От х:

Днес в x:

В ОбС Димитровград страстите се разгорещиха на тема пенсионерски клубове

Изображение 1 от 2

    На февруарското заседание на ОбС - Димитровград неочаквано страстите нажежи темата за обследване дейността, управлението и финансирането на Клубовете на хората от третата възраст в общината.

    С лекота от местните парламентаристи бяха приети всички докладни, влезли за гласуване, но предложението за съставяне на временна комисия от общински съветници и представител на администрацията, която да провери дейността, управлението и финансирането на Клубовете на хората от третата възраст в общината, нажежи обстановката. Предложението бе внесено от общинската съветничка Стоянка Йовова, като тя мотивира искането си, че дейността на клубовете трябва да бъде проверена, защото трябва да има повече яснота, какво се случва там и дали не може те да функционират по-ползотворно за хората от третата възраст, като нея.

    Според Йовова, уредниците на клубовете не изпълняват достатъчно дейности, а вземат заплата колкото една медицинска сестра, която е много по-полезна на обществото. Тя публично разкритикува, че в някои клубове дейността е само игра на карти и репетиции на песни, а в същото време много хора се нуждаят от социални и медицински услуги. Има клубове, които се посещават от трима души, а в същото време помещенията се отоплят целодневно, а уредници получават заплати, колкото медицински сестри, без да извършват кой знае каква работа, и дори едно кръвно налягане не можели да измерят, заяви тя. В предишни изказвания Йовова бе обвинила уредниците на клубовете, че извършват нерегламентирана търговска дейност, като продажба на кафе и вода в помещенията, където се събират пенсионерите.

    Изказването на общинската съветничка предизвика острата реакция на присъстващите в залата представители на пенсионерските клубове. С подвиквания те критикуваха Йовова за думите й, като явно изразяваха своето несъгласие с направените критики от съветничката. Обстановката в залата се разпали от виковете и иронични подмятания на предствителите на пенсионерските клубове и те бяха смъмрени от председателят на ОбС, Гергана Кръстева. След това съветниците разрешиха трима от тях да се изкажат по темата. Представителите на клубовете, които взеха думата, изразиха несъгласие с принизяването на тяхната дейност и работа им и разказаха пред съветниците в колко много дейности през годината участват техни членове и състави.    

    Кметът на общината, Иво Димов, също влезе в пререкание с общинската съветничка с искане тя да се обоснове, защо иска да се създаде такава комисия и какви нередности е видяла за да разбутва една структура, която работи добре и е в полза на много хора от третата възраст. Той обяви, че не се притеснява от обследване на пенсионерските клубове и подкрепи създаването на комисията. Димов обаче изрази недоумение от настояването на съветничката, тъй като дейността на клубовете и тяхното финансиране, са напълно прозрачни. Дейностите са разписани в Наредба №23, а средствата се гласуват с приемането на общинския бюджет всяка година, показа той.

    „Всеки клуб си има ръководство и решава каква дейност да развива и осъществява. Каква сте вие, че да определяте колко хора ще посещават клуба и какво да правят, още повече че има текучество. Общината поема поддръжката на клубовете, тъй като пенисонерите са най-голямата общност в общината. Плаща се заплата на уредника, който отговаря за хигиената на помещенията, сбира членски внос, организира всички дейности, в клубовете се раздава храна и др. Уредниците в града са назначени на пълен работен ден, а тези по селата на 4 часа”, съобщи Димов. В Димитровград и Меричлери има 8 уредника на цял работен ден и още 20 по селата, които са на половин щат. В одобрения от ОбС общински бюджет има заложени общо 235 000 лева за клубовете в общината, 154 000 лева за заплати на персонала, още 7 750 за други плащания за персонала и 29 540 лева за осигуровки, останалите разходи по клубовете са за издръжка, като ток, вода, телефони, кацеларски материали и др., както са заложени и 20 000 лева за ремонти.

    „Не разваляйте нещо, което работи”, отправи предупреждение към опозицията в ОбС кметът. Той припомни, че сегашното функциониране на пенсионерските клубове и назначаването на уредници е било въведено по времето на кметуването на Стефан Димитров.   

    От „Движение Заедно за промяна” заявиха, че целта им не е закриване на клубовете или спиране на средствата, а обследване на нуждите на членовете им. При дебатите Йовова и колегите й от групата намекнаха, че пенсионерските клубове са превърнати в партийни клубове, с издръжката на отпусканите публични средства и чрез спонсориране на техни мероприятия от лица, близки до управляващата партия, като доскорошния общински съветник Митю Вълчев. Съветници от ГЕРБ веднага защитиха добрината и жеста на бизнесмена към хората от третата възраст. От БСП пък обявиха, че ако въпроса е политически, няма да подкрепят създаването на комисия. Ще го направят само, ако става въпрос за обследване нуждите на хората.  

    В крайна сметка бе гласувана и създадена временна 7-членна комисия. В състава й влязоха вносителят на докладната Стоянка Йовова, която се опита да си даде отвод за председателското място и да предложи за него д-р Донка Атанасова, но бе критикувана от цялата зала, че щом иска да се проверява дейността на пенсионерските клубове, е редно тя да поеме председателското място. Другите членове на комислията бяха разпределени от всички представени в ОбС политически сили, Димитър Желязков (ГЕРБ), Пламен Панев (БСП), д-р Донка Атанасова (БДЦ), Асен Самуилов (ДБ) и Златко Костов (ВОЛЯ). Последният член в комисията ще е представител на общинска администрация.

    Общинския съвет даде на комисията срок от 3 месеца, в които да провери на място всички клубове в община Димитровград и да се запознае с тяхната дейност и потребности и да излезе с доклад, който да бъде представен за разглеждане в комисиите към ОбС, а не директно пред съвета.   

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      То
      Този
      2 -4
      11:46, 28 фев 2020
      Този Общински съвет трябва да се разтури. Така или иначе се гласува по квоти и колективно без да се мисли. Лобита и пак лобита. Бригадирите на времето построиха с труда си , със здравето си града,като се лишаваха от много неща. Сега тия "народни избранници" не дадоха заплатите си от Общинския съвет за детските градини с тарикатлък. Ако и бригадирите бяха такива надали щеше да бъде построен града. Сега има едно действащо мероприятие за пенсионерите, за бригадирите на този град и сега е дошло време да го отнемем. По селата уредничките получават половин минимална заплата и като се сложи данък получават една минимална пенсия. Какво ти сравняване със сестрите. Приказват се глупости и несъществуващи неща. Просто не се мисли. тази Йовова не може да смята. Половин минимална заплата е 305 лв. Като се турят данъците, близо 30 %, остават 215 лв. Има хора по селата, в града които са сами и трябва да бъдат социализирани. Колко дейности се развиват по тези клубове. Поддържат тонуса на възрастните хора.
    • 2
      Ми
      митко
      2 0
      17:46, 29 фев 2020
      ама врачка
    • 3
      Да
      Да попитаме
      2 0
      16:18, 1 мар 2020
      Да попитаме, колко получават общинските съветници и какво са направили за града. Кмета си прави каквото си иска. Лобитата си работят.Опозицията в този съвет спи.Журналистите, съда прокуратура-та не се бъркат. Хорото е харно.
    Последни новини