От х:

Днес в x:

Вандали запалиха 5G кули, защото смятат, че разпространяват вируса

Конспиративните теории, че 5G мрежите имат нещо общо с епидемията от коронавирус придобиха съвсем реални измерения във Великобритания. Hяколко клетъчни инсталации в страната бяха запалени, като инцидентите се свързват с набиращата скорост конспиративна теория, че 5G антените играят роля за разпространението на заразата. Нещо повече, представители на телекоми в различни части на света се сблъскват с вербални и дори физически атаки с обвинението, че излагат живота на хората на риск, като инсталират 5G инфраструктура.

За момента не е ясно кой стои зад атаките, но личи, че виновниците  нямат известни технически познания, тъй като не проверяват внимателно дали инсталациите наистина са част от реалната 5G мрежа. Така например при един от инцидентите в Бирмингам е счупена кула, която предлага само LTЕ достъп. По същата логика, заплахите срещу изпълняващи задълженията си служители понякога са отправени и срещу представители на компании за интернет достъп, а не за клетъчни услуги.

Независимо от това атаките придобиха достатъчно публичност, за да накарат властите във Великобритания да вземат отношение. Представител на Националната здравна служба на страната заяви, че е отвратен от случилото се и отбеляза, че мобилните мрежи са от ключово значение за функционирането на здравните работници и спешните служби. Наред с това шефът на Vodafone обяви проблема за въпрос на национална сигурност.

Не е ясно дали и как властите ще отговорят на тези атаки. Знаем обаче, че опитите мобилните мрежи от ново поколение да бъдат свързани с  разпространението на вируса не са особено научни. 5G мрежите не са вредни за човешкото здраве и със сигурност не подпомагат разпространението на вируси. Освен това няма връзка между присъствието на коронавируса и наличието на подобна инфраструктура.

Източник: hicomm.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини