От х:

Днес в x:

Испански "Стоунхендж" на 7500 години открит в бъдеща ферма за авокадо

Археолозите откриха един от най-големите неолитни каменни комплекси в Европа близо до град Хуелва в югозападна Испания, преди планирано отглеждане на авокадо там.

Най-старите изправени камъни, наричани менхири в много части на Европа, вероятно от келтска дума за камък, може да са на възраст до 7500 години, а целият комплекс се състои от хиляди отделни камъни, разположени на 600 хектара по склоновете и върха на малък хълм.

Някои от най-големите камъни стоят сами, но други са били разположени така, че да образуват гробници, могили, каменни кръгове, заграждения и линейни редове. Разнообразието от структури е част от пъзела на мястото.

"Този ​​модел не е често срещан на Иберийския полуостров и е наистина уникален", каза Хосе Антонио Линарес, геоархеолог от университета Хуелва и водещ автор на ново проучване, публикувано в юнския брой на Trabajos de Historia.

Мястото, известно като La Torre-La Janera, е открито през 2018 г., но археолозите едва наскоро научиха за пълния обхват на комплекса от неолита или новокаменната ера, каза Антонио Линарес Катела пред Live Science.

Сега изглежда, че функциите на неолитните паметници са били толкова разнообразни, колкото и тяхната конструкция. "Териториален, ритуален, астрономически, погребален... като цяло представлява мега-место от скорошната праистория на Южна Иберия", каза той. Това е било "мегалитно светилище на почит, поклонение и памет към предците от отдавна".

Мегалитните паметници

Фермерът собственик на земята, искал да създаде плантация авокадо на мястото, близо до границата с Португалия на около 80 километра северозападно от Хуелва, каза Линарес.

Но има местни слухове, че някога менхири са стояли на хълма, така че не бело пълна изненада, когато първоначалното археологическо проучване през 2018 г. потвърдило, че там има няколко изправени камъка. Пълно проучване през 2020 г. и 2021 г. разкрива важността на обекта и университетите в Нуелва и Алкала вече финансират археологическо проучване поне до 2026 г., каза той.

Неолитните хора са построили комплекса на хълм недалеч от устието на река Гуадиана и Атлантическия океан, с добра видимост над околната територия.

Досега археолозите са открили повече от 520 стоящи камъка на мястото, а някои от най-ранните може да са били издигнати още през втората половина на шестото хилядолетие пр.н.е., или преди около 7500 години, а най-късните неолитни структури са построени през второто хилядолетие пр. н. е. или преди 3000 и 4000 години, каза той.

Няколко от стоящите камъни са видни покрити гробници, известни като долмени, докато други образуват структури с форма на ковчег, известни като цисти, които археолозите очакват да са били използвани за погребване на останките на мъртвите.

Но все още не са търсени човешки останки на мястото. "Не сме извършвали обширни разкопки на гробниците", каза Линарес, и макар такива структури трябва да са съдържали скелетни останки в даден момент, костите може да не са се запазили в киселата почва.

Неолитни хора и мегалити

Изправени камъни и други неолитни паметници, известни като мегалити, от древногръцките думи за "гигантски камък", изобилстват в цяла Европа, от Швеция до Средиземноморието. Много мегалитни обекти са открити и в Испания, включително в района близо до La Torre-La Janera.

Някои от най-известните, като Стоунхендж, се намират във Великобритания, но има още по-големи "мегалитни" и другаде, например в Карнак във френския регион Бретан, където има повече от 10 000 менхири, подредени в редици.

Точната възраст на такива мегалитни структури може да бъде трудно да се установи, тъй като самата скала не може да бъде надеждно датирана. Но косвени доказателства от други материали, заровени на същите места, предполагат, че повечето от тях датират от периода на неолита от преди около 6500 години, според списание Smithsonian, което би направило най-старите стоящи камъни в La Torre- La Janera по-древни от повечето.

Археолозите подозират, че практиката на изграждане на мегалитни паметници се е разпространила в Европа през неолита с последователни вълни от заселници, може би от Близкия изток, които изглежда са асимилирали местните ловци-събирачи, според проучване от 2003 г. в списание Annual Review of Антропология.

Много мегалити изглежда са съобразени с определени астрономически събития, като изгрева на слънцето в средата на зимата, и това изглежда е така и за много от мегалитите в комплекса La Torre-La Janera.

Покритите гробници или долмени "като цяло са ориентирани към слънцестоенето и равноденствието, но има и слънчеви ориентации в подравняванията [редове камъни] и кромлехите [кръгове от камъни]", казва пред Live Science ръководителят на проекта Примитива Буено Рамирес, професор по праистория в университета Алкала край Мадрид и съавтор на новото изследване.

Тя подчерта, че досега е проучена само повърхността на обекта La Torre-La Janera и археолозите очакват да намерят много повече.

Една улика, че все още предстои да бъдат намерени още камъни, е "великолепното запазване" на структурите, което може да помогне на учените да възстановят информация за "професиите, хронологиите, употребите и символиката на тези паметници", по думите ѝ.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини