От х:

Днес в x:

Времето тече по-бързо на върха на небостъргачите

Времето минава с наносекунди по-бързо на върха на небостъргачите, отколкото на земята, съобщи в. "Дейли мейл".

Учени от университета на Токио направиха измервания на върха на кулата Скайтри, която е висока 634 м. Така установиха, че времето там минава с повече от четири наносекунди по-бързо, отколкото на кота нула.

От предишни изследвания е известно, че времето минава по-бързо в горната атмосфера, където са джипиес спътниците. За първи път този ефект беше проверен и на височината на небостъргачите.

Разликата се обяснява с Теорията на относителността на Айнщайн, според която времето е свързано със силата на гравитацията в момента на измерването. Явлението се отразява върху относителното движение на електроните около ядрото на атома, който излъчва електромагнитна радиация с промяната на енергийните нива. Това се използва от специалистите за измерване на времето. Тези емисии варират при различна гравитация и могат да бъдат измервани от часовници с атомна решетка.

Те обикновено изпълват цели лаборатории, но Хидетоши Катори и екипът му са проектирали устройство с големината на хладилник, с което са направили изследванията. На върха на сградата учените се сблъскали с неочаквани трудности, като вибрации от влаковете в подножието, които пречели на измерванията им. Освен това им било трудно да поддържат температурата на часовника заради отоплителната система на кулата. След няколко модификации на оборудването направили измерванията.

Според Катори, който е професор по квантова електроника, откритието е интересно преди всичко за прогнозиране на бъдещи природни бедствия. Подобни часовници могат да се използват за установяване на земетресения, дължащи се на вулканична дейност, като правят измервания на електромагнитната радиация.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини