От х:

Днес в x:

25 °C

Нов тип лекарство срещу всякакви вируси на базата на захарта

Принципно ново лекарство може да помогне при широка гама вирусни инфекции - от грип и ебола до новия вид коронавирус.

Учени от Женевския университет, заедно с британски и канадски си колеги, съобщават, че "са модифицирали захарни молекули, което позволява да се унищожат множество вируси, по-специално тези, които причиняват респираторни и херпесни инфекции, при директен контакт“. Изследването е представено в Science Advances.

Учените припомнят, че и сега има вещества, които убиват вирусите при директен контакт, по-специално белината. Тези вещества обаче са изключително токсични за хората.

Що се отнася до лекарствата, съвременните антивирусни лекарства "засягат вируса, инхибирайки неговия растеж, но не го унищожават". В допълнение, "те не винаги са надеждни, тъй като вирусите могат да мутират и да станат резистентни към лечението".

"За да преодолеем тези две препятствия и да успеем ефективно да се справим с вирусни инфекции, избрахме съвсем различен ъгъл на атака", казва проф. Каролина Тапарел Вю  от Университета в Женева, един от ръководителите на изследователската програма.

Екипът изучава използването на циклодекстрини - въглехидрати, получени от глюкоза, срещу вируси. Те не провокират повишена устойчивост на вирусите и не са токсични. Техните молекули унищожават обвивката на вируса при контакт, лишавайки го от способността да заразява тялото. Като много стабилни, циклодекстрините могат да се прилагат като крем, гел или спрей за нос.

Както подчертават авторите на изследването, "разработването на нови антивирусни лекарства е изключително важна задача, на първо място, за да се борим с най-опасните вируси или с нови вируси, срещу които няма лекарство".

Според учените, използването на лекарство на базата на циклодекстрин ще има глобално значение. По-специално то може да помогне за противодействие на новия тип коронавирус, открит наскоро в Китай.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 15.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Дребни неприятности в определени моменти ще блокират дейността ви или ще внасят затруднения в ежедневните ви задължения. Не допускайте друг освен вас да определя ритъма ви на работа или задачите, които имате през деня. Печелите доверието на важен за вас сътрудник. Помощта му в бъдеще ще ви е много полезна.
15 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес едва ли ще сте много съсредоточени върху работата си, защото ви вълнуват въпроси от личен характер. Държите се странно с околните и не трябва да се изненадвате от реакциите им. Преценете кое е по-важно за вас и се заемете с него.
15 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес ще се натъкнете на нещо, което ще се окаже особено полезно за работата ви, особено за в бъдеще. Имате достатъчно търпение, за да развиете възгледите си докато започнат да носят желаните от вас резултати. Стараете се да не обръщате внимание на поведението на определен човек, който ви е неприятен и това е наистина най-доброто което можете да направите.
15 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Денят е характерен с непрекъснатата смяна на онова, с което ще се занимавате. Трудно ви е да се концентрирате за дълго, но едва ли ще е и нужно. Заети сте с приятни неща, като повечето от тях са свързани и с хора, на които държите. Предстои ви пътуване по работа, което ще ви отвори много възможности.
15 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Напрегнати сте, въпреки, че ви се иска да си починете и да се заемете с нещо разтоварващо. Бъдете готови на промени и в личен план. Очаква ви сериозен разговор с интимният ви партньор. Подготвяте изненада за свой близък, от която всички ще останат наистина очаровани. Семейството ви ще застане зад всяко ваше решение.
15 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Мотивирани сте да започнете нещо ново и с конкретни действия ще се заемете с реализацията му. Насърчавайки у себе си този плам, много скоро ще материализирате намеренията си. Не пропускайте да изразите уважението и обичта си към хората, които осмислят живота ви. Пътуванията ще са приятни.
15 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Възможни са разногласия с колегите и началниците ви днес. Бъдете по-дискретни по отношение на нещата, които са ви поверени и не злоупотребявайте с доверието им. Вие също не изпадайте в излишна сантименталност, не е нужно да разголвате душата си пред всеки. Други от вас ще пътуват, най-често по служебни дела.
15 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Погрижете се за интересите си, като не пречите на другите да мислят за своите. Много неща ще се променят, не пестете усилия и се старайте да останете добри хора. Любовта ще ви помогне по-лесно да се справите със затрудненията си, срещайки ви с подходящия за вас помощник.
15 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Започвате с много хъс новия работен ден и както може да се очаква имате доста работа за вършене. Успехът ви във всяко едно начинание до голяма степен зависи от собствената ви организация, затова подредете по важност ангажиментите си.
15 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Смело ще пристъпите към действия, осигуряващи защита на интересите ви. Професионалните задачи ще заемат по-голямата част от деня ви. Добре преценете и организирайте времето си, за да ви стигне за всичко. Приемете една протегната към вас ръка, каквото и да означава това.
15 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Бизнесът ви изисква сили и средства, които не винаги имате в наличност. В тази връзка ще търсите съдействие от кредитни институции и хора, имащи по-големи възможности от вас. Категорични сте в намерението си да подобрите бита си.
15 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Можете да спечелите вниманието и готовността за съдействие и на най-търсените хора, ако проявите искрен интерес към тях. Всеки харесва човека, който му се възхищава. Ще спечелите приятели, ако правите за тях неща, които изискват време, енергия, безкористност и внимание, ако ги поздравявате сърдечно и с ентусиазъм. Бъдете целенасочени днес и ще успеете.
15 юли 2020
Последни новини