От х:

Днес в x:

Загадка: Защо древните монолити все още се подравняват със Слънцето?

Как може древните монолити, които са били подравнени със слънцето при равноденствието преди хиляди години, все още са ориентирани правилно, като се има предвид, че движението на тектоничните плочи ги е измествало през годините?

"Това е така, защото тектонските плочи се движат много бавно. Средно те се движат с около 40 милиметра годишно, скоростта с която нарастват ноктите", обяснява проф. Майк Фолоус (Mike Follows) от Департамента за науки за Земята в Масачузетския технологичен университет.

Голямата пирамида в Гиза е построена около 2560 г. пр. н. е. преди приблизително 4500 години. И все пак тя не е в съответствие с истинския север с по-малко от 1/15 от градуса. Гиза е разположена в североизточния край на Африканската тектонична плоча, която се е преместила на 30 метра на север и се е завъртява обратно на часовниковата стрелка с около 1/60 от градуса от построяването на Голямата пирамида, когато нейното подравняване в съответствие с истинския север е било още по-точно.

Ако африканската плоча се движеше на изток с типична скорост от 40 милиметра годишно или около 180 метра за тези четири и половина хилядолетия, ефектът от това завъртане щеше да се загуби.

Подобен аргумент може да се приложи и за подравняването на древните монолити със слънцето при равноденствие.

Евразийската тектонска плоча се движи на изток с приблизително 25 милиметра годишно. Но тъй като посоката на движение е повече или по-малко по въображаемата линия, свързваща изгрева и залеза, има пренебрежимо малко странично изместване в подравняването на древните европейски монолити спрямо равноденствието, след като са били построени. Ако отклонението на плочата бе в направление север - юг, тогава щеше да има забележимо изместване, пояснява геологът Джеф Таунсън (Geoff Townson).

"Въпросът за ефекта на тектониката на плочите върху подравняването на каменните кръгове е нещо, за което понякога съм се чудил", споделя Кристофър Даниел (Christopher Daniel), професор по геология от Бъкнелски университет, Великобритания.

Много праисторически каменни кръгове и други структури във Великобритания и Ирландия датират от 5000 години или повече. Смята се, че някои от тях са построени така, че да се подравняват в съответствие с равноденствията и слънцестоенето.

Британските острови са на западната част на Евразийската плоча. Тектонното движение в този регион се измерва на около 25 милиметра годишно в северна посока. И така, през последните 5000 години земята се е отклонила са около 125 метра на север, или на около една хилядна част от градуса географска ширина.

В Стоунхендж например това преместване почти не е променило положението му спрямо изгрева на слънцето по време на лятното слънцестоене. Ъгълът между слънцето,появяващо се на хоризонта, и посоката юг - азимутът - е намалял с около една хилядна от градуса, което е практически незабележимо.

Ефектът от тектоничното движение обаче се смалява от промяната в наклона на оста на Земята, наречена осова инклинация на еклиптиката. В момента този ъгъл е малко по-малък от 23,5 градуса, но преди 5000 години той е бил по-близо до 24 градуса. Само тази промяна увеличава азимута в Стоунхендж по изгрев слънце в средата на лятото с повече от един градус, което е равно на двата диаметра на слънцето на хоризонта.

Един от най-големите и най-важните камъни на комплекса, камъкът-Пета (Heel stone) не е точно подравнен с лятния изгрев, което кара някои учени да смятат, че трябва да е бил в правилното положение, когато е бил построен праисторическият паметник около 3000 г. пр. н. е.

Преди 4500 години изгряващото слънце би се появило около 1° вляво от показаното на снимката горе с камъка-Пета. Промяната на ъгъла на наклона на оста на Земята от 2500 г. пр. н.е. (от ~ 24 ° до ~ 23.5 °) е изместила изгрева надясно приблизително два диаметъра на Слънцето. Снимка: The Stones of Stonehenge

Източник: https://www.newscientist.com/lastword/mg24632801-400-mysterious-alignment-how-do-ancient-monoliths-still-line-up-with-the-sun/

Източник: nauka.offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 13.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Няма да липсват проблеми на работното място, но ще се справяте с тях в движение. Ще запазите позициите си независимо от трудностите. Някои ще бъдат принудени да търсят нова работа, заради невъзможността да продължат на досегашната си. Възможно е умората и стреса ще предизвикат нервни емоции.
13 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Получаваната от вас енергия ще ви направи активни и с желание за развлечения. Някои ще пътуват до интересни места. Потърсете вината за влошените ви отношения с някого и в себе си. Има какво да се желае в тази посока. Пазете се от закостенели предубеждения, станете по-отворени за новостите в живота ви.
13 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Погрижили сте се програмата ви за днес да обхване всички приоритетни задачи и ще я следвате, отговорно и без излишни емоции. Специално внимание в нея е отделено на чуждестранните партньори, бизнесът ви с тях има добри перспективи. Добрите ви мисли и настроение ще влияе благотворно на околните.
13 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Старайте се да бъдете обективни, когато близките търсят мнението ви, а не просто да налагате възгледите си. Обзети сте от съмнения относно работата си, но те са неоснователни. Опитайте се да си починете и да се отърсите от напрежението.
13 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много детайли на другите ще убягват, но това ще ви носи предимство и ще вземате правилни решения. Също ще ви предпазва и от грешки. Стремете се към успеха и не отлагайте нищо по пътя към него. Денят носи сполука във всичко,с което се захванете. Притесненията ви скоро ще отпаднат и настроението ви ще бъде чудесно.
13 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Възможни са затруднения в изпълнение на бизнес-ангажиментите ви днес, но не прехвърляйте вината върху другите. Достойнството ви изисква на първо място да се съобразите със ситуацията и да действате според нея, като разбира се, не пренебрегвате и интересите си. Търсещите работа ще получат информация за интересуваща ги желана позиция.
13 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Посветете се на задачите си, които повече не търпят отлагане. Възможно е объркване и е нужно по-внимателно да обмисляте ходовете си. Ще успеете, но с цената на какво, зависи само от вас. Вслушвайте се в интуицията си, ще ви подскаже верния път. Не прибързвайте и правете добре нещата.
13 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка.
13 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Завиден ентусиазъм за работа имате днес. Вие сте инициатор на доста начинания, които обаче изискват пълното ви отдаване. За част от вас концентрацията е нещо крайно необходимо. Вие я компенсирате с пъстър емоционален живот.
13 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Нуждаете се от подкрепа, за това се обърнете към хора, имащи власт и сила да ви помогнат. Добрите ви страни ще насочат мислите ви в подходяща посока и няма да таите омраза или други недобри чувства в себе си. Вечерта ще научите интересна и вълнуваща новина. Дамите ще се стараят повече с външния си вид.
13 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Поемате изпълнението на определен проект днес, който ще ви открие неподозирани възможности за в бъдеще. Добре ще е ако още от сега се замислите за нещата, които бихте могли да свършите. Не сте доволни от взаимоотношенията си с близък човек, но най-добре ще е да вземете нещата в свои ръце, вместо да чакате да се оправят от само себе си.
13 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днес ще ви се наложи да бъдете внимателни в работата си, ако искате да постигнете добри резултати. Попадате в деликатна ситуация и положението ви ще зависи от начина по който успеете да реагирате. Доверете се на интуицията си и можете да разчитате на успешни действия. Ще ви се наложи да обърнете внимание на нещо, което ви е убягвало досега.
13 авг 2020
Последни новини