От х:

Днес в x:

15 °C

Необичайна озонова дупка се образува над Северния полюс (видео)

Озонът над големи части от Арктика достигна рекордно ниски стойности през тази година, а озоновият слой над северния полюс е силно изчерпан на височина около 18 км.

За последен път подобно силно химическо изчерпване на озона е наблюдавано над Северния полюс през пролетта на 2011 г.. Изчерпването на озона през 2020 г. изглежда още по-голямо.

Службата за мониторинг на атмосферата на Коперник (CAMS - Copernicus Atmosphere Monitoring Service) следи отблизо доста необичайната озонова дупка, която се е образувала над Северния полюс тази пролет.

Обичайно озоновите дупки се образуват над Антарктида - Южния полюс, всяка година по време на австралийската пролет.

Условията, необходими за такова силно озоново изчерпване, обикновено не се срещат в Северното полукълбо.

Озоновата дупка в Южното полукълбо, над Антарктида се причинява главно от създадени от човека химикали, включително хлор и бром, които мигрират в стратосферата - слой от атмосферата на около 10–50 километра над морското равнище. Тези химикали се натрупват във вътрешността на полярния вихър, който се развива над Антарктида всяка зима, където остават химически неактивни в по време на полярната нощ на Южния полюс. Температурите във вихъра могат да паднат под -78 градуса по Целзий и могат да се образуват полярни стратосферни облаци. Тези облаци играят важна роля в химичните реакции със създадени от човека химикали, които водят до изчерпване на озона, след като слънчевата светлина се върне в района. Това изчерпване предизвиква ежегодно образуване на озонова дупка през последните 35 години, но озоновата дупка през 2019 г. в Антарктида всъщност беше една от най-малките, наблюдавани от учените за това време.

Над Северния полюс арктическата стратосфера е по-различна, отколкото над Южния, заради наличието на близки масиви суша и планински вериги, които влияят на метеорологичните модели повече, отколкото в Южното полукълбо. Това обяснява защо полярният вихър в Северното полукълбо обикновено е по-слаб, отколкото в Южното полукълбо, а температурите не падат толкова ниско.

През 2020 г. полярният вихър над Северния полюс е изключително силен и остава дълго. Освен това температурите в арктическата стратосфера бяха достатъчно ниски за няколко месеца в началото на 2020 г., за да позволят образуването на полярни стратосферни облаци, което доведе до големи загуби на озон над Арктика.

CAMS ще продължи да следи развитието на дупката в арктическия озон през следващите месеци. Учените прогнозират, че температурите вече са започнали да се повишават, а наблюденията от инструмента Microwave Limb Sounder на спътника Aura на НАСА показват, че запасът от активен хлор се изчерпва, така че изчерпването на озона ще се забави и в крайна сметка ще спре. След като се разпадне северният полярен вихър, въздухът, в който озонът е намалял, ще се смеси с богатия на озон въздух от по-ниски географски ширини на нашето полукълбо.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Хороскоп за 29.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Постарайте се да наваксате пропуските в работата си и ще получите увереност за бъдещето си. Интимните връзки ще се задълбочават и скоро ще получите интересно предложение. Интересът към вас нараства и гледайте да не го проиграете хазартно. Други ще имат прозрения, които ще ги подтикнат да потърсят човека, с когото са се разделили.
29 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Зле понасяте ограниченията във всичките им проявления. Широко скроената ви природа се бунтува и това ви създава проблеми. Заявете претенциите си аргументирано и чак тогава ги отстоявайте. Но бъдете умерени и способни да правите компромиси. Намерете сили да се преборите със собствената си тревога, не я превръщайте в публично достояние.
29 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Много от вас ще продължат да се занимават със служебни въпроси, работата изисква да не я отлагате. Наред с това ще помислите за организацията и дисциплинираността на сътрудниците си/ако имате такива/. Не пренебрегвайте здравето си, има какво да направите, за да се поддържате в добра форма.
29 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Обърнете внимание на служебен въпрос, който крие зад себе си нечие двусмислено поведение. Предизвикайте откровен разговор и изяснете позициите си. Вие сигурно имате свои планове за вечерта, но е твърде възможно да ги промените, предвид новите обстоятелства. Не се натъжавайте, може би е за добро.
29 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Промени и осъществяване на желания, такива са перспективите пред част от вас. Има кой да се погрижи за душевният ви уют, а и не само за него. С нов тласък на енергия и вяра ще се устремите към нови предизвикателства. Това ще ви направи по-щедри към консервативно настроените около вас.
29 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви спокоен и приятен ден, изпълнен с добро настроение и ведри хора. В подобна атмосфера едва ли ще ви е трудно да си отпочинете и да се заредите с нови сили. Направете нещо лично за себе си, това ще ви подейства доста освежително.
29 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Подготовката за предстоящо събитие ви създава повече стрес, но сте на път да приключите с него. Неизвестните ще отпаднат и ще направят деня ви по-спокоен. Имате шанс да получите и повече от нещата, които искате, стига да сте направили необходимото за това. Не прибързвайте с изводите, за да не въздействате негативно на резултатите.
29 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не си създавайте излишни проблеми, поддавайки се на емоциите и желанието си да напътствате всеки за всичко. Повишената ви чувствителност се отразява на работата, взаимоотношенията и живота ви. Гледайте по-ведро на случващото се, осигурете си спокойствие и занимания, които ви носят удоволствие.
29 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Обнадеждаващи новини по делови въпроси ще зарадват мнозина от вас. Още по-приятни ще са те имайки предвид източника им. Ще имате възможност и да разрешите недоразумение с любимия човек. Хармонията в личният ви живот ще бъде възстановена.
29 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Решавайки последователно въпросите от ежедневието, ще спестите главоболия и противоречия с партньори и близки хора. Станете по-търпеливи в общуването си и по-малко да се стремете към показност в опита, информираността и значимостта си. В служебните си дела ще постигнете съгласие по спорен въпрос, отново, ако намерите верния тон.
29 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Нечии постъпки ще ви подтикнат към действия, осигуряващи защита на интересите ви. С професионални задачи ще запълните по-голямата част от деня си. При добра организация времето ви ще стигне за всичко. Приемете една протегната към вас ръка, каквото и да означава това.
29 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Настроение ще ви носят както резултатите от делови преговори, така и добрите взаимоотношения с партньорите ви. Мислете за себе си, по-малко се преуморявайте и не прибързвайте в действията си. Онези, които търсят внимание ще се насладят на взаимност с човека до тях. Нуждаехте се от това
29 май 2020
Последни новини