От х:

Днес в x:

На какво в храненето да обърнем внимание по време на извънредните мерки

Мерките ни наложиха още по-застоял начин на живот. За кратко време рисковите фактори за някои здравословни проблеми рязко нараснаха. Какво имам предвид? Разбира се, обездвижени сме, което създава ред проблеми: повишаване на теглото, отпускане на мускулите, нестабилност в целия опорно-двигателен апарат, обаждане на стари и появата на нови болежки в кръст, стави, врата... Обезвижването обаче влияе и на метаболитните процеси, обмяната на веществата се забавя – малкото полезни вещества, които поемаме с храната не достигат до клетките ни и същевременно натрупаните токсини в огранизма се излъчват от него в по-малък обем. Но!
На на този проблем има решение дори да сме затворени вкъщи – достатъчно е да си въведем рутина и поне половин час на ден спортуваме, още по-добре, ако можем два пъти на ден. Много домакинства разполагат с велоергометър, кростренажор – тези уреди ни дават прекрасно решение да компенсираме липсата на разходка. Нека да не забравяме и че все още тичането навън не е забранено – само не бива да го правите в парковете и в градинките и задъжително трябва да поддържате дистанция от 2 метра от другите.
Друг вариант за развижване са комплексите упражнения за всички мускулни групи, които могат да се проведат под строга серия или по-динамично с музика, подобно на аеробика. А йогата и тай-чи са начин на живот.
Стигнахме до съществото на проблема, който може да бъде разбит на дребни, но съществени детайли. Първо, за да не допринесем още повече за застоя на обмяната на веществата, трябва да пием достатъчно вода. Долната граница е 2 ½ литра. Колкото повече вода пием, толкова по-добре. Сега поне не излизаме  много, така че проблемът с отделянето ѝ го нямаме. Специалисти препоръчват пиенето на дори 4 литра вода... 


Когато водим застоял начин на живот, е много важно да следим калорийния режим. Сега са ни нужни далеч по-малко калории. Към какво число трябва да се ориентираме вече зависи от фактори като пол, възраст, ръст, тегло, съотношение мускулна маса и мазнини в тялото. Има достатъчно калкулатори в интернет, които можем да ползваме, за да изчислим приблизително вярното за нас количество калории за деня.
Най-същественият въпрос се отнася за качеството на храната и храненето. Когато сме затворени у дома голяма част от хората губят полезните си навици. Причините са няколко, но това е друга тема. Независимо от стреса и, уви, тежкото финансово положение, в което изпадат редица семейства сега, е важно за здравето да се стремим да се храним с възможно най-изчистена откъм химия храна. При стрес и безпаричие обикновено се храним с прекалено много въглехидрати. Точно това хранене трябва да се балансира. В първия случай е въпрос на воля, във втория би могло да помогне преразглеждането на храните, които се консумират. Основните групи храни винаги са давали добри решения. Това са: месо, риба, яйца, мляко и млечни продукти, варива, зеленчуци, плодове и зърнени, по възможност пълнозърнести.
Стремежът в храненето трябва да е насочен към осигуряване на минимума белтъчици. Защото при стрес и недоимък обикновено точно тази храна е най-пропусканата в храненето. Един лесен начин за изчисляване на необходимото количество белтъчини лично за вас е спрямо теглото ви – грам за килограм като минимум. Така осигуряването на 50-60-70-80 и дори 100 грама протеини на ден не би трябвало да е проблем. След това трябва да се ориентирате кои продукти какво количество белтъчини могат да ви дадат – ясно е, че месото е най-добрият източник, но то е и богато на мазнини, така че с него трябва да се внимава. Можем да добавим риба, яйца, мляко и млечни продукти и непременно бобови култури. Варивата са ни ценни не само заради растителните протеини, но и заради фибрите и полезните хранителни вещества, които съдържат. Благодарение на тях ще си осигурим редовен стомах. Включването им в седмичното меню 3-4 пъти е чудесен вариант да имаме добре функциониращи черва.
Белтъчините, освен това засищат и ни държат по-дълго време сити, с което вълчият глад като явление трябва да е изчистен. Естествено, за целта се налага храненето да се провежда на приблизително равни интервали, на около 4 часа време е добро решение. Това са 4 хранения за деня. Така ще имаме контрол и върху количествата храна, която поглъщаме. Експертите казват: нахранваме се с такова количество, което е равно на двете ни шепи. Другото е в повече. И консумирайте редовно супи!

Източник: http://puls.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини