От х:

Днес в x:

Природозащитници: сливането на екоинспекциите за София и Перник ще влоши управлението

Сливането на Регионалните инспекции по околна среда и води (РИОСВ) за област София с тази на област Перник ще влоши управлението на природните ресурси. Това гласи становище на коалицията от природозащитни организации и групи "За да остане природа в България", внесено вчера в екоминистерството по повод намерението инспекцията на Перник да се влее в софийската.

В областите София и Перник е съсредоточена голяма част от населението, както и от промишлеността в България. На този фон, РИОСВ - София не разполага с нужния експертен капацитет, за да успее ефективно, ефикасно и адекватно да изпълнява ангажиментите си за такава голяма площ и обхват на икономически дейности, е оценката на природозащитниците.

Освен това закриването на РИОСВ - Перник представлява съкращаване на експертизата в специализираната администрация на екоминистерството. Освобождаването на дългогодишен квалифициран експертен персонал в инспекцията ще означава пренасочване на опита в управлението на ресурсите в Перник и Кюстендил, като досегашните експерти ще бъдат принудени да търсят работа в други сфери.

През последните шест месеца водната криза в Перник, замърсявания на Струма и сигналите за замърсяване на въздуха и горене на отпадъци от топлоцентралите в Перник и Бобов дол показаха, че РИОСВ-Перник има сериозни задачи на местно ниво, които биха натоварили значително администрацията в столицата, ако ѝ бъдат прехвърлени.

От "За да остане природа в България" изразяват и опасението, че РИОСВ - София няма да успява да реагира своевременно. при възникване на аварийни и бедствени ситуации като пожари, наводнения, нарушения в защитени територии, защитени зони, замърсяване на въздуха, водите или наличие на шумово замърсяване в отдалечени райони като Перник, Кюстендил и София област. В РИОСВ - София към момента работят 46 служители.

Природозащитниците предупреждават, че в резултат на засиления инвеститорски интерес на територията на София град и Софийска област, Пернишка област и Кюстендилска област в едно звено ще трябва да се обработват голям брой постъпили документи за инвестиционни предложения, планове и програми.

Според екокоалицията ефективността и ефикасността на работата на регионалните структури се обуславя от качествено обучения персонал с висок експертен капацитет и материална обезпеченост. Затова те препоръчват екоминистерството да инвестира в своите специалисти на регионално ниво, за да бъде работата им по-добра, вместо да унищожава звената.

"За да остане природа" апелира към Министерството на околната среда и водите да прекрати процедурата по изменение на Правилника за устройство на дейността на регионалните инспекции по околната среда и водите и да запази съществуващата структура РИОСВ - Перник.

През изминалия месец екоминистерството започна и консултации за съкращаване на щата за специалисти по биоразнообразие в звеното, което отговаря за всички национални защитени територии и за зоните от европейската мрежа "Натура 2000".

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 02.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Натовареността ви е очевидна, но не е причина да сте недружелюбни с околните. Търсете подкрепата им, за да се справите с всичко, което имате, като програма и ще подобрите атмосферата в дома и на работното място. Приятелите ще ви бъдат емоционална опора и това ще стопли душата ви.
02 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Приятен ден за много от вас. Интересни срещи и договорености за бъдещи занимания. Ще срещнете подкрепа, с която ще се даде ход на бъдещ проект. Наистина ще има известен риск, но за това пък резултата е обещаващ. Доброто ви настроение ще радва другите и ще създава добра атмосфера. Вълнуващи любовни мигове.
02 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще отделите повече време за себе си и по-малко на другите. И това ще ви спаси от конфликти и излишен разход на енергия. Въздържанието от самоинициативи, храна и изкушения ще ви помогне да изчистите мислите и тялото си от излишния товар. В семейството ще обсъждате предстоящи задачи.
02 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Възможно е да ви се наложи да се занимавате с нетрадиционни за вас дейности, но това едва ли ще ви притесни. Вие сте от хората, на които околните разчитат по важни въпроси, и няма да ги разочаровате. Намирате изход от заплетена ситуация. Не се заемайте с твърде много дейности едновременно.
02 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Със самочувствието си на успели хора ще въздействате позитивно на околните, насърчавайки ги към развитие. Вие на свой ред ще повишите темпото, за да свършите повече задачи днес. С добра енергията и настроение ще привличате мислещите и можещите около себе си. Обединените ви усилия ще помогнат на много хора да подобрят живота си.
02 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Многото ви ангажименти днес няма да пречат на дружелюбното ви отношение към всички, с които животът ви среща. Добре свършената ви работа или някой, когото обичате ви зареждат с енергия и добри очаквания. Очертаващо се повишение в службата или смяна на работното място повишават вълненията, но вие сте свикнали.
02 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Говорете за всичко, което мислите и ви смущава, това е начина за бъдете разбрани и да живеете в мир със себе си. Ще изясните позициите си и синхронизирате действията си с околните, избягвайки недоразумения и грешки. Не спирайте да искате и да търсите най-доброто за себе си.
02 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят е приятен и днес работата няма да ви се струва тежка. Предстоят ви срещи с хора, които са наясно с проектите ви и чиято компания едва ли ще бъде натоварваща. Доброто разбирателство ще се окаже много необходимо за в бъдеще и от тази гледна точка днешният ден е наистина ползотворен. Не пренебрегвайте семейството си.
02 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С добри намерения сте днес, да приключите делова задача или да придвижите друга напред. Няма да ви липсват финанси, за да организирате почивката си. Харесвани неща ще станат ваши и ще повишат настроението ви, давайки простор и на щедростта ви към други хора. Радостна вест.
02 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Отдадени на работа често пропускате общуването с децата и близките ви хора. От времето с тях получавате всичко онова, което не може да се купи с пари. Не пренебрегвайте и личните си нужди, погрижете се за себе си. Слушането на тиха, приятна музика ще ви зареди с енергията и ще повиши вибрациите ви, извеждайки ви на по-високо духовно ниво.
02 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Повишените ви разходи от последните дни ще изострят сетивата ви и ще ви подтикнат да търсите допълнителни начини за подпомагане на бюджета. Ако имате свой бизнес не прехвърляйте от собствените си отговорности върху подчинените си, за да сте спокойни за изпълнението на задачите.
02 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Без да жалите себе си с готовност ще се включите в подготовката на мероприятие от по-голям мащаб. Откритостта ви ще ви донесе предимство и ще получите изгодно предложение. Отнасяйки се с доверие към другите, ще се радвате на внимание и повече споделени мигове. На хоризонта се появява нов човек за вас, връзката ви с когото предстои.
02 юни 2020
Последни новини