От х:

Днес в x:

18 °C

120 г. от кончината на Капитан Петко. Заветът: Да няма свирепи политически страсти, на които жертва да са големите герои на България

  Да пазят примера на Капитан Петко войвода с неговото дело и всеотдайна обич към род и родина в сърцата, завещаха потомци на тракийци в Хасково на младите.

  Членовете на Тракийското дружество „Георги Сапунаров“, историци и ученици от Природо-математичеката гимназия “Акад. Боян петканчин“ и ОУ „Хр.Смирненси“ почетоха героя пред паметника му в центъра на града.

  Днес се навършват 120 години от кончината на войводата, записал със златни букви името си в героичните страници на България, но отишъл си от този свят болен, в нищета, „омаскарен“от политическите страсти.

  „Никога не забравяйте този човек, който целия си живот посвети на свободата на България. На свободата на българския народ, но стана жертва на политическите борби след Освобождението. И сега тях ги има. Нека, вие, като млади хора, да знаете, че не трябва да имаме толкова свирепи политически страсти, за да не стават жертва големите герои на България, какъвто е бил и капитан Петко. Този човек е е особено мил на хората от хасковския регион, защото ние сме част от потомци на тракийските бежанци, към които принадлежи и той самият. Затова с особена обич и преклонение се отнасяме към името и делото му.“, обърна се към младите историкът от Регионалния исторически музей в Хасково д-р Красимира Узунова. Тя покани всички млади хора, които искат да научат повече за Капитан Петко в музея, за да чуят още интересни подробности за живота и делото на легендарния български войвода.

  Капитан Петко участва в 300 битки, има 40 рани от куршуми, но успява да оцелее, неговата Голгота е след Освобождението на България. Към нея го водят злобата, алчността, омразата и егоизма в политическите пререкания“, каза в словото си председателят на местното Тракийско дружество Кирил Сарджев. С гордост той посочи пред младите хора, че в страната ни има 22 паметника на Капитан Петко войвода, но по всеобщо мнение този в Хасково е най-красив и най-величествен. „Но дори и цялата страна на осеем с паметници на този велик син на България, най-важното е той да остане в сърцата ви и в душите ви със своя пример. Дано вие от новото поколение да помните този ден, да помните личностите на България, героите, като Капитан Петко войвода, защото те са светило за всички нас“.

  Красимира Славова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (11)

  • 1
   Ма
   Малкия
   13 -1
   13:45, 7 фев 2020
   Капитан Петко се сражава и за Гарибалди но това. т
  • 2
   Бъ
   Българин
   20 -1
   14:36, 7 фев 2020
   Един от най-великите синове на българия ! Дълбок поклон пред светлата памет на героя !
   • ИК
    И кой го уби ?
    5 -11
    15:45, 7 фев 2020
    Един тъп Русофоб .... Виж коментара
   • ИК
    И кой го уби ? 2
    3 -2
    23:20, 7 фев 2020
    Гяурите си го затрихте
    .... Обаче той е Голям , Много е голям
    .... Както каза П.К.Яворов
    „И тук ще стана бучка пръст,
    но пак ще съм във теб, Родино.
    Дори и да не турят кръст,
    ти, Майко, пак ще помниш мойто име“
   • Та
    Ташакли Аби
    1 0
    15:41, 8 фев 2020
    Луд ли си, тъп ли си?
    Изучи истинския Яворов, че взе да цитираш и фалшивия!
    Баш за таквиз серсеми кат тебе ги съчиняват тия “стихове” - да се впатриотявате до видоитяване. Че народ от идиоти, най-лесно се работи ... на задна прашка най-вече.
  • 3
   Ст
   СТАР ПРАСТАР ТРАКИЕЦ
   19 -2
   15:04, 7 фев 2020
   Сегашните тракийци са предатели и нагаждачи, най-ясно това се видя на изборите за кмет, когато предадоха своя кандидат за кмет Коста Стоев. Не напразно той не идва на тракийските сбирки , защото не може да гледа предателите си, които му се мазнеха пред него , а после гласуваха за гербераския кандидат. Хак ви нагаждачи и лицемери. Едно време насила ме караха да стана партиец, но аз им отказах , а имаше такива подмазвачи, че ми идваше да взема сабята на капитана и да ги накълцам на парчета. Само ще посоча един стар пърч, скопен не видял семето си /тракийците имат по много деца/, който е срам за тракийците, гнус ме е да му кажа името ама всичко го знаят -- БКП , после БСП сега пък ГЕРБ.
   • Ст
    Стара тракийка
    5 -3
    17:30, 7 фев 2020
    Ако Капитан Петко войвода може да те чуе,ще си каже"Заради тия българи ли се борих и умрях?!"На тоя свят ден си тръгнал да пишеш за Коста Стоев,харесвай си го,подкрепяй си го и не го навирай в очите на хората,защото и те го познават, остава паметник да му издигнеш и замълчи,защото не си единствения тракиец,заблуден си,уважавай истинските българи,отдали живота си за РОДИНАТА!!!
  • 4
   Само сатър за чорбаджиите ( червените мутро-вратове) и бейовете .
   Те са врагове на Народа !
   Да без политически страсти - само сатъра ще играе .
  • 5
   Да
   давид
   8 -7
   16:12, 7 фев 2020
   Проблемите на легендарния ни капитан идват поради отказа му да се включи в борбата за обединението на България след освобождението. Той е силно повлиян от руския цар който дори му подарява имение.
  • 6
   То
   Тончев
   11 -2
   17:39, 7 фев 2020
   Защо в Хаскьой няма едно училище на името на Капитан Петко войвода?
  • 7
   Тр
   Тракиец
   0 0
   13:34, 8 фев 2020
   половината хасковлии са с тракийско потекло, а на поклонението са отишли само толкова малко .....

  Хороскоп за 26.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Случващото се днес ще ви покаже по свой начин какви трябва да бъдат действията ви за напред, за да успявате. Така, че се вглеждайте и разчитайте знаците. Приятна изненада ви очаква в следобедните часове. Среща с човек, когото харесвате, но никога не ви е стигала смелост да му го признаете.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Отношенията ви с някого ще се задълбочат и ще търсите общи пътища за изява. Пътуванията ви ще преминат спокойно, ако сте подготвени, но вие по-добре от всеки друг знаете това. Проявете твърдост в исканията си и не отстъпвайте за нещата, които са важни за вас. По-задълбочено ще обмисляте предстоящо начинание, на което възлагате големи надежди.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Задачите си днес ще решавате без особени затруднения. Осигурете си повече време за себе си. Не пропускайте да сте тактични с близките си, така ще избегнете недоразумения и сблъсъци. Обърнете внимание на нещата, които вълнуват децата ви. Говорете с тях открито и, като с равни.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Чудесен ден за онези от вас, които се занимават с някакъв вид творческа дейност. Имате особено изострена чувствителност днес и това ви помага да усещате и претворявате по много интересен начин нещата. Ваш приятел се нуждае от съвет. Обърнете внимание и на здравето си. Можете да направите нещо за да предотвратите по-сериозни проблеми.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Желани промени ще направят някои от вас истински щастливи. За едни те са свързани с ново работно място, други ще открият любовта и с нея ще продължат пътя си напред. Ще видите мечтата си осъществена и това ще ви мотивира да работите и да се раздавате до край. Финансите ви също ще се повишат, предстоят ви хубави дни.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Този ден ще е успешен, ако съумеете да не насилвате нещата и оставите всяко нещо да дойде с времето си. Работата няма да ви създава проблеми, дори ще се учудите от късмета си. Ваш близък има нужда от емоционална подкрепа, дайте му я.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще проявите професионализъм и ще се включите активно в служебните дела. Личните няма да останат пренебрегнати, ще съумеете да се включите в сроковете. Настроението ви ще е добро и ще ви позволи да забравите за досегашните си притеснения, голяма част от които се оказват съвсем неоснователни.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Днес са възможни непредвидени развития в делата ви, породени от чужди грешки. Ще се съобразите с даденостите, но няма да пренебрегнете и интересите си. Не бъдете прекалено критични към началниците, за да не последват нежелани събития. Любопитството ви ще надделее в една ситуация и това може да ви изиграе лоша шега.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Прекалената ви ангажираност ще ви създаде умора и отегчение, но ще се справите. Няма да ви липсва подкрепа и с общи усилия ще придвижите напред започнат проект, на който възлагате големи надежди. При работа с документи не се подписвайте, преди да сте наясно със съдържанието. Консултирайте се при нужда, за да сте сигурни в действията си.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Твърде възможно е днес да сте повече заети с работа, свързана с други хора, отколкото със собствените си ангажименти. Трудно можете да откажете помощ на близък човек, но нека това не е за сметка на вашата работа. Добре ще е, ако спазите уговорените срокове и се постараете да свършите поетите уговорки. Вечерта ще попаднете на доста интересно мероприятие.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Предчувствията ви за този ден ще се окажат верни, затова можете спокойно да се доверите на интуицията си. Работата ви се развива дори по-добре отколкото сте очаквали, но вашите усилил в тази насока наистина са впечатляващи. Срещите ви днес ще ви донесат особено удовлетворение, тъй като успявате да постигнете голяма част от целите си.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще инициирате разработване на проект, имащ добри перспективи за развитието ви като професионалисти, а също и в материалната сфера. Знаете какво искате и как да го постигнете, което ще бъде благоприятствано и от участието на други специалисти. С гражданската си позиция ще привлечете вниманието на хора, от които зависят много неща в държавата.
  26 фев 2020
  Последни новини