От х:

Днес в x:

Актуални мерки и ограничения в Гърция, Испания, Азербайджан във връзка с коронавируса (МВнР)

В Гърция, с решение на правителството, считано от 06.00 ч. на 23 март 2020 г. до 06.00 ч. на 6 април, в цялата държава се въвежда забрана за излизане от дома без наложителна причина, с изключение на представителите на държавните органи (полиция, пожарна, лекари и др.). Позволено е излизане само за придвижване до работното място, за покупки на храна, лекарства и други стоки от първа необходимост, посещение на лекар (рецептите на хронично болните ще се изпращат, без да е необходима заверка, с SMS или електронна поща), за оказване на помощ на хора, които имат нужда, индивидуално спортуване, разходка на домашен любимец, за ритуални церемонии като сватби, погребения, кръщенета и др., при спазване на условията на наложените вече законодателни мерки.

Всички граждани при излизане трябва задължително да носят със себе си документ за самоличност (лична карта или паспорт), както и специална декларация-образец (намира се на www.forma.gov.gr) за излизане. Работещите са длъжни да носят със себе си уверение от работодателя или декларация за месторабота за самонаетите и свободните професии. Работещите посочват работното време, местоработата и местоживеенето си, като им се разрешава придвижване само между тези две точки. Намалява се движението на градския транспорт, основно за осигуряване на придвижването на работещите.

При движение с лек автомобил - служебен или частен, се разрешава в него да се намират най-много по двама души (шофьор и един пътник) едновременно. Полицията ще извършва непрекъснати проверки и при установено нарушение ще налага глоба в размер на 150 евро. На изходите на Атина ще се осъществява полицейски контрол, който ще връща желаещите да напуснат града без основателна причина. Тези, на които бъде разрешено излизането, няма да имат право да се върнат в столицата до свалянето на забраната.

В Испания министър-председателят Педро Санчес е провел видеоконференция с ръководителите на 17-те испански автономни области и им е съобщил, че извънредното състояние на тревога, наложено от 14 март до 29 март, със сигурност ще бъде продължено с още 15 дни - до 12 април.

Очаква се Конгресът да гласува продължаването на заседание на 25 март. Това се налага заради рязкото покачване на броя на заразените с вируса през изминалата седмица.

Правителството е приело указ, с който се разпорежда затварянето на всички хотели и туристически заведения за пренощуване в Испания в срок до четвъртък, 26 март. Това се отнася до цялата територия на страната и включва всякакви места за пренощуване, вкл. къмпинги, паркинги за каравани и места за кратка почивка.

В Азербайджан няма официално обявено извънредно положение, но властите предприемат сходни мерки за цялостно изолиране на държавата и осигуряване на функционирането на администрацията в "специфични условия". Президентът не изключва обявяването на извънредно положение при разрастване на епидемията в страната.

Засега няма и населени места под карантина. Създадени са карантинни зони по границите с Иран. Към момента властите не разрешават поставянето под домашна карантина и изискват всички лица със симптоми да бъдат поставяни под карантина само в определените за целта болници, включително - чужденците.

Всички сухопътни граници са затворени. Спрени са всички полети, с изключение на авиолинията Баку-Лондон. Спрени са всички пътнически влакове.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини