От х:

Днес в x:

Кой отива на работа след COVID-19? В Италия отговорът може да е в антителата

Тази идея някога се считаше за научна фантастика, но в Италия дебатът започна - страната се оказа на предна линия в темата дали наличието на антитела може да помогне да се реши кой първи да отиде на работа след падане на ограниченията, разказва "Ню Йорк таймс".

Рим смята, че най-лошото може да е отминало, а броят на заразяванията вече изравнява кривата и страната е по-скоро в "платото" им. Затова темата вече е как да се разхлабят ограниченията без нова вълна на COVID-19. Това потвърди и премиерът Джузепе Конте - по думите му се мисли за начини оздравелите да се върнат на работа и учените работят по това.

Така здравните власти и някои политици заговориха за идея, която някога би се сметнала за антиутопия - правилните антитела в кръвта, потенциален маркер за имунитет, да помага да се реши кой остава под блокада. Този разговор изпреварва достижения на науката, тъй като не е съвсем сигурно, че антителата действително са сигнал за имунитет, но това не спира обсъждането, тъй като елитът е под натиск за отваряне на тежко засегнатата икономика.

Бившият премиер Матео Ренци говори за "пропуски COVID" за хора, които не са заразени, но Лука Дзая от неговата партия "Лига", който ръководи региона Венето, има друга идея - "лиценз" за италианци с антитела, доказващи, че са прекарали, а и надвили вируса. Заможният регион Венето (където е Венеция) започва да събира данни - в началото кръвни проби от 100 хил. души, първо здравни работници и държавни служители - за да изучава антителата на заразилите се и излекувалите се.

Венето с възможностите си в биотехнологичната индустрия може да се окаже и в сърцето на тези изследвания. Един от засегнатите градове там, Во, изследва цялото си население и властите смятат да продължат изследванията, за да разберат кой е предразположен към вируса и кой - не.

"Уникален и ценен набор от данни"

В тази ситуация данните за антителата ще са ценни - асимптоматичните или незаразените в добро здраве са развили такива. Според д-р Андреа Крисанти, който е водещият консултант за вируса във Венето, Италия дава "уникален и ценен набор от данни" заради броя заразени и възстановили се. Во според него създава идеални условия за тестове отчасти заради генетичната еднородност на населението - общността не се е променила "няколкостотин години".

Рим вижда "светлината в края на тунела". Но такива идеи за преодоляване на втора вълна след края на ограниченията напомнят за "Прекрасен нов свят" на Олдъс Хъксли, а неприятните етични избори вече са факт - много доктори са решили да лекуват първо младите, с повече шанс за живот, пред възрастните и болните.

На всички правителства ще се наложи да правят такива избори, а това може да включва биологични критерии, които почти със сигурност биха били отхвърлени, ако не бе сегашната извънредна ситуация. "Изглежда сякаш това разделя човечеството на две - силни и слаби", казва парижкият професор Микеле Мардзано. "Но действително това е случаят." Според нея мярката всъщност пази най-уязвимите, вместо да ги маргинализира.

По темата се говори и другаде. Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо е споменавал стратегия, според която младите и хората с антитела, показващи, че са се излекували, могат първи да се върнат на работа. Великобритания също говори за "паспорти за имунитет", макар все още да се затруднява дори с тестовете за COVID-19 и не разполага с достатъчно данни за антитела.

Властите във Во смятат да опитат да убедят и онези, които не искат да се включат в бъдещия кръвен тест, по-агресивен от изследванията досега, като отидат по домовете им. Ако обаче това доведе до създаване на нов закон, част от жителите може да се окажат маргинализирани, без учените да са сигурни дали наистина наличието на антитела предпазва от нова инфекция, пише американското издание.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Капитала не се интересува кой и как ще умре. Той иска печалби. А дали ще умрат 10-50 или 100 хиляди . Капитала не се интересува. Богатите са по острови. С охрана и прислуга. Демонокрация. Да го иба

Хороскоп за 05.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Освободете се от напрежението, загърбете минали неприятности и гледайте с надежда напред. Очакват ви успехи, основите на които дълго са поставяни от вас. Благоприятни перспективи се очертават за работещите в областта на търговията и предприемачите. Бъдете внимателни при работа с документи. Добри новини.
05 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще успявате. Ще реализирате плановете си дори по-добре от предвиденото. Близък човек ще ви ангажира с проблем, по който едва ли ще можете да сте му полезни. Не позволявайте хорските приказки да променят отношението ви към определена личност, защото тя заслужава повече внимание и уважение.
05 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Обзети сте от творчески идеи, които горите от желание да споделите и осъществите. Предлага ви се чудесна възможност за изява. Ще се радвате на вниманието и обичта както на близките си, така и от страна на колеги и на хора, на които ще бъдете представени. Нова сърдечна тръпка ще ви разтърси и само вие знаете колко далеч искате да стигнете.
05 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще отделите повече време на работата си, служебна, делова, лична или обществена. Довеждате до край започната задача и това ви кара да прецизирате детайлите, в очакване на добри резултати. Благоприятно развитие на делови въпрос, касаещ и близките ви, свързан с имоти, дела или други начинания.
05 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще отбележите ново начало за бизнеса си или друга, обвързваща ви с перспективите си активност. Измежду нещата, които определяте за важни са професионалното ви утвърждаване и личния ви живот. За последното ще се погрижите повече, предвид растящите ви желания. Поява на нов човек в живота ви или подновяване на връзка с вече познат ще придобие по-дълбок смисъл за вас.
05 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Разнообразната работа днес, която ви налага общуването с много хора, може да ви изнерви. Старанието ви да сте изрядни във всичко, с което се заемете, често ще бъде проблемно, и то не по ваша вина. Можете да разчитате на помощта на близък приятел, който няма да ви подведе. Независимо от всичко бъдете усмихнати и сърдечни с другите.
05 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не всичко днес ще се подрежда според очакванията ви. Възможно де възникнат проблеми, чието решаване ще наложи компромиси от ваша страна. За да имате по-малко разочарования, ограничете контактите си до минимум. Бъдете уравновесени и резервирани към непознатите. Не парадирайте с успехите си. Ако го сторите може скоро горчиво да съжалявате.
05 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Привличат ви непознати неща и затова едва ли днес ще се задоволите с обичайните си занимания. Опитвате нещо нестандартно, което ще помните дълго. Едва ли е трудно да ви привлече човек на своя страна, тъй като сте в настроение и лесно се съгласявате с привлекателни идеи. Ако започвате нещо днес, непременно го довършете, защото иначе ще си създадете двойна работа.
05 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Радвате се на един полезен ден. Независимо от заниманията си ще запазите доброто си настроение и ще успеете да го предадете и на околните. Разбирате се чудесно с човек, който отдавна ви привлича и нищо чудно скоро отношенията ви да се задълбочат.
05 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Разтоварващи занимания ще ви помогнат да се освободите от натрупаното напрежение и ще подобрят настроението ви. Заобиколете се с обичани хора, с които чувствата ви са взаимни. Неочаквани новини ще ви зарадват. Решението ви да помогнете на някого е похвално и ви прави чест.
05 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако трябва наложете усилия за да намалите темпото и да не сте все заети и активни просто по навик. Важно е да проявите благоразумие. Днес не всичко, което ви е доставяло удоволствие или ви е носело придобивки, ще ви въздейства по същия начин. Отделете от времето си и помогнете на близките си, но в никакъв случай не чакайте отплата.
05 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Характерни за този ден са спокойствието и доброто настроение. Подхождате положително към всяко нещо, с което се сблъскате и това до голяма степен определя и добрите резултати, които постигате. Отпадат съмненията ви относно човек, когото сте считали за прегрешил спрямо вас. Имате чудесната възможност да се отпуснете и забавлявате вечерта.
05 юни 2020
Последни новини