От х:

Днес в x:

Гръцкият превод на "Бaй Ганьо" е илюстриран с Бойко Борисов

Карикатурен колаж с образа на българския премиер Бойко Борисов с калпак и мустаци е използвана за корицата на превода на "Бай Ганьо" на гръцки. Книгата на класика Алеко Константинов е издадена през октомври 2019 г. от издателство "Одос Панос" под заглавие" Бай Ганьо. Невероятни истории за един съвременен българин".

В анотацията се казва:

"Бай Ганьо (Барба Ганиос) илюстрира истинската историческа трагикомедия на времето (1880 г.), която възниква от бързото движение на социалните слоеве на новоосвободената страна и силното желание "да настигнем другите". Традиционното и новото, патриархалното и модерното, съществуват едновременно и честите им конфликти водят до комични изненади, недоразумения и грешки". 

Преводач на книгата е Костас Барбутис, който е учил в България през 1970-те години, съставител е на антологии на българската поезия, самият той пише поезия и проза.

Използваният за корицата колаж е дело на българин и това изображение е първото, което излиза в търсачката Google при въвеждането на ключови думи "Бай Ганьо".

Илюстрацията на книгата е на практика дипломатически скандал, тъй като да илюстрираш книга с един от символите на простащината - бай Ганьо - с образа на премиер на съседна държава, е или проява на невежество или политическа декларация, отбелязва сайтът "Площад Славейков".

Най-вероятна версия е, че в нежеланието си да плаща авторски права за корицата, сравнително малкото издателство е решило да потърси подходящо изображение в интернет. И така е попаднало на колажа на Иво Ангелов от 2013 г., който е доста популярен в социалните мрежи. На него Борисов е изобразен с калпак и мустаци пред Народното събрание.

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Ра
    Рали
    4 -12
    13:34, 9 мар 2020
    В случая , бай Ганьо е именно Иво Ангелов , автор... Виж коментара
    • Ар
      АРСЕН ЛЮПЕН
      12 -3
      14:24, 9 мар 2020
      В случая авторът на колажа е уцелил десятката и е за награда.Това което имаме за премиер го доказва всеки ден като се държи по мутренски без грам възпитание.За да не бъда голословен ще дам няколко примера:Държанието му на министерски съвет когато унизи шефа на АПИ и го караше да ходи като глашатай по селата и му каза, че може да го "оправи" много бързо,когато награби за да олигави посланик Херо Мустафа така както Брежнев и Тодор Живков не са го правили.Съмнявам се гърците да са имали за цел провокация,просто са потърсили в интернет пространството подходящо изображение и са го намерили според мен.Относно бежанския лагер,то той е заслуга на Ердоган, който иска да изнудва Европа,а Боко му е приятел и пръв ибрикчия.
    • Бг
      БГ
      3 -10
      15:13, 9 мар 2020
      Трябваше на корицата да е президента Радев... Прим... Виж коментара
  • 2
    Ха
    Хасково
    6 0
    08:38, 10 мар 2020
    Това е отношението на гърците, към "обединителя" на Балканите.
    Няма нито една нация, която да изпитва поне капка уважение към нашият Винету.
    И не защото е българин, а защото си е обикновен простак- примери много.
    Навремето,Ж.Желев-лека му пръст- падаше от едни стълби, на един самолет, и трябваше да гледаме СНН и ОРТ1, за да разберем какво се е случило.
    Сега , не ни е нужно да гледаме чужди мас-медии - нашият си го показва навсякъде.
    Липсата на акъл де!
  • 3
    Гб
    Гб
    0 0
    22:21, 10 мар 2020
    Бг, не ние, той сам се избира. За съжаление
Последни новини