От х:

Днес в x:

27 °C

120 г. от кончината на Капитан Петко. Заветът: Да няма свирепи политически страсти, на които жертва да са големите герои на България

  Да пазят примера на Капитан Петко войвода с неговото дело и всеотдайна обич към род и родина в сърцата, завещаха потомци на тракийци в Хасково на младите.

  Членовете на Тракийското дружество „Георги Сапунаров“, историци и ученици от Природо-математичеката гимназия “Акад. Боян петканчин“ и ОУ „Хр.Смирненси“ почетоха героя пред паметника му в центъра на града.

  Днес се навършват 120 години от кончината на войводата, записал със златни букви името си в героичните страници на България, но отишъл си от този свят болен, в нищета, „омаскарен“от политическите страсти.

  „Никога не забравяйте този човек, който целия си живот посвети на свободата на България. На свободата на българския народ, но стана жертва на политическите борби след Освобождението. И сега тях ги има. Нека, вие, като млади хора, да знаете, че не трябва да имаме толкова свирепи политически страсти, за да не стават жертва големите герои на България, какъвто е бил и капитан Петко. Този човек е е особено мил на хората от хасковския регион, защото ние сме част от потомци на тракийските бежанци, към които принадлежи и той самият. Затова с особена обич и преклонение се отнасяме към името и делото му.“, обърна се към младите историкът от Регионалния исторически музей в Хасково д-р Красимира Узунова. Тя покани всички млади хора, които искат да научат повече за Капитан Петко в музея, за да чуят още интересни подробности за живота и делото на легендарния български войвода.

  Капитан Петко участва в 300 битки, има 40 рани от куршуми, но успява да оцелее, неговата Голгота е след Освобождението на България. Към нея го водят злобата, алчността, омразата и егоизма в политическите пререкания“, каза в словото си председателят на местното Тракийско дружество Кирил Сарджев. С гордост той посочи пред младите хора, че в страната ни има 22 паметника на Капитан Петко войвода, но по всеобщо мнение този в Хасково е най-красив и най-величествен. „Но дори и цялата страна на осеем с паметници на този велик син на България, най-важното е той да остане в сърцата ви и в душите ви със своя пример. Дано вие от новото поколение да помните този ден, да помните личностите на България, героите, като Капитан Петко войвода, защото те са светило за всички нас“.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (11)

  • 1
   Ма
   Малкия
   13 -1
   13:45, 7 фев 2020
   Капитан Петко се сражава и за Гарибалди но това. т
  • 2
   Бъ
   Българин
   20 -1
   14:36, 7 фев 2020
   Един от най-великите синове на българия ! Дълбок поклон пред светлата памет на героя !
   • ИК
    И кой го уби ?
    5 -12
    15:45, 7 фев 2020
    Един тъп Русофоб .... Виж коментара
   • ИК
    И кой го уби ? 2
    3 -3
    23:20, 7 фев 2020
    Гяурите си го затрихте
    .... Обаче той е Голям , Много е голям
    .... Както каза П.К.Яворов
    „И тук ще стана бучка пръст,
    но пак ще съм във теб, Родино.
    Дори и да не турят кръст,
    ти, Майко, пак ще помниш мойто име“
   • Та
    Ташакли Аби
    1 0
    15:41, 8 фев 2020
    Луд ли си, тъп ли си?
    Изучи истинския Яворов, че взе да цитираш и фалшивия!
    Баш за таквиз серсеми кат тебе ги съчиняват тия “стихове” - да се впатриотявате до видоитяване. Че народ от идиоти, най-лесно се работи ... на задна прашка най-вече.
  • 3
   Ст
   СТАР ПРАСТАР ТРАКИЕЦ
   19 -2
   15:04, 7 фев 2020
   Сегашните тракийци са предатели и нагаждачи, най-ясно това се видя на изборите за кмет, когато предадоха своя кандидат за кмет Коста Стоев. Не напразно той не идва на тракийските сбирки , защото не може да гледа предателите си, които му се мазнеха пред него , а после гласуваха за гербераския кандидат. Хак ви нагаждачи и лицемери. Едно време насила ме караха да стана партиец, но аз им отказах , а имаше такива подмазвачи, че ми идваше да взема сабята на капитана и да ги накълцам на парчета. Само ще посоча един стар пърч, скопен не видял семето си /тракийците имат по много деца/, който е срам за тракийците, гнус ме е да му кажа името ама всичко го знаят -- БКП , после БСП сега пък ГЕРБ.
   • Ст
    Стара тракийка
    5 -3
    17:30, 7 фев 2020
    Ако Капитан Петко войвода може да те чуе,ще си каже"Заради тия българи ли се борих и умрях?!"На тоя свят ден си тръгнал да пишеш за Коста Стоев,харесвай си го,подкрепяй си го и не го навирай в очите на хората,защото и те го познават, остава паметник да му издигнеш и замълчи,защото не си единствения тракиец,заблуден си,уважавай истинските българи,отдали живота си за РОДИНАТА!!!
  • 4
   Само сатър за чорбаджиите ( червените мутро-вратове) и бейовете .
   Те са врагове на Народа !
   Да без политически страсти - само сатъра ще играе .
  • 5
   Да
   давид
   8 -7
   16:12, 7 фев 2020
   Проблемите на легендарния ни капитан идват поради отказа му да се включи в борбата за обединението на България след освобождението. Той е силно повлиян от руския цар който дори му подарява имение.
  • 6
   То
   Тончев
   11 -2
   17:39, 7 фев 2020
   Защо в Хаскьой няма едно училище на името на Капитан Петко войвода?
  • 7
   Тр
   Тракиец
   0 0
   13:34, 8 фев 2020
   половината хасковлии са с тракийско потекло, а на поклонението са отишли само толкова малко .....

  Хороскоп за 23.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Енергиите са така сложени, че могат да създадат проблеми в отношенията ви с колеги, партньори и семейството. По-малко се ангажирайте с чужди въпроси и се съсредоточете изцяло върху своята си работа. Ограничете разходите си и живейте по-спокойно.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Имате възможност за избор на подход при решаването на професионалните си задачи през този ден. Преценете добре плюсовете и минусите и се опитайте да комбинирате до колкото можете полезността от всяко ваше действие. Ще трябва да приложите всичката си способност да убеждавате, за да подредите нещата според желанията си. Това ще е трудно, но не и невъзможно.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Днес респектирате околните с невероятната си концентрация и усърдие на работното място. Ще чуете добри отзиви за доскорошната си работа и това ще се отрази благотворно на самочувствието ви. Опитайте се да отбягвате това, което ви носи напрежение, като се стремите само към най-доброто на което сте способни.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес ще научите много нови неща свързани както с работата, така и с личния ви живот. Внимателно се вслушвайте в това, което минава покрай ушите ви защото може да пропуснете много важна за вас новина, която ще е определяща за бъдещите ви планове. При късмета, който имате днес и който се очертава, в близките дни ще имате много поводи за радост.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Действайте внимателно днес, скъпи Лъвове, тъй като е възможно нещо дребно да обърка работата ви. Ентусиазмът ви е похвален, но не бива да прекалявате с преждевременни действия. Контактите ви с представител на земните зодии ще ви балансира.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  В търсене на по-добри варианти, ще помислите за промяна и на работното място. Съдбата ще ви срещне с подходящия човек, с когото ще реализирате намеренията си. Прагматично ще подновите връзката си с личност, от която може да имате полза за бъдещи свои проекти. Дайте повече свода на близките си, не взимайте решенията вместо тях.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще изясните отношенията си с човек от обкръжението ви и на душата ви ще олекне. Нещата ви ще потръгнат и ще се развиват според вложените от вас усилия. И правейки равносметка ще откриете, че сте могли много по-рано да решите проблема без да задълбочавате в него. Приятелска сбирка ще ви зареди с хубави емоции.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Този ден ще ви накара доста да се позамислите относно бъдещата си работа. Оказва се че голяма част от проектите ви нямат резултатът, който сте очаквали, затова наистина ще трябва да промените подхода си. Нека обаче това става постепенно, тъй като така вие по-лесно ще свикнете. Дайте си необходимата почивка вечерта, имате нужда от релаксация.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Денят ви предразполага към повече екстравагантност и емоционалност. Стремете се към по-високи цели, към промяна в себе си и около вас. Сега е момента да планирате пътуванията, за които мечтаете. Ще се справите без усилие с проблеми с юридически характер, финансов и селскостопански. Някои ще търсят духовно извисяване чрез отдаване на философски размисъл. Направете го умерено.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Ще покажете на практика професионалното си отношение към служебен, обществен или друг важен проблем, с което ще си спечелите привърженици. Работата ви ще се улесни, защото много хора ще пожелаят да станат част от екипа ви. Настроението ви ще се подобри и от вест, имаща отношение към семейството ви.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Водени от интересите си, ще продължите да търсите най-доброто за себе си. Финансови придобивки ще удовлетворят някои от вас и мотивират за други. Каквото и да изживеете, бъдете коректни в отношенията си към заобикалящия ви свят и спазвайте договореностите. Това са условия, носещи предимства на последващ етап.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
  23 сеп 2020
  Последни новини