват мерките. Затова трябва да имаме правомощията да глобяваме всеки, който не спазва указанията или, когато се обадим с подобен сигнал на 112, органите на реда да реагират веднага. Това обаче е ясно, че  не е възможно да се случи винаги и навсякъде. Брягово е по-близо до общинския център, но има отдалечени села, в които кметовете не могат да се справят със ситуацията.”, категоричен е Делчо Митев. Затова от Националното сдружение на кметствата ще изпратят официално писмо до институциите с искане да могат да глобяват на място, когато хванат нарушители.

    В село Брягово вече има 14 души в задължителна домашна карантина за две седмици. Всички са гастарбайтери, върнали се от Нидерландия на 26-ти и на 27-ми април.

    Заради напрежението в селото, в което тази вече се очаква да пристигне и тялото на мъж, починал в Нидерландия, от днес работи здравен медиатор, изпратен от Община Хасково. Посредници, които да разясняват какви мерки трябва да спазват карантинираните семейства има на терен и в село Криво поле, откъдето са две лица с доказана короновирусна инфекция, върнали се от Нидерландия. В селото има общо шестима в задължителна домашна карантина, сред тях е дъщерята на 39-годишната жена с коронавирус, в болница е и 15-годишният й брат. Петимата под карантина са се върнали от Нидерландия, един-от Великобритания.

    Здравните медиатори разясняват на  карантинирани лица как да спазват противоепидемичните мерки, лична и обществена хигиена, промяна на битовите условия и контакти по време на пандемия.

    „Трябва да бъдем максимално полезни на хората, за да могат без излишна паника, но при строга дисциплина, да преминат през този период на изолация.”, коментира общинският кмет Станислав Дечев.

    И в двете села днес е извършена дезинфекция на обществените места където се събират най-много хора-край магазините, кметството, детските площадки, зелените площи. По-късно бяха напръскани и вътрешно селските улици.

    Кметовете на селата са в постоянен контакт със заместник-кмета Динко Тенев и екипите, които работят на първа линия. 

    „Получихме много важна подкрепа от общината. Благодарни сме, че в този момент от кметството в Хасково ни оказват тази помощ”, благодариха кметовете и на двете малки населени места.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (15)

    • 1
      Di
      dimco
      11 -8
      17:51, 30 апр 2020
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
      • Всяка Гогляма Мутра или Бей
        е започнала от 3 Места :
        - БСП
        - ВИФ
        - Чорбаджия на Малко Населено Място
        ....
        Затова Мисленето и Поведението ни е като на Джентълмени от Планината на Дълбоките Шалвари
      • Чо
        Чорбаджия
        8 -6
        20:14, 30 апр 2020
        Думата Чорбаджия идва в Българския Език
        от Действителното Военното звание Чорбаджия - Командира - Полковника на Еничарския Полк
        ....
        В Буквален превод Чорбаджия значи Главен Готвач Чорбаджия който Разпределя чорбата - супата и плячката
        ....
        В тоя смисъл в Хасково Кметя е Чорбаджията , а на Кметя Чорбаджия е Тенчо Сервитьора от Хасково, а на Тенчо Сервитьора и Къци Маймуната Чорбаджията е Тенчо Свинаря от Харманли ,
        а на тях Чорбаджията им е Боци Маймуната , А на Боци Маймуната чорбаджията му е Симеон Мадридския Крадец - племенник на Тодор Живков .....
    • 2
      10
      100 патрона
      24 -14
      17:57, 30 апр 2020
      Глобявай колкото искаш,маска няма да сложа!Защо ли!Защото няма никаква полза.Защото няма никаква полза да се бориш срещу нещо,което го няма.
      • По
        порче,
        7 -6
        04:55, 1 май 2020
        Ти селски хитрец ли си?
    • 3
      По
      Познай
      9 -8
      17:58, 30 апр 2020
      Дяка, поздравления. Бъди жив и здрав и още много години кмет. Работи за хората както до сега. Бяхме заедно в "4 Д". Тодоров, Атанасова, Христов, Трендафилов, Кирчев, Козарев.
    • 4
      11
      11111
      10 -1
      19:06, 30 апр 2020
      гледам много бедни общински джипове...явно селото е от богатите ...нищо лично...но на фона на тревясалите тротоари ...поне да бяха окосени като американски алеи...или пари нема...дръж кмете ...
    • 5
      Им
      Име Господне
      10 -3
      20:04, 30 апр 2020
      Да глобяват селските бикове.
    • 6
      ..
      ...
      14 -3
      20:27, 30 апр 2020
      Пази Боже, някой да измисли и нещо такова, като знаем с колко мозък разполагат селските кметове, циркът ще е пълен.
      • Ан
        Ангел Войвода
        5 -3
        20:38, 30 апр 2020
        Мутрите и Бейовете Копират Отоманската Империя
        .....
        Народа копира хайдутите
        ....
    • 7
      Хя
      Хянко
      7 -3
      23:12, 30 апр 2020
      Станко интелектуалния ресурс какво търси там? Или щото ще го снимат за медиите си показва снагата. Няма вид на човек, който върши нещо с акъла си. Фигурант, пространство заемащ процес. Недоразумение някакво.
      • Едно време имаше такава Френска Комедия :))
      • 11
        11111
        3 -1
        11:19, 1 май 2020
        Десетки души, някои от които въоръжени, влязоха в сграда на парламента на американския щат Мичиган, предаде BBC.

        Демонстрантите са изразили своето недоволство от предложението на губернатора (членка на опозиционната на президента на САЩ Доналд Тръмп Демократическа партия) Гретхен Уитмър да удължи извънредното положение, въведено преди месец с цел ограничаването на разпространението на Covid-19, до 15 май.
    Последни новини