От х:

Днес в x:

Изложба с оръжия уникати от боевете на Шипка гостува в РИМ Смолян

В навечерието на Националния празник и по повод честване 142 години от Освобождението на България, на 26.02.2020 г., от 17.00 часа в Регионален исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян ще се открие гостуващата изложба на Национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа“ – „Шипченската епопея през погледа на участника в Българското опълчение Стефан Кисов“.

Изложбата представя войната и епичните боеве за Шипка през погледа на командира на 3-а рота от 3-а опълченска дружина Стефан Кисов с откъси от книгата му „Българското опълчение в Освободителната Руско-турска война 1877-1878“. Ще бъдат представени ордени и медали, оригинални документи, вещи на опълченци, участвали в отбраната на Шипка, ще бъде показана пушка „Шаспо“ на въоръжение в Българското опълчение.

Откриването на изложбата ще се съпътства от концерта „Възрожденският дух“ на Квартет „Светоглас“. Гласовете на популярните водещи на фолклорното предаване „Иде нашенската музика“ на БНТ Даниел Спасов и Милен Иванов и още на Станимир Иванов и Виктор Томанов звучат неземно, омайващо, затрогващо. Като камбани…

Ако искате да видите с очите си реликви от Българското опълчение, да научите още за Българското освобождение, да трепнат сърцата от възрожденския дух на Квартет „Светоглас“, заповядайте на 26 февруари, от 17 часа в изложбената зала на РИМ „Стою Шишков“ – Смолян за началото на тържествата на Община Смолян, посветени на 3 март – Национален празник и честване 142 години Свобода за България!

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини