От х:

Днес в x:

Какво да очакваме от "Малки жени“ на Грета Гъруик

"Малки жени" е женски филм. Не само заради името, режисьорката и абсолютно зашеметяващия женски актьорски състав, но и заради това, че дръзва да постави една "лека" история от XIX век в светлината на проблемите на жената от XXI век. И допирните точки се оказват много.

"Малки жени" е адаптация по класическия роман на Луиза Мей Олкът, публикуван за първи път през 1868 г. Приема се, че е отчасти автобиографичен и разказва историята на семейството и авторката си в края на Гражданската война на САЩ. Разказва и за трудностите пред това да те приемат за писател, когато си жена.

Адаптацията на Грега Гъруик за голям екран успява да предаде цялото мило чувство, което сме изпитвали, когато сме чели книгата като деца. И да ни покаже, че една "старовремска" история може да звучи актуално и днес. Стига да успееш да я разкажеш като Гъруик, която оттук насетне трябва да приемаме като един от най-значимите режисьори в Холивуд.

Историята накратко: влизаме в дома на семейство Марч някъде в Масачузетс. Бащата е на фронта, а майката (Лора Дърн) отглежда сама четирите си дъщери. Това са сериозната Мег (Ема Уотсън), жизнерадостната и пакостлива Ейми (Флорънс Пю), тихата и талантлива Бет (Илайза Скънлън) и опърничавата и необичайна за времето си Джо (Сирша Ронън).

Отношенията в семейството са типичните за малка женска общност съзаклятничество, съперничество, дрязги, но и подкрепа с цената на всичко. Всичко това е разказано прекрасно и без капка сладникавост.

Около подобна колоритна женска компания се появяват и няколко господа, които въпреки всичките си качества, бледнеят в сравнение с химията между сестрите. Това са богатият съсед на семейство Марч и любовен интерес на няколко от сестрите Лори (Тимъти Шаламе), възпитателят му Джон Брук (Джеймс Нортън), дядото на Лори - господин Лорънс (Крис Купър), и чужденецът Фридрих (очарователният французин Луи Гарел).И макар любовните трепети и романтичните сцени, в които са замесени всички те, да успяха да ни развълнуват и дори разплачат, голямата любовна история на екрана беше тази между четирите сестри. За щастие Грега Гъруик не е успяла да се подхлъзне по подмамващата възможност да превърне "Малки жени" в любовен филм.Вместо това е заложила на теми, които винаги са били важни за нея като режисьор и актьор - женското приятелство и силните дамски образи. Теми, които тепърва ще стават все по-чести в световното кино поради простия факт, че обществото ни тепърва излиза от патриархалната култура, диктувала развитието му векове наред. Култура, която много рядко е давала глас на жените, колкото и талантливи да са били. Луиза Мей Олкът е била късметлийка в това отношение.

Премиерата на "Малки жени" е днес, 7 февруари.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини