От х:

Днес в x:

170 лв. излиза цяло агне от фермата. Преглед на печата

24 часа

Борисов: 3 бугатита като на Роналдо има в България

"3 бугатита има в България, като на Роналдо", каза премиерът Бойко Борисов по време на инспекция на Южната дъга в София. Малко преди това той поиска справката от директора на столичната полиция Георги Хаджиев, който беше на мястото с един от 60-те нови мотора на дирекцията.

"Като казах някои бизнесмени да намалят ролс-ройсовете, за да запазят работниците - с какво съм ги обидил? Исках да защитя работниците. 84 ролс-ройса, 241 бенетлита, 123 ферарита, 54 майбаха, 22 макларъна, 87 ламборджинита, мазератита - 311, хамъри - 280, ягуари - 400, поршета - 5000", зачете от листа Борисов и продължи по пътя си.

"Като спрем да снимаме на живо ще ми дадете и на мен да покарам мотора", пошегува се премиерът с директора на столичната полиция. И го предупреди да внимава да не падне като кара, че ще стане хит в социалните мрежи.

Труд

170 лв. излиза цяло агне от фермата

Между 160 лв. и 170 лв. излиза цяло агне за Великден, ако си го купите от ферма. В тази цена влиза както главичката, така и дреболиите, обясни пред "Труд" Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Търсенето тази година обаче е по-слабо, а причините са няколко - от една страна затрудненото придвижване на хората заради извънредното положение, а от друга стресът заради нарастващата икономическа криза.

"Добрата новина е, че тази година успяхме да спрем вноса на македонско месо, което веригите бяха подготвили. То влиза с неясно качество и маркировка", обясни Симеон Караколев. "Миналата година по Великден у нас бяха вкарани около 100 хил. тона агнешко месо от Македония, което беше с 20% по-ниска цена от нашето и подби пазара. И тази година имаше подготвени количества за внос, но търговците се отказаха, след като земеделският министър Десислава Танева нареди БАБХ да прави строги проверки на пратките", каза съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

От фермата агнешкото върви по 6-7 лв. за килограм трупно тегло, а разфасовките са по 12-13 лв. за кг. В магазините агнешкото се продава между 14 лв. и 16 лв. за кг., допълни Караколев.

Монитор

Треньор по плуване от Велинград закла жена си и сина си и се самоуби

На бездиханните тела са се натъкнали местните полицаи, които били повикани от съседи на фамилията. Сигналът е бил подаден между 9,30 ч. и 10.00 ч. от роднините на семейството, че нещо се случва на горните етажи над тях в къщата на Клешкови на тихата уличка " Гоце Делчев" в курортния град.

Според комшиите чували се викове и крясъци, блъскане на врати и тупурдия. Когато екипите от Районното управление на МВР пристигнали в къщата в квартал " Лъджене", заварили трите трупа. В спалнята убита с нож в сърцето била бездиханната Йорданка Пенина.

В детската стая, прободен с нож в сърцето, бил открит мъртъв 23-годишният син на семейството Владимир. Момчето било с увреждания. В коридора мъртъв е открит Велчо, който след като първо е убил жена си, а после сина си, се е самоубил. Няма оставено предсмъртно писмо. Владимир е единствено дете в семейството.

Сега

В НАП се надига недоволство заради спирането на бонусите

Недоволство от почти сигурното спиране на допълнителното възнаграждение за постигнати резултати се надига сред чиновници. Ропотът е най-силен в НАП, където понякога премиите възлизат на около 30% от общото възнаграждение на редовите служители. В интернет групите, които обединяват хора, работещи в агенцията, се срещат коментари, че действието е равносилно на предателство и влияе много демотивиращо.

Както "Сега" писа, премиите в някои държавни структури ще бъдат орязани като икономия заради кризата, свързана с коронавируса. Преди две седмици финансовият министър Владислав Горанов обяви, че такава мярка е възможна.

По традиция сумите се плащат през втората половина на април. Бонусите се изчисляват за всяка структура отделно според вътрешни процедурни правила и формула. Всеки началник оценява индивидуалния принос на служителите си. В някои ведомства калкулациите вече са направени, но отговорът от централите в София е, че премии за първото тримесечие няма да има.

В интернет мрежите всичко това се оценява като неуважение за положения труд, неглижиране на рисковете за редовите служители при коронавируса (мнозина от тях работят в препълнени зали и фронт офиси), липса на съсловна защита и т.н. "Не сме против държавата да вземе тези пари. Но нека категорично да посочи, че отиват за лекари и други хора, които се борят на първа линия с вируса. А яснота няма", споделиха пред "Сега" чиновници.

Капитал дейли

Въпросът с връщането на парите от "Газпром" отново влиза в парламента

Повече от седмица след като бизнесът поиска оставката на енергийния министър Теменужка Петкова заради спорове около възстановяването на надвзетите от "Газпром" над 150 млн. лв. за периода 5 август 2019 - 31 март 2020 г., все още не е ясно как ще работи този механизъм. Той е заложен в поправките в Закона за енергетиката, който преди десетина дни бе гласуван на първо четене в ресорната комисия в Народното събрание, но оттогава темата е обвита в мъгла.

Според работодателите държавата се опитва да ощети индустрията с 45 млн. лв., които са платени от предприятия за по-скъпия газ. Причината - фирмите ще получат надвзетите суми, но само за периода до 1 януари защото формално се смята, че със създаването на газовата борса от 2020 г. бизнесът е излязъл на свободния пазар.

Дума

Само 9-има с антитела на масовото тестване в Банско

Рекорден брой от 148 тествани души за коронавирус отчетоха в Банско. Днес там започна масовото изследване на няколко рискови групи. Първи бяха тествани лекари от болницата в Разлог, от Спешния център и полицаи. Изследванията са показали, че при петима има антитела, а при други двама има активна инфекция. Още двама са дали положителен резултат и по двата показателя на имуноглобулин, съобщи БиТиВи.

Изследването има за цел да установи дали има изграден колективен имунитет срещу коронавируса, след като градът беше поставен под 14-дневна пълна карантина. Ще бъдат изследвани два пъти повече жители в курорта, а още 2000 бързи теста са осигурени от дарител.

Стандарт

Половин милион ученици ще получат храна у дома

Повече от 420 000 деца и ученици ще получат полагащите им се продукти по схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко" в домовете си. Това стана ясно след разговор между министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева и изпълнителния директор на Държавен фонд "Земеделие" Васил Грудев по повод изказването на премиера Бойко Борисов да се намери начин производителите да бъдат подпомогнати при реализацията на продукцията им.

От въвеждане на извънредното положение в страната - 13 март, до момента, количествата по двете схеми, които не са усвоени от децата, ще им бъдат предоставяни поетапно до домовете.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини