От х:

Днес в x:

120 г. от кончината на Капитан Петко. Заветът: Да няма свирепи политически страсти, на които жертва да са големите герои на България

    Да пазят примера на Капитан Петко войвода с неговото дело и всеотдайна обич към род и родина в сърцата, завещаха потомци на тракийци в Хасково на младите.

    Членовете на Тракийското дружество „Георги Сапунаров“, историци и ученици от Природо-математичеката гимназия “Акад. Боян петканчин“ и ОУ „Хр.Смирненси“ почетоха героя пред паметника му в центъра на града.

    Днес се навършват 120 години от кончината на войводата, записал със златни букви името си в героичните страници на България, но отишъл си от този свят болен, в нищета, „омаскарен“от политическите страсти.

    „Никога не забравяйте този човек, който целия си живот посвети на свободата на България. На свободата на българския народ, но стана жертва на политическите борби след Освобождението. И сега тях ги има. Нека, вие, като млади хора, да знаете, че не трябва да имаме толкова свирепи политически страсти, за да не стават жертва големите герои на България, какъвто е бил и капитан Петко. Този човек е е особено мил на хората от хасковския регион, защото ние сме част от потомци на тракийските бежанци, към които принадлежи и той самият. Затова с особена обич и преклонение се отнасяме към името и делото му.“, обърна се към младите историкът от Регионалния исторически музей в Хасково д-р Красимира Узунова. Тя покани всички млади хора, които искат да научат повече за Капитан Петко в музея, за да чуят още интересни подробности за живота и делото на легендарния български войвода.

    Капитан Петко участва в 300 битки, има 40 рани от куршуми, но успява да оцелее, неговата Голгота е след Освобождението на България. Към нея го водят злобата, алчността, омразата и егоизма в политическите пререкания“, каза в словото си председателят на местното Тракийско дружество Кирил Сарджев. С гордост той посочи пред младите хора, че в страната ни има 22 паметника на Капитан Петко войвода, но по всеобщо мнение този в Хасково е най-красив и най-величествен. „Но дори и цялата страна на осеем с паметници на този велик син на България, най-важното е той да остане в сърцата ви и в душите ви със своя пример. Дано вие от новото поколение да помните този ден, да помните личностите на България, героите, като Капитан Петко войвода, защото те са светило за всички нас“.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (11)

    • 1
      Ма
      Малкия
      13 -1
      13:45, 7 фев 2020
      Капитан Петко се сражава и за Гарибалди но това. т
    • 2
      Бъ
      Българин
      20 -1
      14:36, 7 фев 2020
      Един от най-великите синове на българия ! Дълбок поклон пред светлата памет на героя !
      • ИК
        И кой го уби ?
        5 -12
        15:45, 7 фев 2020
        Един тъп Русофоб .... Виж коментара
      • ИК
        И кой го уби ? 2
        3 -3
        23:20, 7 фев 2020
        Гяурите си го затрихте
        .... Обаче той е Голям , Много е голям
        .... Както каза П.К.Яворов
        „И тук ще стана бучка пръст,
        но пак ще съм във теб, Родино.
        Дори и да не турят кръст,
        ти, Майко, пак ще помниш мойто име“
      • Та
        Ташакли Аби
        1 0
        15:41, 8 фев 2020
        Луд ли си, тъп ли си?
        Изучи истинския Яворов, че взе да цитираш и фалшивия!
        Баш за таквиз серсеми кат тебе ги съчиняват тия “стихове” - да се впатриотявате до видоитяване. Че народ от идиоти, най-лесно се работи ... на задна прашка най-вече.
    • 3
      Ст
      СТАР ПРАСТАР ТРАКИЕЦ
      19 -2
      15:04, 7 фев 2020
      Сегашните тракийци са предатели и нагаждачи, най-ясно това се видя на изборите за кмет, когато предадоха своя кандидат за кмет Коста Стоев. Не напразно той не идва на тракийските сбирки , защото не може да гледа предателите си, които му се мазнеха пред него , а после гласуваха за гербераския кандидат. Хак ви нагаждачи и лицемери. Едно време насила ме караха да стана партиец, но аз им отказах , а имаше такива подмазвачи, че ми идваше да взема сабята на капитана и да ги накълцам на парчета. Само ще посоча един стар пърч, скопен не видял семето си /тракийците имат по много деца/, който е срам за тракийците, гнус ме е да му кажа името ама всичко го знаят -- БКП , после БСП сега пък ГЕРБ.
      • Ст
        Стара тракийка
        5 -3
        17:30, 7 фев 2020
        Ако Капитан Петко войвода може да те чуе,ще си каже"Заради тия българи ли се борих и умрях?!"На тоя свят ден си тръгнал да пишеш за Коста Стоев,харесвай си го,подкрепяй си го и не го навирай в очите на хората,защото и те го познават, остава паметник да му издигнеш и замълчи,защото не си единствения тракиец,заблуден си,уважавай истинските българи,отдали живота си за РОДИНАТА!!!
    • 4
      Само сатър за чорбаджиите ( червените мутро-вратове) и бейовете .
      Те са врагове на Народа !
      Да без политически страсти - само сатъра ще играе .
    • 5
      Да
      давид
      8 -7
      16:12, 7 фев 2020
      Проблемите на легендарния ни капитан идват поради отказа му да се включи в борбата за обединението на България след освобождението. Той е силно повлиян от руския цар който дори му подарява имение.
    • 6
      То
      Тончев
      11 -2
      17:39, 7 фев 2020
      Защо в Хаскьой няма едно училище на името на Капитан Петко войвода?
    • 7
      Тр
      Тракиец
      0 0
      13:34, 8 фев 2020
      половината хасковлии са с тракийско потекло, а на поклонението са отишли само толкова малко .....
    Последни новини