От х:

Днес в x:

26 °C

120 г. от кончината на Капитан Петко. Заветът: Да няма свирепи политически страсти, на които жертва да са големите герои на България

  Да пазят примера на Капитан Петко войвода с неговото дело и всеотдайна обич към род и родина в сърцата, завещаха потомци на тракийци в Хасково на младите.

  Членовете на Тракийското дружество „Георги Сапунаров“, историци и ученици от Природо-математичеката гимназия “Акад. Боян петканчин“ и ОУ „Хр.Смирненси“ почетоха героя пред паметника му в центъра на града.

  Днес се навършват 120 години от кончината на войводата, записал със златни букви името си в героичните страници на България, но отишъл си от този свят болен, в нищета, „омаскарен“от политическите страсти.

  „Никога не забравяйте този човек, който целия си живот посвети на свободата на България. На свободата на българския народ, но стана жертва на политическите борби след Освобождението. И сега тях ги има. Нека, вие, като млади хора, да знаете, че не трябва да имаме толкова свирепи политически страсти, за да не стават жертва големите герои на България, какъвто е бил и капитан Петко. Този човек е е особено мил на хората от хасковския регион, защото ние сме част от потомци на тракийските бежанци, към които принадлежи и той самият. Затова с особена обич и преклонение се отнасяме към името и делото му.“, обърна се към младите историкът от Регионалния исторически музей в Хасково д-р Красимира Узунова. Тя покани всички млади хора, които искат да научат повече за Капитан Петко в музея, за да чуят още интересни подробности за живота и делото на легендарния български войвода.

  Капитан Петко участва в 300 битки, има 40 рани от куршуми, но успява да оцелее, неговата Голгота е след Освобождението на България. Към нея го водят злобата, алчността, омразата и егоизма в политическите пререкания“, каза в словото си председателят на местното Тракийско дружество Кирил Сарджев. С гордост той посочи пред младите хора, че в страната ни има 22 паметника на Капитан Петко войвода, но по всеобщо мнение този в Хасково е най-красив и най-величествен. „Но дори и цялата страна на осеем с паметници на този велик син на България, най-важното е той да остане в сърцата ви и в душите ви със своя пример. Дано вие от новото поколение да помните този ден, да помните личностите на България, героите, като Капитан Петко войвода, защото те са светило за всички нас“.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (11)

  • 1
   Ма
   Малкия
   13 -1
   13:45, 7 фев 2020
   Капитан Петко се сражава и за Гарибалди но това. т
  • 2
   Бъ
   Българин
   20 -1
   14:36, 7 фев 2020
   Един от най-великите синове на българия ! Дълбок поклон пред светлата памет на героя !
   • ИК
    И кой го уби ?
    5 -12
    15:45, 7 фев 2020
    Един тъп Русофоб .... Виж коментара
   • ИК
    И кой го уби ? 2
    3 -3
    23:20, 7 фев 2020
    Гяурите си го затрихте
    .... Обаче той е Голям , Много е голям
    .... Както каза П.К.Яворов
    „И тук ще стана бучка пръст,
    но пак ще съм във теб, Родино.
    Дори и да не турят кръст,
    ти, Майко, пак ще помниш мойто име“
   • Та
    Ташакли Аби
    1 0
    15:41, 8 фев 2020
    Луд ли си, тъп ли си?
    Изучи истинския Яворов, че взе да цитираш и фалшивия!
    Баш за таквиз серсеми кат тебе ги съчиняват тия “стихове” - да се впатриотявате до видоитяване. Че народ от идиоти, най-лесно се работи ... на задна прашка най-вече.
  • 3
   Ст
   СТАР ПРАСТАР ТРАКИЕЦ
   19 -2
   15:04, 7 фев 2020
   Сегашните тракийци са предатели и нагаждачи, най-ясно това се видя на изборите за кмет, когато предадоха своя кандидат за кмет Коста Стоев. Не напразно той не идва на тракийските сбирки , защото не може да гледа предателите си, които му се мазнеха пред него , а после гласуваха за гербераския кандидат. Хак ви нагаждачи и лицемери. Едно време насила ме караха да стана партиец, но аз им отказах , а имаше такива подмазвачи, че ми идваше да взема сабята на капитана и да ги накълцам на парчета. Само ще посоча един стар пърч, скопен не видял семето си /тракийците имат по много деца/, който е срам за тракийците, гнус ме е да му кажа името ама всичко го знаят -- БКП , после БСП сега пък ГЕРБ.
   • Ст
    Стара тракийка
    5 -3
    17:30, 7 фев 2020
    Ако Капитан Петко войвода може да те чуе,ще си каже"Заради тия българи ли се борих и умрях?!"На тоя свят ден си тръгнал да пишеш за Коста Стоев,харесвай си го,подкрепяй си го и не го навирай в очите на хората,защото и те го познават, остава паметник да му издигнеш и замълчи,защото не си единствения тракиец,заблуден си,уважавай истинските българи,отдали живота си за РОДИНАТА!!!
  • 4
   Само сатър за чорбаджиите ( червените мутро-вратове) и бейовете .
   Те са врагове на Народа !
   Да без политически страсти - само сатъра ще играе .
  • 5
   Да
   давид
   8 -7
   16:12, 7 фев 2020
   Проблемите на легендарния ни капитан идват поради отказа му да се включи в борбата за обединението на България след освобождението. Той е силно повлиян от руския цар който дори му подарява имение.
  • 6
   То
   Тончев
   11 -2
   17:39, 7 фев 2020
   Защо в Хаскьой няма едно училище на името на Капитан Петко войвода?
  • 7
   Тр
   Тракиец
   0 0
   13:34, 8 фев 2020
   половината хасковлии са с тракийско потекло, а на поклонението са отишли само толкова малко .....

  Хороскоп за 13.07.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Наложете си да мислите позитивно и гледайте оптимистично на живота. Съдбата ще ви предложи възможност за излизане от положението, в което сте, стига да проявите активност и да не спирате в развитието си. Заниманията ви ще са ползотворни и ще се справите в деликатна ситуация, без да се натоварвате излишно.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  В много добра форма сте днес и нито за миг няма да мислите за почивка. Имате вдъхновение за работа, тъй като стъпка по стъпка се осъществяват плановете ви. Това ви дава ново самочувствие да се захванете с други отговорности.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Водени от вътрешното си усещане за нещата, ще работите, като не пренебрегвате обективните условия край себе си. Ще напреднете бързо, ако прагматично включите в работата си и хора, чиито разбирания са близки до вашите. Общата енергия и интереси ще осигурят по-високи доходи на всички ви.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Работата ви днес е приятна и интересна. Запознанствата, които отбелязвате, може да са ви особено полезни за бъдещите ви проекти. За някои от вас този ден е свързан с нова работа или промяна на дейността. Привлечени сте от нови перспективи и търсите начини да ги осъществите. Засега обаче ще трябва да почакате, докато откриете най-доброто за вас.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  За бизнесмените денят ще е успешен, ще реализират финансови сделки и ще придобият власт над други активи. Характерно за всички от знака е, че без да се отказват от заявените участия, ще проявят активност и в други форми на изява, в бизнеса, в творческите форуми и лични задачи. Бъдете последователни и ще успеете.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Забележителните ви организаторски способности с пълна сила ще се проявят днес в момент, когато всички погледи са обърнати към вас. Това е шанс да демонстрирате самообладанието си и чувството за отговорност. Насочете усилията си в затвърждаване позициите на екипа ви, като не се страхувате да бъдете безкомпромисни, когато това се налага.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Днес сте в стихията си. Неудържими сте и се изявявате в различни сфери. Моментът е много подходящ да започнете работа по осъществяването на своя идея. Добре е да отделите повече време за проучвания. В случая добрата подготовка ще се окаже решаваща за окончателния ви успех. Получавате добри новини от приятели, в момента са далеч от вас.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Днес сте по-жизнени от всякога. Артистичността и чувството ви за хумор забавляват околните и печелят симпатиите им. Вашият партньор обаче има нужда по-скоро от привързаност, отколкото от шеги.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Няма да ви липсват емоции от всякакъв характер, но ще постигнете замисленото. Наясно сте с това какво искате и как да го постигнете, а това никак не е малко. Не се задълбочавайте върху това кой какво е казал, изпращайте положителни сигнали към всички и ще се почувствате добре.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Бъдете концентрирани днес, в противен случай може да пропуснете нещо, за което ще съжалявате впоследствие. Помагате на близък приятел да се справи със свой проблем. Умеете да правите компромиси, от което зависи и разбирателството ви с околните. Ако сте в постоянно движение днес, осигурете си достатъчно спокойствие вечерта.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Тревогите и притесненията ви ще се окажат напразни. Работата ви е в ход и ще постигнете напредък в областта, която ви интересува. Интимните ви желания ще се удовлетворят, но бъдете по-смели. Проблем, който не търпи отлагане ще намери своето решение, с което ще удовлетворите всички заинтересовани.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Водени от амбициите си ще работите за собствения си просперитет, дори и това да не се харесва на някои. Ще изпъкнете с идеи и видими постижения. Виталността ви ще привлече личност, която от дълго време храни романтични чувства към вас. Това ще ви разнообрази, а за някои означава и нова връзка.
  13 юли 2020
  Последни новини