От х:

Днес в x:

ГЕРБ предлага замразяване на партийните субсидии между първо и второ четене на промените в Закона за извънредното положение

Правната комисия на НС прие на първо четене законопроекта за промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. Гласуването мина с 13 гласа "за" и седем въздържали се.

Красимир Ципов от ГЕРБ обяви преди края на заседанието, че между първото и второто четене ще бъдат внесени допълнителни предложения в закона. Едно от тях е да се замразят субсидиите на партиите за периода на извънредното положение, като той призова народните представители да се обединят около това предложение.

По думите на Ципов, той би се съгласил с голяма част от аргументите срещу разпоредбите в закона, ако "бяхме изправени в нормална ситуация, но ние не сме в такава, и поради тази причина се наложи да приемем този закон". Той отбеляза, че "със сигурност някъде не сме се справили добре и има необходимост от доуточняване и прецизиране на определени разпоредби", но "ние трябваше да изготвим и приемем законопроекта, да съобразим какво искат българските граждани от нас".

По време на дебатите в комисията от БСП посочиха, че левицата няма да подкрепи промените. Крум Зарков заяви, че БСП ще внесе собствен законопроект, с който да поправи грешките в този на ГЕРБ. Според него законопроектът, по подобие на Закона за извънредното положение, продължава да е ориентиран повече към защитата на бизнеса, но не и на гражданите, които заради извънредното положение "се оказват на ръба на оцеляването". Депутатът от БСП добави, че предложените промени за обществените поръчки са добри.

Филип Попов от левицата постави и въпроса за това какъв е правният статут на Националния оперативен щаб и предвидената възможност в законопроекта по искане на щаба да може да се отпуска ресурс от държавния резерв, без решение на МС.

Председателят на ВКС Лозан Панов се включи в обсъжданията, като изрази позиция, че се нарушава принципът на публичност с дигиталното провеждане на съдебни заседания. Той предложи да се публикуват незабавно протоколите от проведените заседания, за да стане ясно на обществеността какво е било извършено в процеса.

Според Панов, с идеята за промяна, която дава възможност на съответната колегия на ВСС да посочва кои са сроковете на производствата, по които не текат процесуални срокове, се стига до смесване на властите. "Този орган не е законотворец, той не представлява законодателната власт, по този начин ще се наруши основно правило и принцип на конституцията, което не бива да се допуска", добави той. Позицията му беше подкрепата от БСП и АТАКА.

Законопроектът: 054-01-28.pdf 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини