От х:

Днес в x:

Озоновият слой на Земята се възстановява успешно

Озоновият пласт над Антарктика се е възстановил до такава степен, че голяма част от тревожните промени в атмосферата на Южното полукълбо, са приключили. Ако искате да благодарите на някого, благодарете на целия свят.

Ново изследване показва, че Монреалския протокол - споразумението от 1987-а, свързано със спирането на производството на субстанции, унищожаващи озоновя слой (ODS) - най-вероятно е отговорно за временното спиране или дори за обръщаенето на негативните промени във въздушните течения около Южното полукълбо.

„Това проучване допълва нарастващите доказателства, показващи дълбоката ефективност на Монреалския протокол. Договорът не само е стимулирал заздравяването на озоновия слой, но и движи последните промени в моделите на циркулация на въздуха на Южното полукълбо“, казва водещият автор на проучването Антара Банерджи, който работи в отдела за химически науки на Националната океанска и атмосферна администрация на САЩ (NOAA).

Проучването е включвало използване на компютърни симулации, за да се открие дали определени наблюдавани промени на вятъра са вероятни поради естествена променливост или те се дължат на човешки фактори като емисии на озоноразрушаващи химикали и въглероден диоксид в атмосферата.

„Предизвикателството в това проучване беше да докажем нашата хипотеза, че възстановяването на озоновия слой всъщност води до тези промени в атмосферната циркулация и не е просто съвпадение“, каза Банерджи.

Резултатите показали, че докато нарастващите емисиите на CO2 продължават да увеличават циркулацията на повърхността (включително и струйния поток) в посока към полюсите, само озоновите промени могат да обяснят промените в тенденциите на циркулацията на въздуха.

„Идентифицирането на паузата в тенденциите на циркулация, породена от възстановяването на озоновият слой в реални наблюдения, потвърждава за пръв път това, което научната общност отдавна бе предвидила на базата на теоретични проучвания“, казва Джон Фийф, учен от Канада и съавтор на проучването.

Учените обаче са притеснени, че тази тенденция може да бъде прекъсната, тъй като емисиите на въглероден диоксид продължават да са извън контрол и изменението на климата се превръща в основен проблем.

Източник: obekti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини