От х:

Днес в x:

10 °C

120 г. от кончината на Капитан Петко. Заветът: Да няма свирепи политически страсти, на които жертва да са големите герои на България

  Да пазят примера на Капитан Петко войвода с неговото дело и всеотдайна обич към род и родина в сърцата, завещаха потомци на тракийци в Хасково на младите.

  Членовете на Тракийското дружество „Георги Сапунаров“, историци и ученици от Природо-математичеката гимназия “Акад. Боян петканчин“ и ОУ „Хр.Смирненси“ почетоха героя пред паметника му в центъра на града.

  Днес се навършват 120 години от кончината на войводата, записал със златни букви името си в героичните страници на България, но отишъл си от този свят болен, в нищета, „омаскарен“от политическите страсти.

  „Никога не забравяйте този човек, който целия си живот посвети на свободата на България. На свободата на българския народ, но стана жертва на политическите борби след Освобождението. И сега тях ги има. Нека, вие, като млади хора, да знаете, че не трябва да имаме толкова свирепи политически страсти, за да не стават жертва големите герои на България, какъвто е бил и капитан Петко. Този човек е е особено мил на хората от хасковския регион, защото ние сме част от потомци на тракийските бежанци, към които принадлежи и той самият. Затова с особена обич и преклонение се отнасяме към името и делото му.“, обърна се към младите историкът от Регионалния исторически музей в Хасково д-р Красимира Узунова. Тя покани всички млади хора, които искат да научат повече за Капитан Петко в музея, за да чуят още интересни подробности за живота и делото на легендарния български войвода.

  Капитан Петко участва в 300 битки, има 40 рани от куршуми, но успява да оцелее, неговата Голгота е след Освобождението на България. Към нея го водят злобата, алчността, омразата и егоизма в политическите пререкания“, каза в словото си председателят на местното Тракийско дружество Кирил Сарджев. С гордост той посочи пред младите хора, че в страната ни има 22 паметника на Капитан Петко войвода, но по всеобщо мнение този в Хасково е най-красив и най-величествен. „Но дори и цялата страна на осеем с паметници на този велик син на България, най-важното е той да остане в сърцата ви и в душите ви със своя пример. Дано вие от новото поколение да помните този ден, да помните личностите на България, героите, като Капитан Петко войвода, защото те са светило за всички нас“.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (11)

  • 1
   Ма
   Малкия
   13 -1
   13:45, 7 фев 2020
   Капитан Петко се сражава и за Гарибалди но това. т
  • 2
   Бъ
   Българин
   20 -1
   14:36, 7 фев 2020
   Един от най-великите синове на българия ! Дълбок поклон пред светлата памет на героя !
   • ИК
    И кой го уби ?
    5 -12
    15:45, 7 фев 2020
    Един тъп Русофоб .... Виж коментара
   • ИК
    И кой го уби ? 2
    3 -3
    23:20, 7 фев 2020
    Гяурите си го затрихте
    .... Обаче той е Голям , Много е голям
    .... Както каза П.К.Яворов
    „И тук ще стана бучка пръст,
    но пак ще съм във теб, Родино.
    Дори и да не турят кръст,
    ти, Майко, пак ще помниш мойто име“
   • Та
    Ташакли Аби
    1 0
    15:41, 8 фев 2020
    Луд ли си, тъп ли си?
    Изучи истинския Яворов, че взе да цитираш и фалшивия!
    Баш за таквиз серсеми кат тебе ги съчиняват тия “стихове” - да се впатриотявате до видоитяване. Че народ от идиоти, най-лесно се работи ... на задна прашка най-вече.
  • 3
   Ст
   СТАР ПРАСТАР ТРАКИЕЦ
   19 -2
   15:04, 7 фев 2020
   Сегашните тракийци са предатели и нагаждачи, най-ясно това се видя на изборите за кмет, когато предадоха своя кандидат за кмет Коста Стоев. Не напразно той не идва на тракийските сбирки , защото не може да гледа предателите си, които му се мазнеха пред него , а после гласуваха за гербераския кандидат. Хак ви нагаждачи и лицемери. Едно време насила ме караха да стана партиец, но аз им отказах , а имаше такива подмазвачи, че ми идваше да взема сабята на капитана и да ги накълцам на парчета. Само ще посоча един стар пърч, скопен не видял семето си /тракийците имат по много деца/, който е срам за тракийците, гнус ме е да му кажа името ама всичко го знаят -- БКП , после БСП сега пък ГЕРБ.
   • Ст
    Стара тракийка
    5 -3
    17:30, 7 фев 2020
    Ако Капитан Петко войвода може да те чуе,ще си каже"Заради тия българи ли се борих и умрях?!"На тоя свят ден си тръгнал да пишеш за Коста Стоев,харесвай си го,подкрепяй си го и не го навирай в очите на хората,защото и те го познават, остава паметник да му издигнеш и замълчи,защото не си единствения тракиец,заблуден си,уважавай истинските българи,отдали живота си за РОДИНАТА!!!
  • 4
   Само сатър за чорбаджиите ( червените мутро-вратове) и бейовете .
   Те са врагове на Народа !
   Да без политически страсти - само сатъра ще играе .
  • 5
   Да
   давид
   8 -7
   16:12, 7 фев 2020
   Проблемите на легендарния ни капитан идват поради отказа му да се включи в борбата за обединението на България след освобождението. Той е силно повлиян от руския цар който дори му подарява имение.
  • 6
   То
   Тончев
   11 -2
   17:39, 7 фев 2020
   Защо в Хаскьой няма едно училище на името на Капитан Петко войвода?
  • 7
   Тр
   Тракиец
   0 0
   13:34, 8 фев 2020
   половината хасковлии са с тракийско потекло, а на поклонението са отишли само толкова малко .....

  Хороскоп за 29.11.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Благоприятна възможност да проявите организаторските си умения. Съобразявайте се с обстоятелствата и ще напреднете. Овладейте връхлитащите ви емоции, за да ви е по-лесно си намерете някого, на когото да изплачете болката си. Семеен проблем постепенно отшумява и това ще ви успокои.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Повечето от вас ще предпочетат да се посветят на почивка през този ден, тъй като изминалата седмица е отнела голяма част от силите ви. Идеята ви ще бъде подкрепена от хората около вас, които едва ли ще ви оставят да скучаете. Проявете повече ентусиазъм относно планирано мероприятие, в противен случай рискувате да развалите настроението на близък човек.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Възможни са проверки от различен характер: финансови, семейни, приятелски. Въведете в ред документацията си, погрижете се за близките си и не пренебрегвайте поетите ангажименти. Не търсете непременно недостатъците у другия, помогнете му да изрази по-добре себе си, като го насърчите към това.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Възможно е обстановката у дома ви да е напрегната сутринта и с действията си най-вероятно няма да допринесете с нищо за промяната и към по-добро. Препоръчително е да не се задържате дълго време в къщи и да потърсите поле за изява навън. Делови начинания ще получат благоприятно и донякъде неочаквано развитие, което ще ви създаде допълнителна работа.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Много неща ще ви радват днес, но не можете да бъдете навсякъде. Трудно е да угодите на всички, но важното е да живеете пълноценно. Не изхвърляйте нищо, нещата не винаги са такива, каквито изглеждат. Предстои ви желана промяна, която значително ще свали напрежението, още повече, че ще има с кого да я споделите. Насладете й се.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Станете по-балансирани и не допускайте да ви връхлитат емоционални натоварвания. Излезте на чист въздух сред природата или се срещнете с приятни за вас хора. Случващото се ще бъде такова, че трябва да разчитате само на себе си. Очаква ви работа, но имате шанс да обърнете нещата в своя полза.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Стресът се отразява неблагоприятно на контактите ви днес, реагирате на всяка невинна забележка. Починете си и не влизайте в конфликти. Денят е подходящ за отмора, среща с приятели и неща, които ще ви помогнат да се отпуснете. Не пропускайте да изпълните обещанията си, по тях съдят за сериозността ви.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Личният ви живот ви предлага много предизвикателства и като че ли днес поглъща цялото ви внимание. Трудно ви е да се съсредоточите върху каквото и да било. Днес от това нищо няма да изгубите, така че спокойно подреждайте интимния си свят.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не се скъпите на комплименти и дори на моменти прекалявате. Бъдете по-уравновесени в тази насока, може да ви разберат погрешно. Някой от вас днес ще имат изключителен празник в семейството си. А ако се колебаете как да прекарате вечерта, знайте че ще ви бъде отправено предложение, което ще ви зарадва и отмори с настроението си.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Съзнателно ще промените отношението си към проблем, който ви е занимавал наскоро. Това ще ви помогне да се освободите от напрежението и да насочите погледа си към хубавите страни на живота си. С излъчваното от вас очарование ще привличате интереса на другите. Направете ги щастливи.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Занимания на открито и пътуване с приятели може би ще удовлетвори страстта ви към приключения. Не се притеснявайте дори и да не сте в предни позиции на инициативата, това е чудесен повод да се разтоварите. Едва ли ще отхвърлите предложение за среща с някой, който не спира да ви вълнува.
  29 ное 2020
  Последни новини