От х:

Днес в x:

17 °C

Математик доказа, че пътуването във времето не създава парадокси

Пътуването във времето теоретично е възможно, без логически несъответствия, без парадокси от нарушаване на принципа на причинно-следствените връзки. Това доказа с математически модели студент от Университета в Куинсланд.

Студентът Жермен Тобар (Germain Tobar) изследва възможността за пътуване във времето под наблюдението на физика от Университета в Куинсланд д-р Фабио Коста (Fabio Costa).

Според класическата динамика, ако знаем състоянието на дадена система в определен момент, това може да ни разкаже цялата история на системата. Този принцип ни позволява да правим всичко - от изстрелване на ракети до други планети до симулиране на поток от течности, обяснява Тобар.

"Например, ако знам текущото положение и скоростта на обект, попадащ под силата на гравитацията, мога да изчисля къде ще бъде по всяко време", заявява студентът. "Общата теория на относителността на Айнщайн предсказва съществуването на вериги във времето или пътуване във времето, където едно събитие може да бъде както в миналото, така и в бъдещето, теоретично обръщайки изучаването на динамиката с главата надолу".

Досега няма нито една теория, която да съчетава Теорията на относителността с класическата физика. Понастоящем физиците твърдят, че двете теории не могат да бъдат верни едновременно. Въпреки това виждаме потвърждение и за двете.

Тобар коментира, че единната теория, която може да съчетае както традиционната динамика, така и Теорията на относителността на Айнщайн, е Свещеният Граал на физиката. "Запитах се възможно ли е математически  пътуването във времето?"

Тобар и д-р Коста заявяват, че са намерили начин да изчислят тази възможност, а "изчисленията може да имат очарователни последици за науката".

"Да кажем, че сте пътували във времето в опит да спрете нулевия пациент на COVID-19 да не се зарази с вируса", ​​обяснява Коста. "Ако обаче сте успели да спрете заразата на този човек - това би премахнало и мотивацията да се върнете и да спрете пандемията".

"Това е парадокс - непоследователност, която често кара хората да мислят, че пътуването във времето не може да се случи в нашата вселена. Някои физици казват, че е възможно, но логично е трудно да се приеме, защото това би повлияло на свободата ни да предприемаме произволни действия. Това би означавало, че можем да пътуваме във времето, но не можем да правим нищо, което да доведе до парадокс", разказва Тобар.

Но двамата изследователи твърдят, че тяхната работа показва, че нито едно от тези условия не се случва и е възможно събитията да се приспособят, за да станат логически съвместими с всяко действие, което пътешественикът във времето предприема.

Вселената ще се приспособи, събитията просто ще бъдат коригирани, за да са логически съвместими с това, което ще се случи в бъдеще според двамата физици. Описаният модел включва един опростен свят, в който причината и следствието са представени от билярдни топки, отскачащи една от друга, но авторите предполагат, че и по-сложната човешка среда работи по същия начин.

"В примера за нулевия пациент с коронавирус може да опитате да спрете нулевия пациент да се зарази, но по този начин вие ще хванете вируса и ще станете нулев пациент, или някой друг би го направил", обяснява Тобар. Въпреки че може да промените историята, това ще стане само по такъв начин, че все още ще съществувате и ще  сте пожелали да извършите такова пътуване, избягвайки всякакъв парадокс.

Изследователите са открили няколко нови математически процеса, които показват, че колкото и да се опитваме да създадем парадокс, събитията винаги ще се адаптират, за да избегнат нарушаването на принципа на причинно-следствените връзки.

"Обхватът на математическите процеси, които открихме, показва, че пътуването във времето със свободна воля е логично възможно в нашата Вселена без никакъв парадокс."

Примерът с пандемията може да накара потенциалните пътници във времето да се запитат дали пътуването си заслужава усилията. Тобар признава това, но твърди, че промените може да са непредсказуеми.

"Без значение какво сте направили, очевидните събития просто ще се калибрират около вас. Това би означавало, че независимо от действията ви пандемията ще настъпи, което ще даде на по-младото ви аз мотивация да се върне и да я спре. Колкото и да се опитвате да създадете парадокс, събитията винаги ще се адаптират, за да се избегне всякакво несъответствие".

Ако е възможно пътуване във времето във версия на парадокса на Ферми, защо пътешественици във времето от бъдещето не са ни посещавали, пита Стивън Лунц (Stephen Luntz) от IFLScience.

"Въпреки че пътуването във времето е логично възможно, може да има допълнителни ограничения", казва Тобар. "От друга страна събитията се коригират около всичко, което би могло да причини парадокс, така че парадоксът да не се случи, така че може би някой всъщност се е върнал, но не се е разбрало".

Вместо прикриване от задкулисно световно правителство, както настояват теоретиците на конспирацията, законите на физиката може би крият истината, коментира Стивън Лунц.

Тобар добавя, че тяхната работа не дава насоки как да се пътува във времето, но може да бъде все пак полезна по друг начин. Разработването на квантовата гравитация, теорията, която би обединила Общата теория на относителността и квантовата механика, е Свещеният Граал на съвременната физика. И макар новата статия да не помага пряко за намирането на квантовата гравитация, различните рамки за динамика, разработени в статията, могат да бъдат приложени към това търсене.

Справка: Reversible dynamics with closed time-like curves and freedom of choice
Germain Tobar and Fabio Costa
Published 21 September 2020 © 2020 Published by IOP Publishing Ltd
Classical and Quantum Gravity, Volume 37, Number 20, DOI: 10.1088/1361-6382/aba4bc

Източници: 

Young physicist ‘squares the numbers’ on time travel,  The University of Queensland

Mathematics Reveals Time Travel Is Logically Possible, But Not How To Do It, IFLScience

Източник: nauka.offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 31.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Нуждаете се от глътка въздух и спокойствие, за това не се колебайте да оставите работата и да си починете днес. Близостта на природата ще ви зареди с енергия, както и да се забавлявате според нуждите си. Предстои да вземете решение по въпроси, касаещи и други хора. Финансовото ви състояние ще се подобри.
31 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
През днешния ден неколкократно ще благодарите на късмета си. Наистина пред вас се откриват прекрасни шансове, които ще бъдат умело използвани от комбинативната ви мисъл. Отделете част от времето си за вашите близки, те имат нужда от вас.
31 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Пренебрегвате нещо планирано днес, за да успеете да изпълните друг свой ангажименти и това ще внесе объркване в предварителните ви планове. Въпреки това ще съумеете да се ориентирате навреме кое е най-добре за вас и как трябва да го свършите. Добре ще е ако не пренебрегвайте съветите на околните, защото и другата гледна точка може да се окаже ценна за вас.
31 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Променете виждането си по въпросите, които ви тревожат и ще откриете решение на проблемите. Не всичко е такова, каквото изглежда на пръв поглед. С радост ще приемете подкрепата на някого, тя е важна и по други причини. Присъствието му ще ви окуражи и вдъхнови до степен да отключите скрити у себе си качества.
31 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Времето няма да ви стигне за всичко, което предвиждате да свършите днес. Живейте спокойно, скоро ще получите това, за което се борите. Дайте си отговор на въпроса, защо постигате едно, а друго не, при положение, че сте еднакво отговорни. Може би още не е дошъл момента, не мислите ли?
31 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Пътуванията са добра възможност да изчистите мислите и се заредите с нови впечатления. За удоволствие или работа, но във всички случаи с желание. Не сте застрашени от разочарования, за това добре обмислете детайлите и не избързвайте в решенията си. Оставете се усещанията да ви отведат на подходящото за случая място.
31 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
В чудесна форма сте. Няма причини да се отказвате от кратко пътуване или някаква друга промяна. Афинитетът ви към авантюри на работното място днес ще ви въвлече в забавна ситуация. Не подценявайте човека срещу вас. Не можете да сте сигурни какво се крие зад красивата външност.
31 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес като че ли ще обръщате внимание единствено на грешките и на недостатъците на околните. Помислете, че и собствения ви характер не е лек и се опитайте да улесните близките си. Необходима ви е почивка, натрупало ви се е прекалено много раздразнение.
31 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
За повечето от вас стоенето в къщи днес би било чиста загуба на време. Навън ви очакват интересни събития и разнообразие, за което отдавна копнеете. Не пренебрегвайте случайността, която ви е приготвила вълнуващи преживявания. Прекарвате ценни мигове със своя сърдечен партньор. Радвате се на споделени чувства.
31 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Мнозина от вас ще се занимават с интересна дейност. Въпросите, които не са ви ясни оставете за идващите дни. Посветете времето си на дома и близките ви. Направете деня им спокоен и весел. Спазете традицията и се докоснете до християнските символи на вярата.
31 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Денят едва ли ще се различава с нещо особено, освен ако вие не се постараете да го направите интересен. Направете промени в дома си, които ще освежат обстановката така, както и настроението ви. Вечерта поканете приятели на вечеря, сготвена от вас.
31 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Душата ви жадува за разнообразие и днес може би ще го откриете извън сферата на професионалните си ангажименти. Не прибързвайте с критичните си преценки за непознати. Ще ви потърсят за компетентен съвет и резултатът му може да повлияе положително на банковата ви сметка. Очакват ви вълнуващи предложения от хора, за чието съществуване вие отдавна сте забравили.
31 окт 2020
Последни новини