От х:

Днес в x:

Уточнения във връзка с неточности в ресора на МРРБ в материал на OFFnews

Във връзка с публикация на OFFNews под заглавие „Режимът в Перник свършва. Виновните си останаха ненаказани“, препечатана и от други медии, пресцентърът на Министерството на регионалното развитие и благоустройството прави следните уточнения на допуснати фактически неточности в ресора на МРРБ:

МРРБ не е собственик на язовири. Язовир „Студена“ е публична държавна собственост като правата на държавата се упражняват от областния управител на Перник. Месечните графици за водните количества, които могат да се използват от комплексните и значими язовири, се утвърждават от министъра на околната среда и водите. А ВиК дружествата плащат на Басейновите дирекции към Министерството на околната среда и водите (МОСВ) такса „водовземане“ за използвания воден ресурс.

ВиК операторите не са собственици на ВиК инфраструктурата – язовирни стени, водопроводи, канализации, помпени станции и пр. Тя се стопанисва, поддържа и експлоатира от ВиК операторите по реда на Закона за водите и Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационните услуги чрез договори.

Конкретно за Перник - цялата инфраструктура в областта е собственост на общините и на държавата, представлявана от областния управител. Чрез Асоциацията по ВиК, в която общините в област Перник са обединени и чийто председател е областният управител, активите са предоставени на ВиК Перник чрез договор да стопанисване, поддръжка и експлоатация. По силата на договора между ВиК Перник и Асоциацията по ВиК, операторът също така предоставя ВиК услугите на територията на областта.

ВиК Перник е с 51% държавно и 49% общинско участие. То подменя водопроводи с цел намаляване загубите на вода, но поради ограничения финансов ресурс не може да реконструира изцяло мрежата. Факт е, че община Перник е една от малкото, които не реализираха проект за воден цикъл с европейки средства в предишния програмен период, в който бенефициенти бяха местните администрации. В новия програмен период бенефициенти са ВиК дружествата и сега ВиК Перник ще изпълнява проект за 105 млн.лв. за рехабилитация на ВиК мрежата, финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“. Тази европейска програма се управлява от МОСВ. Инвестициите във водните цикли не са по Оперативна програма „Региони в растеж“ на МРРБ.

Във връзка с ремонта на стената на яз. „Студена“ трябва да отбележим, че проектът предвижда строително-монтажните дейности да се извършват при непрекъсната експлоатация на язовира, като дейностите по водния откос са изпълнени от водолази и са приключили през 2018 г. За ремонта на водния откос вода от язовира не е изпускана принудително. При него са монтирани водонепропусклива система, състояща се от гоемембрана, дренажен пласт, система за отводняване зад геомембраната и система за закрепване към стената и др. Дейностите по водния откос на стената приключиха през 2018г., през 2019г. се завърши сухият откос. Сега графикът за водната кула е променен частично заради въведения режим на водоподаване към града.

Прави се внушението, че водната криза в Перник ще бъде решена в резултат само на благоприятните метеорологични условия. Бихме желали да напомним, че за това допринася и добрият синхрон в работата на институциите. В справянето с кризата се включиха със своя опит и експертиза най-добрите специалисти в бранша – хидролози, ВиК инженери, хора с опит. Беше оказана помощ от всички ВиК дружества в страната - както с аварийни екипи, които помагаха за отстраняване на зачестилите заради хидравличните удари аварии, така и с водоноски. Намерено беше и най-целесъобразното техническо решение – изграждането на водопровод, чрез който градът ще получава вода от водосбора на яз. „Белмекен“ чрез транзитно преминаване през мрежата на София. Това ще позволи да бъде облекчен режимът на град Перник. И ще спомогне процеса на възстановяване на обема на язовир „Студена“.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини