От х:

Днес в x:

15 °C

Мутирал ензим разгражда пластмасови бутилки за часове

Мутирал бактериален ензим, разграждащ пластмасови бутилки за часове бе създаден от учените.

Ензимът, открит първоначално в компост от листа, разградил бутилките до химичните им градивни елементи, които след това били използвани за направата на висококачествени нови бутилки. От съществуващите в момента техники на рециклиране могат да се произведат единствено дрехи и килими.

Компанията Carbios, открила ензима, се надява широкомащабното рециклиране чрез този метод да стане факт в рамките на 5 години.

Милиарди тонове пластмаса замърсяват планетата – от Арктика до най-дълбоката океанска падина – и представляват огромен риск за морските обитатели.

В началото екипът изследвал 100 000 микроорганизма – обещаващи кандидати – включително ензим в листния компост, открит за пръв път през 2012.

Той бил напълно забравен, но се оказал най-добрия. Учените анализирали ензима и предизвикали мутации, за да подобрят способността му да разгражда пластмасата, от която са направени бутилките.

Направили го стабилен при 72 градуса по Целзий – идеалната температура за бърза деградация.

Екипът използвал оптимизирания ензим за обработка на един тон пластмасови бутилки, които били разградени до 90% в рамките на 10 часа. Учените използвали материала за създаване на нови пластмасови бутилки.

Carbios подписали договор с друга компания за широкомащабно производство на ензима с помощта на гъбички. Те твърдят, че разходите за добиване на ензима са едва 4% в сравнение с разходите за производство на пластмасата от петрол.

Изхвърлените пластмасови бутилки трябва да бъдат нарязани и нагрети преди да бъде добавен ензимът, което означава, че получената пластмаса е по-скъпа от новопроизведената пластмаса от петрол. Но изпълнителният директор на Carbios твърди, че съществуващата рециклирана пластмаса с ниско качество, се продава на висока цена, заради недостиг.

Намаляване употребата на пластмаса е само част от решението на проблема.  Но тя е навлязла широко в хранително-вкусовата промишленост, медицината и транспорта. Проблемът е в пластмасовите отпадъци.  Половината изхвърлена пластмаса попада в околната среда или сметищата.

Учените бележат напредък в откриването на биологични методи за разграждане и на други видове пластмаса. Немски изследователи обявиха, че са открили ензим, хранещ се с токсичния полиуретан, докато ларвите на восъчния молец пируват с полиетиленови торбички.

Източник: theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Мд
  Мдаа
  2 0
  15:00, 11 апр 2020
  Безбожниците наричащи себе си учени създадоха също и бактерията синтия. Сега синтия се разпространява с бясна скорост и ще почне да изяжда хора. Кой е отговорен , че се пусна това чудовище. Да не стане същото и с тоя ензим. Безбожниците да спрат да се занимават с богоборство. Щото ще плащаме всички

Хороскоп за 28.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Направете така днес, че от всяко нещо, което научавате да извличате нещо полезно за личното си усъвършенстване. Денят ви ще е наситен с емоции, повечето приятни и повод за това ще е работата ви и свързаните с нея хора. Успявате с всеки да намерите общ език и това значително улеснява общуването ви. Контактите, които ще осъществите днес ще са ви от голяма полза за в бъдеще.
28 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Отговорността на работното място днес ще е голяма, тъй като вие ще трябва да взимате решенията по определен въпрос. Естествено можете да разчитате на способността си разумно да преценявате ситуацията, но не подценявайте и съветите на хората около вас. Постигате впечатляващи резултати в нова област, за която дори не сте и предполагали.
28 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не пестете труда си, усърдието ви ще се възнагради с професионални успехи и приятни емоции. В обкръжението ви има някой, който е с добри намерения и таи надежди към вас. Дайте воля на желанието си да разпуснете и да наситите душата си с приятни изживявания. Пазете се от настинка, не стойте на течение.
28 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Професионалните ви изяви днес ще повишат популярността ви и направят възможно по-бързото ви издигане в йерархията. Ще се съобразяват с решенията ви, което означава и по-големи отговорности. Вие от своя страна ще положите усилия, за да се приспособите към новите условия. Приятна изненада от скъп на сърцето ви човек.
28 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Новите идеи, които господстват на работното ви място напоследък няма да подминат и вас. Наистина има с какво да допринесете в тази област, но ще трябва да изложите по-обосновано вижданията си. Не се надявайте че първоначалните отзиви ще бъдат блестящи. Ще трябва да си извоювате нови позиции. Получавате пълна подкрепа от близките си.
28 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Въоръжете се с търпение при работата си днес, само така ще успеете да изпълните плановете си за деня. В личен план няма за какво да се притеснявате. Вашият партньор се отнася с разбиране и подкрепа към нещата, които ви вълнуват. Намерете повече време за него. Вечерта ще имате възможност да проведете отдавна отлаган разговор.
28 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Делови причини могат да променят плановете ви за деня. Решаване на финансов въпрос ще ви направи активни, но случаят не е за изпускане. Амбицирани сте да дадете всичко от себе си, осигурявайки си по-добра печалба. Близките ви ще поемат от грижите по дома, предвид заетостта ви.
28 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Околните ще ви изненадат приятно и по елегантен начин. Ще погледнете от друг ъгъл на проблемите на близките си и може би ще намерите добро решение за тях или поне ще ги накарате да се замислят. Дайте шанс на човек, към когото сте резервирани. Моментът е подходящ да се сдобрите.
28 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нетърпеливи сте да споделите идеите си с хората, с които можете да ги осъществите. Денят ще ви предложи изненади, от вас зависи те да са приятни. Не бързайте да давате оценка на нечии труд, запазете мнението си за по-късно, когато резултатите ще са вече известни.
28 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Вълнувате се прекалено много от предстоящо събитие, и се задоволявате да правите само незначителни неща. Чувствате се объркани и неспособни да вземете сами важно решение. Спасението е не да отбягвате околните, а да споделите с тях тревогите си. Ще се изненадате колко много ще ви помогнат.
28 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Можете да получите доста добра оферта за работа днес или пък очаквайте благоприятно развитие на професионалните си дела. Всичко свързано с работата ви днес ще бъде положително. Материалното изражение на благоприятното стечение на обстоятелствата също е внушително. Може би днес ще успеете да покриете дълговете си(доколкото ги имате) и да си позволите позабравени удоволствия.
28 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Консултирайте се по делови въпроси, ако информираността ви не е достатъчна, за да не допуснете грешки. Не режете мостовете с онези, с които пътищата ви се разделят. Някога отново пак ще се срещнете и ще продължите заедно напред, такава е съдбата ви. Тенденция към стабилизиране на финансовото ви положение ще се задълбочи.
28 май 2020
Последни новини