От х:

Днес в x:

Ще измъкне ли Хасково изпод носа на Кърджали Паневропейския транспортен коридор №9

Ще измъкне ли Хасково изпод носа на Кърджали Паневропейския транспортен коридор №9. Този въпрос си задават днес мнозина експерти, след като приоритетен за страната ни стана икономическия излаз на Бяло море в пристанището на Александропулис. Това прави железопътните трасета привилегировани за развитието на икономиките на България и Гърция.  Експерти от Университета за национално и световно стопанство вече преориентираха трасето на коридора като сочат ключовите градове по него: Хелзинки; Виборг; Санкт Петербург; Псков; Калининград; Киев; Кишинеу; Букурещ; Русе; Велико Търново; Стара Загора; Хасково и Александруполис. Приоритетната ос през Кърджали-Маказа-пристанището на Порто Лагос става все по-малко вероятна.

  Доц.д-р Камен Петров и колегата му Радослав Костов, сочат,че приоритетни за регионалната икономика трябва да бъдат ж.п.връзките. Те са тези,които дават енергия на регионалния икономически пазар. Те са и тези, които свързват пристанища, автомагистрали,летища. Изследователите отбелязват, че България още през 1913 г.определя като свой транспортен коридор от Сеер на Юг, този свързващ Русе със Стара Загора с Дедеагач/дн.Александруполис/. След Букурещкия мирен договор от 1913 г.се налага трасето Кърджали-Мастанли/Момчилград/-Маказа-Порто Лагос.

    През 2017 г.гръцките власти обявиха , че заделят 4 млрд.евро за изграждане на ж.п.инфраструктура между пристанищата в Северна Гърция и свързването им с тези на България. България бе поканена да участва в смесена компания с дял от 20%.

  В същност обаче не толкова приоритетното развитие на ж.п.връзките тежи върху позиционирането на Хасково пред Кърджали на Паневропейския транспортен коридор №9.Преди всичко това е енергийната политика на САЩ,  според която трябва да има диверсификация на газовите доставки за Балканите. В тази политика мястото на пристанището на Александруполис е ключово. Тук ще се доставя втечнен газ от САЩ, Израел, Египет,Азербайджан, Катар. Терминалът се предвижда да бъде готов до края на 2022г.

  Стратегическото значение на Александруполис бе потвърдено от Пентагона,който поиска да използва пристанището.Освен това край гръцкия град бе изградена и база за ремонт на американски военни хиликоптери, чието предназначение усилено се коментира в южната ни съседка.

  На практика САЩ сложиха точка на проекта за петролопровод Бургас-Александруполис, който бе част от т.нар.Голям шлем на президента Георги Първанов.

  САЩ разглеждат доставките на втечнен газ за България като приоритетни.На 11 наември 2019 г.премиерът Бойко Борисов

 инспектира интерконектора Гърция-България с американската посланичка у нас Херо Мустафа и я увери в позитивното отношение на страната ни към доставката на американски втечнен газ. Миналата година по данни до ноември страната ни е внесла 396 млн.куб.м. втечнен газ, от които  половината са от САЩ.

   Нарастването на стратегическото значение на Александруполис преориентира и българската политика. На 26 февруари премиерът Борисов заведе на съвместно заседание с гръцкия кабинет двама вицепремиери и  8 министри. Той обяви подкрепата си за ж.п.коридора Кавала-Александруполис-Варна –Русе. Освен това ще бъде изграден скоростен път от Димитровград  до Александруполис, за което бе подписано споразумение между транспортните министри на двете страни.

  Това дава ключови предимства на Хасково , както заради ж.п.линията, така и заради автомагистрала „Марица”.

От Гърция премиерът обяви, че ще се разшири и пътя през Маказа, за да минават тежкотоварни камиони и пътнически автобуси. Той обаче, не конкретизира откъде ще се вземат над 200 млн.лева за обходния път на града, без който тежкотоварен трафик е невъзможен.

Ще припомним, че  областният управител на Кърджали Никола Чанев няколкократно заяви, че без обходен път,  допускането на тежки камиони и автобуси през областния център за Гърция е немислимо.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Пе
    Петьо Строев
    2 0
    12:55, 22 апр 2020
    За нас остава да се молим за магистрала - Дунав/Егея
Последни новини