От х:

Днес в x:

Откриха най-древната дървена конструкция

Чешки археолози са открили най-старата дървена конструкция, чиято възраст достига повече от седем хиляди години. Тя е стояла над кладенец. Находката разкрива, че древните технологии за обработка на дървесина са били по-напреднали, отколкото се смяташе досега, съобщи Science Alert.

Кладенецът е открит през 2018 г. близо до град Остров (Чехия) по време на строителството на магистралата. Според резултатите от дендрохронологичното датиране на базата на анализа на дървесните пръстени, дърветата са отсечени между 5255 и 5256 г. пр. Н. Е. Вътре в кладенеца са открити и керамични фрагменти, датирани от ранния неолит, на повече от 8 200 години. В близост не са открити никакви селищни структури, което подсказва, че кладенецът е бил ползван от няколко селища на малко разстояние.

140-сантиметровата конструкция се състои от четири вертикално разположени дървени трупи в ъглите, между които са монтирани плоски дъски. Кладенецът има приблизително квадратна форма и отива до нивото на подземните води. По дървесината се виждат следи от каменни инструменти, каквито са били използвани в бронзовата и желязната епоха. Досега се смяташе, че древните хора не са можели да обработват дърво с такава точност.

В Европа са открити около 40 подобни кладенци, които датират от подобен период от време. Възрастта им обаче не е установена с помощта на дендрохронологични методи, което означава, че получените резултати са по-малко надеждни.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини